Επικρίσεις κατά Μέι για την χλιαρή αντίδραση στα μέτρα Τραμπ

Σφοδρότατη κριτική ασκείται στην Τερέζα Μέι από την αντιπολίτευση και από μερίδα των μέσων ενημέρωσης στη Βρετανία με αφορμή την καθυστερημένη αντίδρασή της στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την απαγόρευση μετάβασης στις ΗΠΑ υπηκόων από επτά μουσουλμανικές χώρες.

Μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και αφού είχαν ήδη προηγηθεί εντονότατες επικρίσεις, η Ντάουνινγκ Στριτ εξέδωσε δήλωση σύμφωνα με την οποία «η βρετανική κυβέρνηση δεν συμφωνεί με αυτού του είδους την προσέγγιση και δεν

είναι πολιτική που θα ακολουθήσει η ίδια».

Η δήλωση πρόσθετε ότι εξετάζονται οι λεπτομέρειες της απόφασης του Αμερικανού Προέδρου και ότι σε περίπτωση που επηρεάζονται Βρετανοί υπήκοοι, τότε το Λονδίνο θα προβεί σε διαβήματα προς την αμερικανική κυβέρνηση.

Ερωτηθείσα σχετικά όσο βρισκόταν στην Άγκυρα, η κα Μέι είχε περιοριστεί στο να σχολιάσει ότι η μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ είναι υπόθεση των ΗΠΑ.

Η αντίδραση της πρωθυπουργού έχει χαρακτηριστεί από «χλιαρή» και «ανεπαρκής» έως και «ντροπιαστική» για τη Βρετανία που δηλώνει ότι κόπτεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα μέσα ενημέρωσης παραπέμπουν στις αντίστοιχες αντιδράσεις του Πρωθυπουργού του Καναδά και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, που τις θεωρούν αυστηρότερες και πιο αρμόζουσες στην περίσταση.

Η κα Μέι επικρίνεται εξάλλου από ορισμένους Βρετανούς σχολιαστές για τη σύναψη συμφωνιών με την Τουρκία, «ανεχόμενη» όπως της καταλογίζεται τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς Ερντογάν.

Η αντιπολίτευση και οι αντικυβερνητικοί σχολιαστές κατηγορούν την κα Μέι ότι στη σπουδή της να συνάψει συμμαχίες για τη μετα-Brexit εποχή παραβλέπει πολιτικές ξένων ηγετών όπως οι κ.κ. Τραμπ και Ερντογάν που ξεκάθαρα αντιβαίνουν τις βρετανικές αξίες.

Εντείνοντας τις πιέσεις τους επί της κυβέρνησης, οι ηγέτες του Εργατικού Κόμματος και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ζητούν την αναβολή της επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στη Βρετανία, την οποία προανήγγειλε η κα Μέι από την Ουάσιγκτον την Παρασκευή. Μάλιστα σχετικό διαδικτυακό αίτημα έχει υπερβεί τις 35.000 υπογραφές εντός λίγων ωρών.

Την υποστήριξή του στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ο πρώην ηγέτης του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ, δηλώνοντας στο BBC ότι και η Βρετανία θα έπρεπε να κάνει κάτι ανάλογο.

Ταπεινωμένος δήλωσε ότι αισθάνεται ο ιρακινής καταγωγής βουλευτής των Συντηρητικών Ναντχίμ Ζαχαουί, ο οποίος είπε ότι δικηγόρος που ειδικεύεται επί των μεταναστευτικών του επιβεβαίωσε ότι η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ καλύπτει και τον ίδιο, παρά την ιδιότητά του, τα συχνά ταξίδια του στις ΗΠΑ και το γεγονός ότι εκεί ζουν τα δύο του παιδιά.

«Επονείδιστη και σκληρή» χαρακτήρισε την κίνηση Τραμπ κατά μεταναστών και προσφύγων ο μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν. Όπως πρόσθεσε, «ως έθνος που, όπως και οι ΗΠΑ, τιμούμε την ανεκτικότητα, τη διαφορετικότητα και την ελευθερία, δεν μπορούμε απλώς να σηκώνουμε τους ώμους και να λένε ‘δεν είναι δικό μας πρόβλημα’».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα