Κάμερον: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Βρετανίας-ΕΕ

Για δύσκολη διαπραγμάτευση του Ντέιβιντ Κάμερον με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ που ζητά ο Βρετανός Πρωθυπουργός, κάνουν λόγο πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης την επομένη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών. Η εφημερίδα Guardian χρησιμοποιεί ακόμα και τον όρο «αδιέξοδο».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, σημειώνεται ότι κατά τη σύνοδο των ηγετών διαπιστώθηκε η πρόθεση να βρεθεί μία λύση στο πιο δύσκολο αίτημα

του κ. Κάμερον, δηλαδή την απαγόρευση λήψης επιδομάτων πρόνοιας για τους εργαζόμενους κοινοτικούς μετανάστες κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια απασχόλησής τους στη Βρετανία.

Στην ενημέρωση προς δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο κ. Κάμερον είπε ότι έγινε «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός» και ότι υπάρχει «καλή πρόοδος» και ένα «μονοπάτι» για συμφωνία στη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου.

Οι Βρετανοί πολιτικοί σχολιαστές σημειώνουν πάντως ότι κατά την ίδια ενημέρωση ο Πρωθυπουργός είπε πολλές φορές ότι ακόμα χρειάζεται «σκληρή δουλειά» και ότι η προσπάθεια επίτευξης μίας τέτοιας συμφωνίας με ακόμα 27 χώρες είναι «δύσκολη».

Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας το βράδυ της Πέμπτης, ο Ντέιβιντ Κάμερον μίλησε στους ομολόγους του επί περισσότερο από μισή ώρα, λέγοντας ότι πρέπει να επιδειχθεί από όλους ευελιξία ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των Βρετανών πολιτών σχετικά με τη σχέση της χώρας τους με την ΕΕ.

Στο διάστημα μέχρι τη σύνοδο του Φεβρουαρίου, οπότε ο κ. Κάμερον θα χρειαστεί οριστική συμφωνία εάν θέλει να προλάβει τον Ιούνιο ως μήνα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για το Brexit, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε ανώτερο πολιτικό αλλά και σε τεχνικό επίπεδο.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές εκτιμάται ότι θα εξετάσουν αι εναλλακτικές στην αμφιλεγόμενη πρόταση Κάμερον για την τετραετή απαγόρευση πρόσβασης σε επιδόματα πρόνοιας, αν και ο Βρετανός Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες εμφανίστηκε απόλυτος ότι «καμία άλλη πρόταση δεν έπεσε στο τραπέζι».

Η Καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι κατέστη σαφές στη βρετανική πλευρά ότι υπάρχει η διάθεση συμβιβασμού, αλλά πάντα στη βάση προάσπισης των κεντρικών ευρωπαϊκών αρχών που περιλαμβάνουν τη μη διάκριση και την ελεύθερη μετακίνηση. «Ιδίως για τον τέταρτο πυλώνα [περί επιδομάτων πρόνοιας] δε θα είναι εύκολο, αλλά ακόμα νομίζω ότι με καλή θέληση μπορούμε να βρούμε καλές λύσεις»

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα