ΗΒ:Ημέρα διαπραγμάτευσης μετά το ατελές δείπνο Τούσκ-Κάμερον

Παράταση 24 ωρών έλαβαν το βράδυ της Κυριακής οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για μια συμφωνία ως προς τα αιτήματα μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία της Ενωμένης Ευρώπης που έχει υποβάλει το Λονδίνο ενόψει του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Μετά από δείπνο εργασίας στην Ντάουνινγκ Στριτ με τον Ντέιβιντ Κάμερον, που διήρκεσε μόνο μία ώρα και 45 λεπτά, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι δεν υπήρξε συμφωνία. Στη συνέχεια μέσω Twitter

σχολίασε ότι η «εντατική δουλειά τις επόμενες 24 ώρες είναι κρίσιμη». Λίγο αργότερα ο Βρετανός Πρωθυπουργός επίσης μέσω Twitter έκανε λόγο για «καλή συνάντηση».

Η συνοδεία του κ. Τουσκ παρέμεινε μέχρι αργά στην Ντάουνιγνκ Στριτ, καθώς όπως διευκρίνισε ο κ. Κάμερον συμφωνήθηκε η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για 24 ώρες. Το σχέδιο ενός κειμένου συμφωνίας με τη Βρετανία που αναμενόταν να συντάξει και να δημοσιοποιήσει εντός της Δευτέρας ο κ. Τουσκ αναβλήθηκε ως εκ τούτου για την Τρίτη.

Το βασικό πρόβλημα στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας εξακολουθεί να είναι το θέμα της απαγόρευσης πρόσβασης κοινοτικών μεταναστών στα βρετανικά επιδόματα για εργαζόμενους,

Ο κ. Κάμερον ζητούσε τα επιδόματα αυτά να αρχίσουν να δίνονται μόνο μετά από τέσσερα χρόνια εισφορών στο σύστημα από τον κάθε Ευρωπαίοι κάτοικο της Βρετανίας. Η συμβιβαστική πρόταση των Βρυξελλών είναι η τετραετής απαγόρευση απόκτησης των επιδομάτων να επιβάλλεται υπό τη μορφή του λεγόμενου «έκτακτου φρένου», δηλαδή μόνο εάν η Βρετανία μπορεί να αποδείξει ότι το σύστημα κρατικής πρόνοιας έχει όντως επιβαρυνθεί υπερβολικά και εφόσον υπάρξει έγκριση του φρένου από την πλειοψηφία των κρατών-μελών.

Στο πλαίσιο αυτής της συμβιβαστικής πρότασης ο Βρετανός Πρωθυπουργός θέλει να διασφαλίσει ότι το έκτακτο φρένο ως προς τα επιδόματα θα εφαρμοστεί αμέσως μετά τη συμφωνία. Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι επ’ αυτού η Κομισιόν έχει συμφωνήσει.

Ο κ. Κάμερον έχει πει ότι δεν βιάζεται για το δημοψήφισμα, τα οποίο μπορεί να διοργανωθεί οποιαδήποτε στιγμή έως το τέλος του 2017, ωστόσο το ιδανικό σενάριο για τη βρετανική κυβέρνηση θα ήταν η διαδικασία να διεξαχθεί τον προσεχή Ιούνιο. Για να γίνει αυτό θα απαιτείτο συμφωνία στη σύνοδο κορυφής στις 18-19 Φεβρουαρίου.

Σε διαφορετική περίπτωση, λόγω των χρονικών προβλέψεων στη σχετική νομοθεσία, το δημοψήφισμα μάλλον θα διεξαχθεί το φθινόπωρο ή το 2017. Ο κ. Κάμερον φοβάται ότι ένα νέο μαζικό κύμα προσφύγων από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες χώρες το καλοκαίρι και ενδεχόμενοι νέοι τριγμοί στην ΕΕ θα δυσκόλευαν το έργο της εκστρατείας υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ακόμα και αν επιτύγχανε μία ικανοποιητική συμφωνία με τους εταίρους.

Νέα δημοσκόπηση δίνει καθαρό προβάδισμα υπέρ του Brexit με 42% έναντι 38%.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα