Κ. Μαυρίδης προς ΕΕ: Αποτύχαμε να συμμορφώσουμε την Τουρκία

Στην πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου   ενώπιον του Ville Skinnari, Υπουργού Ανάπτυξης και Εμπορίου της  Φινλανδίας -κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της χώρας του ως προεδρεύουσας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου-, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) αναφέρθηκε στις ευρωτουρκικές σχέσεις με επίκεντρο την Κύπρο.  

Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του ο κ. Κ. Μαυρίδης τόνισε τα εξής: 

Ως ΕΕ, είμαστε μια Ένωση κρατών με κανόνες που βασίζονται

σε κοινές αξίες. Για αυτό, όπως λέχθηκε, το εμπόριο δεν είναι «business as usual», αλλά συνδέεται με τις αρχές και τις αξίες μας. Προς τούτο, έχω ένα καλό παράδειγμα και μια πρόκληση που θα περίμενα να το σχολιάσετε. Η περίπτωση της Τουρκίας αφορά την συμμόρφωσή της και εφαρμογή των κανόνων που συμφωνούνται, όπου αποτύχαμε οικτρά στην  προώθηση των αξιών και των αρχών μας.  Η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει παρά την δέσμευσή της. Πρόσφατα, η Τουρκία εισέβαλε κυριολεκτικά με πολεμικά σκάφη στην ΑΟΖ της Κύπρου, παραβιάζοντας έτσι το ευρωπαϊκό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο. Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρίδης ζήτησε από τον εκπρόσωπο της Φινλανδικής Προεδρίας της ΕΕ να παραθέσει τα μέτρα που θα προωθήσει κατά της Τουρκίας, με δεδομένο ότι σε πρόσφατα Συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξήγγειλε την ανάγκη λήψης μέτρων.  

Στη δευτερολογία του, ο εκπρόσωπος της Φινλανδικής Προεδρίας σημείωσε ότι είναι καλά ενημερωμένοι για την κατάσταση και το θέμα της λήψης μέτρων βρίσκεται ενώπιον ομάδων εργασίας (τεχνοκρατών) οι οποίοι ασχολούνται με αυτό.  

Keywords
Τυχαία Θέματα