Τι κάνουμε σε περίπτωση που μας δαγκώσει δηλητηριώδες φίδι

Το SigmaLive, παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα δηλητηριώδη φίδια στην Κύπρο και σας δίνει χρήσιμες πληροφορίες σε περίπτωση που βρεθείτε αντιμέτωποι με τα... λιγότερο συμπαθητικά ερπετά στον κόσμο. Στην Κύπρο υπάρχουν οκτώ διαφορετικά είδη φιδιών, εκ των οποίων το ένα είναι ενδημικό. Με άλλα λόγια εντοπίζεται μόνο στην Κύπρο.
Κυπριακό φίδι Hierophis cypriensis Επίσης, ένα εξ αυτών είναι ενδημικό υποείδος της Κύπρου. Nερόφιδο Natrix cypriaca Στην κυπριακή φύση εντοπίζονται μόλις τρία είδη δηλητηριωδών φιδιών. Τα δύο από αυτά, το αγιόφιδο και η σαίττα, είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Tο Κυπριακό Νερόφιδο απειλείται με αφανισμό λόγω του ανθρώπινου παράγοντα που το σκοτώνει λόγω άγνοιας, ή για συλλεκτικούς σκοπούς και ρυπαίνει το βιότοπό του. Η αμάθεια, η άγνοια και η αδιαφορία από μέρους του ανθρώπου οδηγούν αργά αλλά σταθερά το Νερόφιδο στον αφανισμό και πολλά άλλα φίδια του τόπου μας σε ένα αβέβαιο μέλλον. Όσο για την σαίττα, το μήκος της μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα. Συναντάται κυρίως σε ξηρές, πετρώδεις περιοχές όπου αφθονούν οι σαύρες και τρέφεται κυρίως με σαύρες. Τρέφεται επίσης με άλλα φίδια και μικρά τρωκτικά ενώ τα νεαρά τρέφονται με έντομα και κυρίως σκαθάρια. Το τρίτο δηλητηριώδες είδος είναι η φίνα και είναι πολύ επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Φίνα Macrovibera lebetina Πώς προφυλασσόμαστε
Μιλώντας στο SigmaLive, η Λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Έλενα Ερωτοκρίτου, τόνισε καταρχήν ότι οι πολίτες δεν πρέπει να σκοτώνουν τα φίδια, διότι αποτελούν μέρος της βιοποικιλότητας. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα ωφέλιμο σε τομείς όπως αυτόν της γεωργίας μια και τρέφεται με τρωκτικά και άλλα επιβλαβή για τη γεωργία ζώα. Επίσης είναι καλό να αποφεύγονται σημεία με πυκνά και ψηλά χόρτα. «Εάν χρειαστεί να πλησιάσουν τέτοιες περιοχές, τότε οι πολίτες πρέπει να φοράνε στιβαρές μπότες και γάντια», εξηγεί η κ. Ερωτοκρίτου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η φίνα ανήκει στα είδη φιδιών που περιμένουν την λεία της να έρθει σε αυτά. Επομένως, συχνά κάθεται κουλουριασμένη σε δροσερός μέρος και αμύνεται μόνο σε περίπτωση που αισθανθεί απειλή.
Πρώτες Βοήθειες Σε περίπτωση που πολίτης δεχτεί δάγκωμα από φίνα, τότε θα πρέπει να δεθεί χαλαρά λίγο πιο ψηλά από το μέρος που δαγκώθηκε και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, χωρίς να πανικοβάλλεται. Ενδείκνυται να πλύνει την πληγή με νερό, αλλά, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ρουφήξει το δηλητήριο ή να «κόψει» την πληγή.
Ερωτηθείς για τον χρόνο που χρειάζεται μέχρι να δράσει το δηλητήριο, η κ. Ερωτοκρίτου εξήγησε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση. Εξαρτάται, είπε, σε ποιο σημείο το θύμα δέχτηκε το δάγκωμα, πόσο δηλητήριο εισχώρησε και ποια είναι η σωματική κατάσταση του θύματος (ηλικία, φυσική κατάσταση κτλ).

Follow @donnakaparti !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Keywords
Τυχαία Θέματα