Φέρνουν Ελλαδίτες νεκροθάφτες για να ψηφίσουν

Νέες αναταραχές που αφορούν το επάγγελμα των λειτουργών κηδειών συνεχίζουν να προκαλούνται και να ταλαιπωρούν τους επαγγελματίες του κλάδου.

Τα προβλήματα πηγάζουν από τη μη εφαρμογή του σχετικού νόμου, δηλαδή του περί Ελέγχου των Γραφείων Κηδειών και Εγγραφής Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών Νόμου, ο οποίος, αν και ψηφίστηκε το 2013 με την ισχύ του να τοποθετείται την 1/1/2014, περισσότερο από τρία χρόνια μετά δεν εφαρμόστηκε στην ολότητά του.

Ένα παραθυράκι τού εν λόγω

Νόμου εκμεταλλεύεται και συγκεκριμένος ιδιοκτήτης γραφείου τελετών στην Πάφο, ο οποίος, όπως πληροφορείται η «Σ», ενέγραψε στα μητρώα του κράτους και μαζί στον Σύλλογο Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών εννέα επαγγελματίες από την Ελλάδα, που ουδέποτε δραστηριοποιήθηκαν στην Κύπρο, οι οποίοι όμως, βάσει των ευρωπαϊκών θεσμών, δικαιούνται να εξασκούν το επάγγελμά τους στη χώρα μας.

Αυτό δημιούργησε διάσπαση στις τάξεις των επαγγελματιών του κλάδου, οι οποίοι εντοπίζουν αλλότρια κίνητρα στην εγγραφή των Ελλαδιτών Λειτουργών. Το παράδοξο της υπόθεσης όμως, κι εδώ είναι που εντοπίζεται η αδυναμία του νόμου, είναι ότι αυτά τα μέλη έχουν δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς εκλογές του Συλλόγου, κάτι το οποίο ενδέχεται να επιφέρει επηρεασμό του αποτελέσματος των εκλογών από άτομα που δεν σχετίζονται με το επάγγελμα στην Κύπρο.

Άλλο μητρώο, άλλο η ψήφος

Ο Σύλλογος των Λειτουργών Κηδειών ζήτησε τον Σεπτέμβριο γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Δεκέμβριο έλαβε απάντηση ότι, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, δικαιούνται οι εν λόγω επαγγελματίες να είναι γραμμένοι στα κυπριακά μητρώα και να τελούν κηδείες και ταριχεύσεις κανονικά. Μιλώντας στη «Σ», ο Λειτουργός Κηδειών Γιώργος Μελάς επεσήμανε ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στο αν θα εξασκούν το επάγγελμά τους στην Κύπρο, αλλά στο ότι έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές του τοπικού Συλλόγου.

«Εγώ, για παράδειγμα, είμαι εγγεγραμμένος στα μητρώα του Ηνωμένου Βασιλείου και συμμετέχω στις συνελεύσεις ενεργά, ενώ μπορώ να τελέσω και κηδείες στη χώρα. Όμως δεν δικαιούμαι να ψηφίσω στις εκλογές, καθώς δεν διαμένω μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό είναι πολύ λογικό», σημείωσε ο κ. Μελάς. Ο Σύλλογος των Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών σήμερα μετρά περί τα 60 μέλη, όμως, σύμφωνα με τον κ. Μελά, περίπου οι 40 εξ αυτών είναι εκείνοι που ασκούν κανονικά το επάγγελμα.

«Να ενημερώνει τον Έφορο»

Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Μελά, υπάρχει η εισήγηση για τροποποίηση του Νόμου, ώστε όταν έρθει άτομο από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εξασκήσει το επάγγελμα αυτό στη χώρα μας να ενημερώνει τον Έφορο Γραφείων Κηδειών, ο οποίος είναι άτομο του Υπουργείου Εσωτερικών και με την παρέλευση τριών μηνών κατά τους οποίους το εν λόγω άτομο θα διαμένει μόνιμα στην Κύπρο να δικαιούται να εγγραφεί κανονικά στο μητρώο και στον Σύλλογο, ώστε να έχει τα δικαιώματά του.

Στα πρότυπα του ΕΤΕΚ

Την πιο πάνω πρόταση αναμένεται να υποστηρίξει και ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος ενέγραψε το θέμα μαζί με τη Βουλευτή του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, που συνεδριάζει αύριο Δευτέρα. Παράλληλα, θα κατατεθεί πρόταση όπως οι επαγγελματίες από άλλη χώρα που εξασκούν το επάγγελμα στην Κύπρο να μη χρειάζεται να εγγραφούν στα κυπριακά μητρώα, αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να καταβάλλουν ένα τέλος, στα πρότυπα του ΕΤΕΚ.

Τέλη Μαρτίου οι εκλογές

Το εκλογικό Συνέδριο του Συλλόγου αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου και γι' αυτό η Βουλή θέλει να δώσει σύντομα λύση στο ζήτημα. Από τις εκλογές θα προκύψει το νέο Συμβούλιο του Συλλόγου και δύο εκ των μελών θα εκπροσωπούν τους επαγγελματίες του κλάδου στο πενταμελές Συμβούλιο Εγγραφής, το οποίο ρυθμίζει το επάγγελμα στην Κύπρο. Πρόεδρος αυτού του Συμβουλίου είναι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών ή ένας εκπρόσωπός του, ένας κυβερνητικός ιατροδικαστής που ορίζεται από τις ιατρικές υπηρεσίες του κράτους ο οποίος είναι και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, ο Προϊστάμενος Υγειονομικών Υπηρεσιών ή ένας Εκπρόσωπός του και ένας λειτουργός κηδειών και ένας ταριχευτής, οι οποίοι συμμετέχουν στο Συμβούλιο του Συλλόγου.

«Όργιο» φοροδιαφυγής

Όλα αυτά την ώρα που το «όργιο» φοροδιαφυγής από ιδιοκτήτες παράνομων γραφείων κηδειών, που βρήκαν τρόπο να ξεγελούν το κράτος και το κοινό και να θησαυρίζουν χωρίς να πληρώνουν σεντ στο κράτος, συνεχίζεται ενώ, την ίδια στιγμή, οι εγκαταστάσεις τους δεν πληρούν ούτε καν τα στοιχειώδη κριτήρια που προνοεί ο αρμόδιος νόμος. Η νομοθεσία που αφορά τη λειτουργία των γραφείων κηδειών ψηφίστηκε το 2013 και έπρεπε να εφαρμοστεί την 1/1/2014, αλλά δόθηκαν παρατάσεις επί παρατάσεων εκ των οποίων η τελευταία εξέπνευσε τον Αύγουστο του 2016.

Μέχρι στιγμής προχώρησε η διαδικασία αδειοδότησης των λειτουργών γραφείων κηδειών που πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο νόμος, όμως η επόμενη διαδικασία που αφορά τον έλεγχο των εγκαταστάσεων δεν ξεκίνησε, με αποτέλεσμα όχι μόνο κάποιοι να εξακολουθούν να τελούν κηδείες παράνομα αλλά και να διαφημίζουν ότι λειτουργούν με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, κάτι το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά, επειδή δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία, όλοι μπορούν να ισχυριστούν ό,τι θέλουν.

Επ' αυτού, ο κ. Μελάς ανέφερε ότι οργανωμένα ζήτησαν πολλές φορές από τις Επαρχιακές Διοικήσεις να ξεκινήσουν τους εν λόγω ελέγχους αλλά, είτε λόγω αναβλητικότητας είτε λόγω των πρόσφατων εκλογών, ακόμη η διαδικασία δεν ξεκίνησε. Το εν λόγω θέμα θα συζητηθεί και αυτό στην αυριανή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.

Διαβάστε περισσότερα με την εφημερίδα Σημερινή.

Keywords
Τυχαία Θέματα