Καμπανάκι για μικρό προϋπολογισμό Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το μικρό ύψος του προϋπολογισμού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) σε σχέση με τον τεράστιο, πλέον, τομέα τον οποίο εποπτεύει, έκρουσε τόσο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου όσο και η Πρόεδρος της ΕΚΚ Δήμητρα Καλογήρου.

Ο προϋπολογισμός της περιλαμβάνει δαπάνες €8,7 εκατ, για έναν

τομέα που περιλαμβάνει πέραν των 600 εποπτευόμενων οργανισμών.

Μάλιστα, όπως δήλωσε η κ. Καλορήγου, ο τομέας προβλέπεται να μεγεθυνθεί περαιτέρω, αφού εκκρεμούν 130 αιτήσεις εταιρειών για αδειοδότηση.

«Δεν μπορείς να εποπτεύεις αγορές που κάνουν τζίρο εκατοντάδων δισεκατομμυρίων και να φέρνεις νέα προϊόντα και ο προϋπολογισμός της ΕΚΚ να είναι όσο είναι το μικρό ταμείο (petty cash) άλλων οργανισμών. Εγώ δεν θα δεχόμουν να είμαι Πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς με τέτοιους προϋπολογισμούς. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

«Δεν είναι ανάγκη να πάθουμε το ατύχημα και να τρέχουμε μετά. Κυρίαρχος μας ρόλος, να ενδυναμώσουμε τους εποπτικούς μηχανισμούς για να μην τρέχουμε ως επιμηθείς, αν προκύψει κάτι με τα funds, τις forex (εταιρείες παροχής υπηρεσιών συναλλάγματος) και τα binaries και να τρέχουμε εκ των υστέρων», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η κ. Καλογήρου ανέφερε ότι «οι εργασίες της ΚΕΚ τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί τρομακτικά».

«Έχουμε περίπου 600 εποπτευόμενους και σίγουρα ένα μεγάλο κομμάτι είναι οι ΕΠΕΥ, που δίνουν πολύπλοκα προϊόντα που θέλουμε συνεχόμενη εποπτεία. Ένας προϋπολογισμός €8 εκατ για τόσους εποπτευόμενους είναι μικρός.

Όπως είπε, ο αριθμός των 58 εργαζόμενων που διέθετε η ΚΕΚ, έχει αυξηθεί στους 100 και διαθέτει άλλους τριάντα συμβασιούχους, αλλά η Επιτροπή παραμένει μικρή σε σύγκριση με τον τομέα εποπτείας, ο οποίος έχει διευρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

«Η (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κινητών Αξιών και Αγορών) ESMA λέει ότι 'είσαστε πάρα πολύ λίγοι για να εποπτεύετε τη μεγάλη αγορά που έχετε ως Κύπρος' με τρισεκατομμύρια συναλλαγών που διακινούνται μέσω Κύπρου», πρόσθεσε.

Παράλληλα, τόσο ο κ. Αβέρωφ όσο και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά επεσήμαναν τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εξέταση αίτησης για χορήγηση άδειας εποπτευόμενου οργανισμού.

«Αν χρειαστεί μια άδεια 6 μήνες, τότε γιατί να θέλω να δραστηριοποιηθώ σε αυτή τη χώρα; Πρώτη εντύπωση που δίνεται στον επενδυτή, είναι ο χρόνος εξέτασης μιας αίτησης αδειοδότησης», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα