Καλπάζει ο αποπληθωρισμός

Απαισιόδοξα τα μηνύματα όσον αφορά τον πληθωρισμό στην Κύπρο για τον Ιανουάριο 2016, σύμφωνα με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που ανακοίνωσε η στατιστική Υπηρεσία Κύπρου.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός πληθωρισμού ανήλθε στο -1,1%, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015 όπου ανερχόταν στο -0,6%. Αντιστοίχως, όπως σημειώνεται, τον Ιανουάριο του 2015, ο ρυθμός πληθωρισμού ανερχόταν στο -0,7%.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει

ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις που δέχονται οι οικονομίες της Ευρώπης, ως αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων, με προεξέχοντες τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και των παραγώγων του στις διεθνείς αγορές, τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στη Δύση. Τέλος, μακροοικονομικά μεγέθη όπως η ζήτηση η οποία λόγω της οικονομικής κρίσης και της επισφάλειας στα νοικοκυριά έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών να πιέζονται ανησυχητικά προς τα κάτω, βάζοντας την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο εσωστρέφειας.

Στην Κύπρο, πέρα από τη χαμηλή τιμή στην οποία εισάγεται το πετρέλαιο, η πτώση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος λειτουργεί ανασταλτικά στη διόρθωση των τάσεων αποπληθωρισμού, καθώς το κόστος παραγωγής μειώνεται, με αποτέλεσμα την πτώση της τιμής των προϊόντων.

Ο αρνητικός ρυθμός του πληθωρισμού, έχει προκαλέσει την ανησυχία των διεθνών εκτιμητών, καθώς οι αποπληθωριστικές τάσεις για μακρές χρονικές περιόδους, αντανακλούν σοβαρή αδυναμία της πραγματικής οικονομίας. Επιπλέον, στη σημερινή εποχή των υψηλών δημόσιων χρεών τψν χωρών, και δεδομένου ότι η Κύπρος έχει προαναγγείλλει την έξοδό της από το μνημόνιο, ακόμα και χωρίς την επιτυχή ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγηση και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, ο αποπληθωρισμός επιβαρύνει επίσης την εξυπηρέτηση του χρέους. Από τη μια ο λόγος χρέους ως προς το ΑΕΠ αυξάνεται, καθώς ο παρονομαστής πιέζεται, και από την άλλη, το πραγματικό κόστος δανεισμού ανεβαίνει.

Όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, η διακύμανση του Δείκτη, με το νέο έτος βάσης (2015=100), κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, όπως και η ποσοστιαία μεταβολή σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο για μια σειρά κατηγοριών προϊόντων, παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα.

Keywords
Τυχαία Θέματα