Σφοδρή επίθεση Ισραηλινού Υπουργού Ενέργειας σε ΤΟΤΑL

Επίθεση στο γαλλικό ενεργειακό κολοσσό ΤΟΤΑL εξαπέλυσε το Ισραήλ, μετά από δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου Patrick Pouyanné της εταιρείας στους Financial Times ότι το ισραήλ είναι υπερβολικά «πολύπλοκη» χώρα για να επενδύσουν.

Σύμφωνα με τους FT o Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς, ο οποίος επισκέφθηκε το Λονδίνο για να αυξήσει το ενδιαφέρον του για τον νέο γύρο αδειοδότησης της χώρας δήλωσε ότι εταιρείες όπως η Total που αρνήθηκαν να επενδύσουν στο Ισραήλ είναι

δεμένοι τις «τελευταίες δεκαετίες» στην «τυραννία και τη δικτατορία» της Τεχεράνης.

«Νομίζω ότι αυτή είναι μια άθλια άποψη», δήλωσε ο κ. Στάινιτς στους Financial Times.

«Θα εξετάσουμε την αντίδρασή μας σε αυτό, καθώς είναι εντελώς απαράδεκτο, να μποϋκοτάρουν [το Ισραήλ]», πρόσθεσε

Ο Patrick Pouyanné δήλωσε στην FT σε συνέντευξή του ότι ήταν υπερβολικά «πολύπλοκο» για να επενδύσει στο Ισραήλ, παρά τον αυξανόμενο ρόλο της χώρας ως παραγωγού φυσικού αερίου, υποδεικνύοντας ότι οι σχέσεις της εταιρείας με άλλα κράτη στη Μέση Ανατολή ήταν ένα σημάδι.

«Μας αρέσουν οι περίπλοκες καταστάσεις…. μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο. Ας είμαστε σαφείς», δήλωσε ο κ. Pouyanné, προσθέτοντας ότι οι συμμετοχές στο Ισραήλ δεν ήταν αρκετά μεγάλες για να δεχτούν τους σχετικούς κινδύνους, εν μέρει λόγω του ανταγωνισμού που υπάρχει ήδη στην περιοχή.

Πέρυσι, η ΤΟΤΑL μαζί με την Νovatek της Ρωσίας και την ιταλική κυρία Eni, επένδυσαν στην ΑΟΖ του Λιβάνου ενώ υπάρχει ήδη ανοιχτό μέτωπο αμφισβητούμενων θαλάσσιων περιοχών με το Ισραήλ, Ωστόσο η Total δήλωσε ότι δεν θα προβεί σε ενέργειες στα χωρικά ύδατα που αμφισβητούνται από τη Βηρυτό και την Ιερουσαλήμ.

Η Total, μαζί με την Eni, είναι επίσης παρούσες στην ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ και πέρυσι η γαλλική εταιρεία επεκτάθηκε στη Λιβύη, κερδίζοντας ένα μερίδιο στην παραχώρηση της χώρας Waha από το Marathon Oil.

Ο κ. Στάινιτς είπε ότι άλλες διεθνείς εταιρείες που είχαν επενδύσει στο Ισραήλ δεν αντιμετώπισαν προβλήματα στον αραβικό κόσμο, αναφέροντας μεταξύ άλλων τις Google, Lockheed Martin και Boeing.

«Οι εταιρείες που φοβούνται να κάνουν επενδύσεις στο Ισραήλ στο παρελθόν λόγω του αραβικού μουσουλμανικού κόσμου έκαναν λάθος υπολογισμό», δήλωσε ο κ. Στάινιτς, προσθέτοντας ότιείχε συναντήσει πολλούς υπουργούς ενέργειας από τα αραβικά κράτη του Κόλπου τα τελευταία χρόνια.

«Αν κάποιος αποφεύγει να επενδύσει στο Ισραήλ επειδή μπορεί να έχει συμφέροντα στο Ιράν, τότε αυτός μπορεί να είναι ο μόνος λόγος, διότι δεν ανησυχεί ο αραβικός κόσμο», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα