Κάλεσμα Ερντογάν σε μέλη του ECO να στηρίξουν το ψευδοκράτος

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε τα μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ECO) να βελτιώσουν τις σχέσεις με το ψευδοκράτος  και να στηρίξουν τους Τουρκοκύπριους «ενάντια στις αδικίες» που αντιμετωπίζουν. Το κάλεσμα αυτό του Ερντογάν αποσκοπεί ουσιαστικά στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους που ακόμα δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη χώρα πλην της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό TRT,  κατά τη Διάσκεψη Κορυφής των ηγετών του ECO, τόνισε τη σημασία μιας ισχυρής περιφερειακής, παγκόσμιας συνεργασίας εν μέσω πανδημίας, λέγοντας ότι «τα υποχρεωτικά

περιοριστικά μέτρα» ήταν «αναμφίβολα ακριβά» για τις κοινές εμπορικές σχέσεις.

Η διάσκεψη κορυφής πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά με τη συμμετοχή ηγετών από το Αφγανιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Πακιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Το ECO είναι ένας πολιτικός και οικονομικός διακυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1985 στην Τεχεράνη από το Ιράν, το Πακιστάν και την Τουρκία με στόχο τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη των κρατών μελών και της περιοχής συνολικά.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της Πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας (BRI), ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει αυτήν την πρωτοβουλία σε  βάση «win-win».

Το BRI της Κίνας είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τη σύνδεση της Ασίας με την Αφρική και την Ευρώπη μέσω χερσαίων και θαλάσσιων δικτύων κατά μήκος έξι διαδρόμων για τη βελτίωση της περιφερειακής ολοκλήρωσης, την ενίσχυση του εμπορίου και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα