Έδωσε στοιχεία και ονόματα για την συμφωνία τετραμήνων-Πυρά για Νικολαΐδη

Για τα όσα διαδραματίζονται στην Μέση Εκπαίδευση, τις συζητήσεις, αντιπαραθέσεις και τις κατηγορίες ανάμεσα στην εκπαιδευτική οργάνωση των καθηγητών ΟΕΛΜΕΚ και τους οργανωμένους γονείς, -παραθέτοντας στοιχεία  και ονόματα-, μίλησε κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, κ. Κυριάκος Νικηφόρου.

Στο επίκεντρο των αναφορών του, οι εξετάσεις τετραμήνων, οι «μυστικές» συναντήσεις μελών της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ

με το βουλευτή κ.Πανίκο Λεωνίδου αλλά και οι κατηγορίες προς το πρόεδρο της Συνομοσπονδίας  με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς από τον αντιπρόεδρο της οργάνωσης, κ. Παντελή Νικολαΐδη.

Οι «μυστικές» συναντήσεις και η συμφωνία

Ακόμα και μετά την απόφαση των καθηγητών να προχωρήσουν σε μονόωρη στάση εργασίας, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας σε δημόσιες αναφορές σημείωνε πως οι εκπαιδευτικές οργανώσεις  είχαν συμφωνήσει την αλλαγή κανονισμών σύμφωνα με την πρόταση του κ. Λεωνίδου.

Συγκεκριμένα ο κ. Νικηφόρου ανέφερε πως υπάρχαν συναντήσεις σε δύο περιπτώσεις.

«Το Σάββατο, στο ξενοδοχείο «Πεύκος», συναντήθηκαν οι κύριοι Πανίκος Λεωνίδου, Κυριάκος Νικηφόρου, Κώστας Χατζησάββας, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Ανδρεάς Ιωσήφ. Στην πορεία καλέστηκε και ο υπουργός Παιδείας για συζήτηση κάποιων προνοιών. Στη συζήτηση με τον υπουργό δεν συμμετείχαν οι κ. Χατζησάββας και κ. Κωνσταντόπουλος. Στη συνέχεια ο υπουργός αποχώρησε και οι κύριοι Χατζησάββας και Κωνσταντόπουλος, επέστρεψαν και ετοιμάστηκε νέο πλαίσιο. Αυτό συζητήθηκε εκ νέου, μεταξύ των κ. Λεωνίδου, Νικηφόρου και υπουργού».

«Την Κυριακή συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο, «Κούριο», οι κ. Πανίκος Λεωνίδου, Κυριάκος Νικηφόρου, Κώστας Χατζησάββας, Κωνστατντίνος Κωσταντόπουλος και Γιάννος Σωκράτους. Αφού συζητήθηκε και αποφασίστηκε ότι το νέο πλαίσιο είναι αποδεκτό από όλους, Κυριάκος Νικηφόρου και Πανίκος Λεωνίδου επικοινώνησαν με τον υπουργό. Ο υπουργός αποδέχτηκε το νέο πλαίσιο».

Συζητήσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας δεν έγιναν μόνο τον Ιούλιο του 2019, ανέφερε ο κ.Νικηφόρου, αλλά «σύμφωνα με πληροφορίες μας μόλις ανέλαβε καθήκοντα ο υπουργός Παιδείας, στον 1ο όροφο καφετέριας στη Λεμεσό, πραγματοποιήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας , συνάντηση μεταξύ του υπουργού, του κου Γιώργου Ιωσιφίδη, προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Διευθυντών Κύπρου και του κ. Παντελή Νικολαΐδη, αντιπρόεδρου της ΟΕΛΜΕΚ, με μοναδικό θέμα συζήτησης η αξιολόγηση του μαθητή. Η συζήτηση διήρκησε πολλές ώρες. Αποτέλεσμα της πρότασης η νέα πρόταση για την αξιολόγηση του μαθητή που κατέθεσε λίγο καιρό μετά ο  Υπουργός Παιδείας».

Τα πυρά στην ΟΕΛΜΕΚ, ο Νικηφοράκος και ο Παντελής Νικολαΐδης
Μιλώντας για τον Αντιπρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, Παντελή Νικολαίδη, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι κ. Νικολαΐδης αποκαλεί τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας "Νικηφοράκο", σε μία προσπάθεια μείωσης του ανθρώπου και του έργου του. Μεγάλο επίσης ατόπημα του κ. Νικολαΐδη, είναι η συχνή αναφορά του ιδίου και των συν αυτού, στην μόρφωση του κου Νικηφόρου».

Ο κ. Νικηφόρου σημείωσε πως, «Τα ηνία της απαράδεκτης συμπεριφοράς τα κρατάει για ακόμη μια φορά, ο αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, με χαρακτηρισμούς και κατακριτέες αναφορές προσβάλει και μειώνει τη Συνομοσπονδία και τον πρόεδροό της.

Τονίζουμε, είπε, «με τον πιο εμφαντικό τρόπο, ότι ο κος Νικηφόρου είναι ο εκλελεγμένος πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης. Έχει την στήριξη του Δ.Σ. και ποτέ δεν εξέφρασε άποψη διαφορετική από αυτή που του έδωσε εντολή το Δ.Σ. να εκφράσει. Η δε Συνομοσπονδία είναι ένας από τους πυλώνες της εκπαίδευσης και πρέπει να τυγχάνουμε του ανάλογου σεβασμού από όλους».

Για την απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ να μην συμμετέχει σε οποιαδήποτε συνάντηση/σύσκεψη που θα συμμετέχει και ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, ο κ. Νικηφόρου είπε «εύλογα διερωτόμαστε για τους πραγματικούς λόγους που πήραν αυτή την απόφαση».

Για τις εξετάσεις τετραμήνων
Για το θέμα των εξετάσεων ανά Τετράμηνο, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι η συνομοσπονδία ζήτησε την αναστολή των εξετάσεων για ένα χρόνο ούτως ώστε να δοθεί χρόνος για περαιτέρω διάλογο και τροχιοδρόμησης ενεργειών για την επιτυχή εφαρμογή τους.

Και πάλι με ενέργειες της Συνομοσπονδίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απέσυρε την αναφορά αφού στην ανακοίνωση  που εξέδωσε αναφέρει ξεκάθαρα ότι βαρόμετρο για λήψη της απόφασης του για απόσυρση της Αναφοράς του Νόμου  ήταν οι ανησυχίες των Γονιών.

Για την Αξιολόγηση του Μαθητή, αναφέρει ότι το ΥΠΠ παρουσίασε τον Δεκέμβριο 2018 συνολική πρόταση για την Αξιολόγηση του Μαθητή, στην οποία συμπεριλαμβάνονται εναλλακτικές μορφές προφορικής (ή συντρέχουσας) αξιολόγησης.  Οι άλλες μορφές αξιολόγησης που παρουσιάζονταν υπήρξαν διαχρονικά αιτήματα των γονιών, σε μία προσπάθεια απαγκίστρωσης της αξιολόγησης των παιδιών από τα διαγωνίσματα και μόνο. Την Πρόταση αυτή είπε, την διαμόρφωσε ειδική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν τόσο οι εκπαιδευτικές οργανώσεις όσο οι γονείς και οι μαθητές. Ως Γονείς καταθέσαμε τις θέσεις μας οι οποίες διαμορφώθηκαν μετά από εισηγήσεις όλων των Ομοσπονδιών, οι οποίες μετάφεραν τις θέσεις των Συνδέσμων Γονέων που εκπροσωπούν Παγκύπρια.

Μετά από προσεκτική μελέτη, είπε, η Πρόταση θεωρήθηκε από την Συνομοσπονδία σαφώς καλύτερη από την στείρα πρόταση για εξετάσεις τετραμήνων όπως ψηφίστηκε στους Κανονισμούς και αποτέλεσε σοβαρή βάση διαπραγμάτευσης με καλή προοπτική βελτίωσης της.

Ο κ. Νικηφόρου είπε ότι η συνομοσπονδία πιστεύει ότι η «νέα Πρόταση για την Αξιολόγηση, θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση του προγράμματος των μαθητών, στην μείωση του άγχους και θα συμβάλει στην απόκτηση δεξιοτήτων που τόσο έχουν ανάγκη. Στόχος είναι η πραγματική και ουσιαστική γνώση και όχι η επιφανειακή η οποία χάνεται μετά το τέλος του κάθε διαγωνίσματος. Παράλληλα να δοθεί κίνητρο και ευκαιρία σε όλους τους μαθητές για ενεργή συμμετοχή, δίκαιη και αντικειμενική αξιολόγηση σύμφωνα με τις δυνατότητες τους καθώς και η προβολή, εξέλιξη και αξιοποίηση των δεξιοτήτων και των ταλέντων τους».
 

Keywords
Τυχαία Θέματα