Καλά κρατεί το «κύκλωμα» παραπαιδείας-Φοροδιαφυγή εκατομμυρίων

Καλά κρατεί το «κύκλωμα» της παραπαιδείας στην Κύπρο, με έσοδα εκατομμύρια ευρώ να μένουν αφορολόγητα.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι» ο Απόστολος Ψαράς, Πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου, ανέφερε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Σύνδεσμος συζητούσε με τους αρμόδιους φορείς για το νομοσχέδιο που βρισκόταν σε εξέλιξη και ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι,

και σημείωνε ότι θα έπρεπε να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες ούτως ώστε το Υπουργείο Παιδείας να είναι σε θέση να ελέγξει «το κομμάτι του μαύρου χρήματος».

Εμείς ζητήσαμε να συσταθεί μια επιτροπή η οποία θα αδιοδοτεί τα φροντιστήρια, ενώ ταυτόχρονα να δημιουργηθεί και ένας μηχανισμός που θα ελέγχει τις καταγγελίες και θα τις στέλνει απευθείας στην Αστυνομία για έλεγχο, σημείωσε.

Συμπλήρωσε πως απασχόλησε τον Σύνδεσμο και οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση σε παράνομα φροντιστήρια και τόνισε ότι αυτό το πρόβλημα εμπίπτει στον έλεγχο που πρέπει να γίνεται καθώς τα νόμιμα φροντιστήρια οφείλουν να δηλώσουν τους καθηγητές που εργοδοτούν αλλά να προσκομίσουν και λευκό ποινικό μητρώο, ενώ ελέγχεται και εάν έχουν καταγγελθεί για σεξουαλικά αδικήματα.

Τόνισε πως είναι πιο δύσκολο να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των παράνομων φροντιστηρίων από τους διορισμένους καθηγητές.

Στη δική του παρέμβαση ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, ανέφερε πως τα παράνομα φροντιστήρια είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται και στα Δημοτικά Σχολεία.

Εκείνο που επισημαίνουμε είναι ότι πρέπει να αναβαθμιστεί το δημόσιο σχολείο και να σταματήσουμε να το χτυπούμε γιατί πλήττεται, είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στην εκπομπή, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, είπε πως το νέου τύπου Λύκειο που έχει δημιουργηθεί βοήθησε την παραπαιδεία και όπως δείχνουν τα στατιστικά έχει αυξηθεί έκτοτε.

Συμπλήρωσε πως και τα τετράμηνα θα αυξήσουν τα παράνομα φροντιστήρια.

Ο Κυριάκος Νικηφόρου, Πρόεδρος Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης, ανέφερε πως σε μια οικογένεια με δύο παιδία που φοιτούν στη Μέση εκπαίδευση, το κόστος σε φροντιστήρια αγγίζει τα 700 ευρώ τον μήνα.

Το φαινόμενο της παραπαιδείας, είπε, είναι πολύ ανησυχητικό και συμπλήρωσε πως το σχολείο δεν δίνει τα απαραίτητα εφόδια ούτως ώστε οι μαθητές να μην τα έχουν ανάγκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα