Ήταν o ηγέτης της Χαμάς στην Τουρκία κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου; (VID)

Ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε την απόφαση της χώρας του να φιλοξενήσει ανώτερα στελέχη της Χαμάς, λέγοντας ότι η Τουρκία συνεργάζεται με τη Χαμάς «για να επιφέρει ειρήνη».

Τα μέλη της Χαμάς μπορούν ελεύθερα να πηγαινοέρχονται από την Τουρκία και να έχουν μόνιμη παρουσία στη χώρα.

Τα ανώτερα στελέχη της έχουν συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιοδικά όλα αυτά τα χρόνια. Ο αρχηγός της Χαμάς,

Ismael Haniyeh, συναντήθηκε με τον Ερντογάν τον Ιούλιο και υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναφορές  για παρουσία του στην Τουρκία –και όχι στην κανονική του κατοικία στο Κατάρ– κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Στην πρώτη του αγγλόφωνη συνέντευξή του στο CNN από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ο Akif Cagatay Kilic είπε ότι δεν ήξερε αν ο Haniyeh βρισκόταν στην Τουρκία στις 7 Οκτωβρίου, αλλά παραδέχτηκε ότι «μπορεί να ήταν».

Ο Κιλίτς υπερασπίστηκε τους μακροχρόνιους δεσμούς της Τουρκίας με τη Χαμάς, την οποία πολλές χώρες θεωρούν τρομοκρατική ομάδα. Η Τουρκία όχι.

«Το θέμα δεν είναι πού βρίσκονται [τα μέλη της Χαμάς] ποια ώρα, το θέμα είναι πώς μπορούμε να επιλύσουμε τη σύγκρουση που έχουμε, τον πόλεμο που έχουμε αυτή τη στιγμή», είπε.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ 

«Μιλάμε για αυτό το θέμα υπό το φως των σημερινών γεγονότων, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι στο παρελθόν, για παράδειγμα, η ίδια η ισραηλινή κυβέρνηση μας ζήτησε… πριν από περισσότερα από 10 χρόνια, να συνεργαστούμε με τη Χαμάς, να συνεργαστούμε μαζί τους».

Ο Kilic προειδοποίησε επίσης το Ισραήλ να μην τηρήσει την υπόσχεση της εσωτερικής υπηρεσίας ασφαλείας να δολοφονήσει τους ηγέτες της Χαμάς στο εξωτερικό.

Ο Kilic είπε ότι οποιαδήποτε απόπειρα δολοφονίας του Ισραήλ σε τουρκικό έδαφος θα ήταν «απαράδεκτη με οποιονδήποτε όρο». Τούρκοι αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται είχαν προειδοποιήσει προηγουμένως το Ισραήλ ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες».

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει αποκαλέσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «χασάπη της Γάζας» και είπε ότι θα δικαστεί σε διεθνές δικαστήριο ως εγκληματίας πολέμου.

«Αν πηγαίνουμε πέρα δώθε στο ίδιο σημείο, τότε έχουμε 56 ή 57 χρόνια Παλαιστινιακής κατοχής. Νομίζω ότι ήταν ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών που είπε, «τίποτα δεν συμβαίνει στο κενό», είπε ο Kilic, αναφερόμενος στην δήλωση του Antonio Guterres που προκάλεσαν την οργή του Ισραήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα