Πλήρης στήριξη Προέδρου Ισραήλ στην τριμερή για διασπορά

Την πλήρη στήριξή του στην προώθηση και ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ σε θέματα διασποράς εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ρόιβεν Ρίβλιν, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε σήμερα με τους αρμόδιους αξιωματούχους για θέματα αποδήμων των τριών χωρών, Επίτροπο Προεδρίας, Φώτη Φωτίου, Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Τέρενς Κουίκ και Πρόεδρο της Εβραϊκής Οργάνωσης

για το Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, στα Ιεροσόλυμα.

Χθες πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ηγετών οργανώσεων της διασποράς Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

Ο κ. Φωτίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως εκφράζοντας την στήριξή του στην συνεργασία αυτή, ο κ. Ρίβλιν τούς ανέφερε πως είναι έτοιμος να τους βοηθήσει σε ό,τι του ζητηθεί για περαιτέρω εμβάθυνσή της και πως ενθαρρύνει οποιεσδήποτε ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, χαρακτηρίζοντας ιστορικές τις στιγμές σε ότι αφορά την ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε πως στο πλαίσιο της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με τηνσυμμετοχή ηγετών τριών οργανώσεων της διασποράς της κάθε χώρας, αποφασίστηκε η θεσμοθέτηση ενός φόρουμ για τη νεολαία της διασποράς των τριών χωρών. Πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα για τους νέους της διασποράς που θα γίνεται το καλοκαίρι και στο πλαίσιο του οποίου θα συζητούνται γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά θέματα, αλλά και θέματα κουλτούρας, ιστορίας και πολιτισμού της κάθε χώρας, ώστε οι νέοι να γνωρίσουν και τις τρεις χώρες καλύτερα, είπε ο κ. Φωτίου.

Ανέφερε, εξάλλου, πως πέραν τούτου αποφασίστηκε όπως μια ομάδα 20 περίπου ατόμων στην οποία θα συμμετέχουν νέοι της διασποράς των τριών χωρών θα επισκεφθεί και τις τρεις χώρες από τις 20 μέχρι τις 30 Αυγούστου φέτος. Τελευταίος σταθμός τους θα είναι η Κύπρος, είπε ο κ. Φωτίου, ώστε η επίσκεψή τους στο νησί να συμπίπτει και με το συνέδριο των Κυπρίων αποδήμων.

Περαιτέρω, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε πως αποφασίστηκε η ευρύτερη συνεργασία των οργανωμένων κοινοτήτων της διασποράς των τριών χωρών σε χώρες όπως η Αγγλία, η Αμερική, η Αυστραλία και ο Καναδάς, με κοινές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες για διάφορα θέματα όπως ο πολιτισμός και τα θέματα νεολαίας.

Συζητήθηκαν επίσης, ανέφερε, το θέμα διοργάνωσης ενός συνεδρίου με την συμμετοχή οργανώσεων της διασποράς των τριών χωρών, με αντικείμενο γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά θέματα και η προώθηση κοινών τουριστικών πακέτων για τους ομογενείς των τριών χωρών που θα επισκέπτονται τις τρεις χώρες.

Από κυπριακής πλευράς, στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Χρίστος Καραολής, ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ, Χρίστος Τούτον, και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (Hellenic Association Leadership Council), ‘Εντι Ζεμενίδης.

Ο κ. Φωτίου απηύθυνε, εξάλλου, χθες το απόγευμα χαιρετισμό στο πλαίσιο της τελετής λήξης του συνεδρίου των Εβραίων της διασποράς που πραγματοποιήθηκε στα Ιεροσόλυμα.

Ανέφερε πως ο ίδιος συζήτησε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’ με τον οποίο παρακάθησε σε δείπνο την Δευτέρα το βράδυ για το πώς η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να βοηθήσει στην επιδιόρθωση Ορθόδοξων εκκλησιών και μοναστηριών στην περιοχή, καθώς και στην ένταξη των Αγίων Τόπων στην τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ με το να καταστούν τόπος συνάντησης για την διασπορά των τριών χωρών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα