Κ. Καδής: Αλλαγές στις υπηρεσίες του ΥΠΠ στα παιδιά

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με κίνητρο την ποιότητα και τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων στην παιδεία μας, σχεδιάζει και υλοποιεί μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές για αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει στα παιδιά, τους νέους και τους πολίτες γενικότερα, είπε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.

Τις στρατηγικές προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, μπορεί και είναι θεμιτό να συμπληρώνει και να

πλαισιώνει η ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσα από ουσιαστικές συνεργασίες.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τη λειτουργία του εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα: Πειράματα με Σχολεία - «SCI-FUN», που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Frederick, με σκοπό να περιορίσει τον επιστημονικό αναλφαβητισμό και να προωθήσει την καινοτομία, ο κ. Καδής είπε ότι η δράση αυτή δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες, μέσα από τον σχεδιασμό πειραματικών διατάξεων, διαδραστικά, να αντιληφθούν φυσικούς νόμους και επιστημονικές έννοιες.

«Το πρόγραμμα φιλοξενεί μαθητές όλων των βαθμίδων της Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά και διασκεδάζουν με δραστηριότητες προσαρμοσμένες κάθε φορά στις ηλικιακές τους ανάγκες. Η λειτουργία ενός Κέντρου Επιστήμης, όπως το «SCI-FUN», μπορεί να προσφέρει ένα εναλλακτικό τρόπο διδασκαλίας μάθησης και γνώσης. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία, μέσα από σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και διερευνητικές διαδικασίες, όπως π.χ. τη χρήση μοντέλων και αναλογιών, το παιχνίδι και την υπόδηση ρόλων, να εξασφαλίσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για καλλιέργεια της κριτικής επιστημονικής τους σκέψης», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι με το πείραμα οι μαθητές παρατηρούν και καταγράφουν δεδομένα και εξάγουν συμπεράσματα που τους βοηθούν να κατανοήσουν ότι αφηρημένες και δυσνόητες έννοιες των φυσικών νόμων είναι πολύ συγκεκριμένες και χρήσιμες στην καθημερινή μας ζωή.

«Ο μαγικός κόσμος της επιστήμης, όπως παρουσιάζεται στο SCI- FUN, τους καθιστά πρωταγωνιστές στην ερευνητική διαδικασία και τους προσφέρει μοναδικές και συναρπαστικές εμπειρίες. Σε μια εποχή όπου η Ευρώπη καταγράφει ελλείψεις σε άτομα με εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνολογικές σπουδές, είναι σημαντικό να λειτουργούν τέτοια εκπαιδευτικά προγράμματα, που αναπτύσσουν το ενδιαφέρον και ωθούν τους νέους με ελκυστικό τρόπο στην ενασχόληση και τη μελέτη των φυσικών επιστημών», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα