«Κάντε το καθήκον σας», ζητά από τους βουλευτές η Μέι

Να εκπληρώσουν το καθήκον τους και να στηρίξουν την συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit καλεί τους βουλευτές η Τερέζα Μέι με άρθρο της στην Daily Mail.

Γράφοντας μετά από την ανακοίνωση περί διαδοχικών ψηφοφόρων στα μέσα Μαρτίου επί της συμφωνίας του Brexit, του ‘no deal’ ή της αναβολής της εξόδου από την ΕΕ, η κα Μέι αναφέρει:

«Στις συζητήσεις που είχα με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τους ηγέτες κάθε χώρας μέλους της ΕΕ, έχω δει μία πραγματική αποφασιστικότητα

να βρεθεί μία διέξοδος που θα επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να φύγει με μία συμφωνία. Αυτός ο διάλογος έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς».

Στη συνέχεια, τονίζει ότι «το κοινοβούλιο πρέπει να κάνει το καθήκον του ώστε η χώρα μας να μπορέσει να προχωρήσει προς τα εμπρός».

Γράφοντας, ωστόσο, στην ίδια εφημερίδα, ο πρώην υπουργός Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, κατηγορεί την πρωθυπουργό ότι «υπέκυψε στον εκβιασμό» φιλοευρωπαϊκών στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος, προειδοποιώντας ότι το άνοιγμα της πόρτας σε μια καθυστέρηση του Brexit στέλνει το λάθος μήνυμα στις Βρυξέλλες.

«Οι φόβοι για το Brexit χωρίς συμφωνία είναι υπερβολικοί. Ενώ ένα no deal θα μπορούσε - ίσως - να είναι οικονομικά δύσκολο, η αποτροπή του Brexit θα ήταν μία δημοκρατική καταστροφή», προσθέτει ο κ. Ντέιβις.

Το βράδυ της Τρίτης, πάντως, δόθηκε στην δημοσιότητα η περίληψη των εκτιμήσεων της ίδιας της κυβέρνησης για το βαθμό προετοιμασίας και τις επιπτώσεις σε περίπτωση ενός μη συντεταγμένου Brexit.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η βρετανική οικονομία θα ήταν κατά 6%-9% μικρότερη σε μέγεθος σε βάθος 15ετίας, η ροή προϊόντων μέσω του λιμανιού του Ντόβερ θα ήταν «πολύ σημαντικά μειωμένη επί μήνες», με το 30% των τροφίμων να εισάγονται από την ΕΕ οι τιμές πιθανότατα θα αυξάνονταν, θα μπορούσαν να προκληθούν ελλείψεις τροφίμων.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι μόνο έξι από τις 40 προγραμματισμένες μέχρι τις 29 Μαρτίου διμερείς διεθνείς εμπορικές συμφωνίες έχουν ήδη υπογραφεί από την κυβέρνηση.

Οι κυβερνητικές εκτιμήσεις δόθηκαν στην δημοσιότητα μετά από την υπερψήφιση τροπολογίας που είχε υποβάλει η τότε Συντηρητική και πλέον ανεξάρτητη βουλευτής, Άννα Σούμπρι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα