Αυξημένα μέτρα από την Αστυνομία για την Καθαρά Δευτέρα

Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας εορτάζεται έντονα παγκύπρια, με διάφορα έθιμα, κυρίως στην ύπαιθρο.

Ως εκ τούτου, λόγω της αναμενόμενης μαζικής εξόδου την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου 25-27/2/2017 η Αστυνομία, θα λάβει πρόσθετα μέτρα για την ασφάλεια του κοινού που θα διακινηθεί στο οδικό δίκτυο σε παγκύπρια βάση, αλλά και για την αποτροπή σοβαρών εγκλημάτων.

Συγκεκριμένα στο κεντρικό οδικό δίκτυο των πόλεων και της υπαίθρου

λόγω της αυξημένης τροχαίας κίνησης που αναμένεται να παρατηρηθεί στους αυτοκινητόδρομους, υπεραστικούς δρόμους και τις κύριες οδικές αρτηρίες, η Αστυνομία θα έχει αυξημένη παρουσία για την πρόληψη των τροχαίων συγκρούσεων, για την απάμβλυνση της τροχαίας κίνησης και τη διευκόλυνση του κοινού στις διακινήσεις του. Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν μηχανοκίνητες περιπολίες, καθώς και ρύθμιση και έλεγχο της τροχαίας κίνησης, με ιδιαίτερη έμφαση στις σοβαρές τροχαίες παραβάσεις (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους).

Εξάλλου, με την εντατικοποίηση των μηχανοκίνητων και πεζών περιπολιών, στοχεύουμε στη πρόληψη και πάταξη κάθε μορφής εγκληματικής δραστηριότητας και παραβατικής συμπεριφοράς. Στο πλαίσιο αυτό η Αστυνομία έχει προγραμματίσει και θα εφαρμόσει διαταγές επιχειρήσεων, που θα επικεντρωθούν στην πρόληψη του εγκλήματος και ιδιαίτερα στα αδικήματα κατά περιουσίας, όπως ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές, με αυξημένες περιπολίες τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο.
Επιπρόσθετα όμως με τα μέτρα που θα λάβει η Αστυνομία, εφιστούμε, για πολλοστή φορά, την προσοχή του κοινού που θα απουσιάζει από τα σπίτια του, να λάβει προληπτικά μέτρα φύλαξης της περιουσίας του ώστε με την επιστροφή του να μην βρεθεί προ αρνητικών εκπλήξεων.
Γενικά το κοινό προτρέπεται να βρίσκεται σε εγρήγορση και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία. Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε πολίτης χρειαστεί άμεση βοήθεια ή περιέλθει στην αντίληψή του οτιδήποτε το ύποπτο, να επικοινωνήσει άμεσα με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460 ή τα τηλέφωνα άμεσης ανταπόκρισης 112/199.
Τέλος, ευχόμαστε σε όλους καλό τριήμερο και προτρέπεται το κοινό να προγραμματίσει έγκαιρα τις διακινήσεις του. Επίσης, οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των μελών μας που θα βρίσκονται καθήκον στα διάφορα σημεία για αποφυγή της οποιασδήποτε ταλαιπωρίας και παράλληλα να επιδεικνύουν την δέουσα υπομονή με γνώμονα πάντοτε την ασφάλεια

Συμβουλές από την Αστυνομία
Η Αστυνομία στο πλαίσιο της προληπτικής της πολιτικής, καλεί το κοινό ενόψει και του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας (25-27/2/2017), όπου παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα διαρρήξεων και κλοπών, να λάβει προληπτικά μέτρα φύλαξης της περιουσίας του και συμβουλεύει τους πολίτες να λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα ασφαλείας:

Αποτελεσματικότερη φύλαξη κατοικιών
• Όταν απουσιάζουν από το σπίτι, να μην αφήνουν ενδείξεις που να προδίδουν την απουσία τους.
• Να φροντίζουν το σπίτι να είναι καλά κλειδωμένο και να συνεργάζονται με γείτονες της εμπιστοσύνης τους, για την αλληλοεπιτήρηση των σπιτιών τους.
• Να μην αφήνουν τα κλειδιά πάνω στις κλειδαριές, ούτε ακόμη στην εσωτερική πλευρά της πόρτας.
• Να μην αφήνουν εκτεθειμένα, σε καμία περίπτωση, χρήματα, κοσμήματα, σημαντικά έγγραφα ή άλλα τιμαλφή, που αποτελούν ουσιαστικά πρώτιστο στόχο των δραστών, και όπου είναι δυνατόν, αυτά να φυλάσσονται σε κατάλληλο χρηματοκιβώτιο.
• Να βεβαιώνονται ότι έχουν ασφαλίσει πόρτες, παράθυρα και φωταγωγούς.
• Εάν διαθέτουν σύστημα συναγερμού ή/και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, να βεβαιώνονται ότι τα έχουν θέσει σε λειτουργία και ότι αυτά δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε βλάβη.
• Υπενθυμίζουμε επίσης για τους κινδύνους που εγκυμονεί η δημοσίευση προσωπικών δεδομένων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Αναρτήσεις, οι οποίες αφήνουν ενδείξεις για την απουσία από την οικία πρέπει να αποφεύγονται, γιατί χωρίς να το θέλουν οι ιδιοκτήτες, στοχοποιούν τους εαυτούς τους με αποτέλεσμα να γίνονται στόχοι διαρρηκτών.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων:
• Οι ταμειακές μηχανές των καταστημάτων τους να είναι ανοικτές και χωρίς περιεχόμενο
• Να μην αφήνουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε επισφαλή σημεία
• Να μην αφήνουν εκτεθειμένη την περιουσία τους
• Να έχουν μεριμνήσει αν είναι δυνατόν, για την εγκατάσταση συστημάτων συναγερμού
• Αν υπάρχουν συστήματα συναγερμού να ελέγχουν ότι τα εν λόγω συστήματα είναι σύγχρονα, αξιόπιστα και δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε βλάβη
• Όσον αφορά ηλεκτρικές συσκευές, να καταγράφονται οι αύξοντες αριθμοί της κατασκευάστριας εταιρείας (Serial numbers)

Κλοπές αυτοκινήτων και κλοπές από αυτοκίνητα
Η Αστυνομία υπογραμμίζει για ακόμη μια φορά τους πολλαπλούς κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μη λήψη προληπτικών μέτρων για την ασφαλή φύλαξη των μηχανοκινήτων οχημάτων και την ποινική ευθύνη που έχουν οι ιδιοκτήτες. Επομένως, οι πολίτες καλούνται να συνειδητοποιήσουν ότι οφείλουν να συμμορφώνονται πλήρως με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα και εύλογα μέτρα, ώστε τα μηχανοκίνητα οχήματά τους να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αναρμόδια πρόσωπα.
Ειδικότερα, το κοινό καλείται:
• Να μην αφήνει τσάντες, χαρτοφύλακες, κινητά τηλέφωνα, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα αξίας, σε εμφανή σημεία μέσα στο αυτοκίνητο, έστω και αν αυτό είναι κλειδωμένο. Το γεγονός και μόνο ότι αυτά είναι ορατά από τους επιτήδειους αποτελεί κίνητρο στο να διαπράξουν την κλοπή.
• Σε καμία περίπτωση το αυτοκίνητό να βρίσκεται σε λειτουργία, όταν ο οδηγός ή άλλοι επιβαίνοντες δεν βρίσκονται σε αυτό.
• Να κλειδώνει πάντοτε τις πόρτες και να ανεβάζει πλήρως τα παράθυρα, ακόμα και αν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο μπροστά από το σπίτι του, σε ασφαλές σημείο.
• Να σταθμεύει πάντοτε το αυτοκίνητό του σε σημεία όπου υπάρχει επαρκής οδικός φωτισμός. Τα σκοτεινά ή απόμερα σημεία καθιστούν ευκολότερο το έργο των επιτήδειων.
• Να μην αφήνει ποτέ τα κλειδιά στη μίζα ή στην πόρτα, ακόμα έστω και αν θα απουσιάζει για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
• Να τοποθετεί συναγερμό στο αυτοκίνητό του.
• Όπου υπάρχει γκαράζ να χρησιμοποιείται.
• Αν παραστεί ανάγκη να αφήσει αντικείμενα στο όχημα, αυτά να τοποθετούνται σε ασφαλείς χώρους ή στο χώρο αποσκευών.

Σε δημόσιους χώρους και πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους:
• Να έχουν τα λεφτά και τις πιστωτικές τους κάρτες στις μπροστινές τσέπες των ενδυμάτων τους και καλό θα ήταν να μην έχουν μαζί τους μεγάλα χρηματικά ποσά, αλλά τα απολύτως απαραίτητα.
• Τα πρόσωπα που μεταφέρουν τσάντες, να μην τοποθετούν όλα τα χρήματα, πιστωτικές κάρτες, διαβατήρια κ.τ.λ. μέσα σ’ αυτές, ενώ η τσάντα είναι προτιμότερο να είναι τοποθετημένη με τρόπο, που να υπάρχει συνεχής οπτική επαφή με αυτήν (π.χ. χιαστί).
• Σε περιπτώσεις όπου επισκέπτονται εμπορικά κέντρα και καταστήματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την είσοδό τους στα δοκιμαστήρια και να μην αφήνουν εκτεθειμένα τα προσωπικά τους αντικείμενα.
• Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όπου επικρατεί συνωστισμός, καθώς και σε σκοτεινά και απόμερα σημεία.

Άμεση και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Αστυνομίας
Με στόχο την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση, η Αστυνομία θα προβαίνει σε συνεχή ενημέρωση του κοινού για σημαντικά θέματα και ειδήσεις, καθώς επίσης και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
Ως εκ τούτου, οι πολίτες προτρέπονται να παρακολουθούν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Αστυνομίας (ιστοσελίδα της Αστυνομίας (www.police.gov.cy), Facebook-Αστυνομία Κύπρου Επίσημος Λογαριασμός, twitter, καθώς επίσης και την εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα).
Υπενθυμίζουμε επίσης την Ειδησεογραφική μας Ιστοσελίδα (http://www.cypruspolicenews.com) στην οποία υπάρχει συνεχής ροή ειδήσεων για διάφορα θέματα/γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας, χρήσιμα τηλέφωνα, όπως τηλέφωνα άμεσης ανταπόκρισης και βοήθειας, τηλέφωνα Αστυνομικών Σταθμών, καθώς επίσης και τα τηλέφωνα επικοινωνίας των Αστυνομικών της Γειτονιάς παγκύπρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα