Καραγιάννης:Τα σκαμπανεβάσματα κρουσμάτων και η σταθερή επιδημιολογική εικόνα

Για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα και τα νέα μέτρα τα οποία συζητήθηκαν σήμερα μίλησε στις «Τομές στα Γεγονότα» ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης.

Ερωτηθείς για τα σκαμπανεβάσματα στον αριθμό κρουσμάτων, ο δρ. Καραγιάννης είπε πως είναι κάτι το αναμενόμενο.

«Είναι αναμενόμενο από το γεγονός ότι εξακολουθούμε να  βρίσκουμε ακόμα ορφανά κρούσματα και κατ΄ επέκταση υπάρχουν επαφές αυτών των κρουσμάτων οι οποίες θα μας βγουν θετικές. Αυτό το τροπάρι θα συνεχιστεί εφόσον έχουμε μετάδοση στην κοινότητα»,

εξήγησε.

Όσον αφορά τα σημερινά κρούσματα ο δρ. Καραγιάννης είπε πως «από τα 26 τα  11 είναι από δομή προσφύγων οπότε δεν είναι εγχώρια μετάδοση. Τα εγχώρια είναι 14. Από την ιχνηλάτηση προκύπτει ότι από τους σημερινούς αριθμούς ότι τα κρούσματα προέκυψαν από περιπτώσεις ενδοεπαγγελματικής ή ενδοοικογενειακής μετάδοσης».

Διαβάστε: Παρουσίασαν συμπτώματα και έκαναν το τεστ μέρες μετά- Έκκληση Υπ.Υγείας

Σχετικά με τις περιπτώσεις ατόμων που παρουσίασαν συμπτώματα αλλά καθυστέρησαν να προχωρήσουν σε τεστ ο δρ. Καραγιάννης είπε πως είναι πολύ δύσκολο αν άτομο θετικό κυκλοφόρησε  κατά την διάρκεια ενός 15νθήμερο.

«Ο χρόνος επώασης  είναι 2-11 μέρες και ο ενδιάμεσος 5-6 μέρες. Γνωρίζουμε ότι σε ένα 10% των περιστατικών μπορεί η επώαση να επεκταθεί πέραν των 11 ημερών. Άρα η περίπτωση μπορεί είναι τέτοια. Άλλο σενάριο είναι ότι ο συγκεκριμένος μπορεί να είχε εκτεθεί στην Κύπρο από άλλο άτομο που ήταν θετικό, οπότε πρέπει να διερευνηθεί και αυτό πριν να πούμε ότι υπήρξε παρατεταμένη περίοδος επώασης», εξήγησε.

Διαβάστε: 26 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο-11 μετανάστες στο Πουρνάρα

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις που θα παρθούν και τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν ο δρ. Καραγιάννης είπε πως, «η επιδημιολογική εικόνα όπως εξελίσσεται παραμένει σταθερή, μεταξύ 10-15 τις τελευταίες μέρες. Αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχαζόμαστε, να συνεχίσουμε την επιτήρηση και να εφαρμόζουμε τα μέτρα όπως την χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους από όλους. Έτσι θα μπούμε σε φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες με μια πιο καλή επιδημιολογική κατάσταση».

Keywords
Τυχαία Θέματα