Η εμπειρία του 23χρονου Φλώρου ως δότης μυελού των οστών-«Ευλογία να βοηθάς»

Ανάμεσα στους 53 ήρωες που έγιναν δότες μυελού των οστών για το 2022 είναι και ο μόλις 23χρονος Φλώρος Φραντζέσκου που με την απόφαση του έσωσε μια ανθρώπινη ζωή. 

Στα τέλη του Νοέμβρη το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία, την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023, την Εκδήλωση Τιμής Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, στο ΘΟΚ.

Μιλώντας στο SigmaLive χαρακτήρισε «ευλογία» την ευκαιρία που του δόθηκε να βοηθήσει ένα συνάνθρωπο του.

Εξιστορώντας την

δική του εμπειρία ανέφερε ότι έδωσε δείγμα μυελού των οστών για πρώτη φορά σε ένα Χριστουγεννιάτικο παζαράκι στο χωριό του, την Αθηένου όταν ήταν μόλις 17 χρονών. «Εκείνη τη στιγμή δεν είχα φανταστεί σε καμιά περίπτωση πως θα εξελίσσονταν τα γεγονότα μετά από 5 χρόνια».

Όπως εξήγησε η πρώτη ενημέρωση από το Καραισκάκειο Ίδρυμα έγινε τον Ιούλη του 2022 όπου τον ενημέρωσαν ότι είναι συμβατός δότης με κάποιον ασθενή. «Με ρώτησαν αν ήθελα να προχωρήσω στην διαδικασία ταυτοποίησης και αναλύσεων έτσι ώστε να ξέρουμε σίγουρα αν το αίμα και οι αναλύσεις μου είναι συμβατές.

Χωρίς δεύτερη σκέψη είπα το ‘ναι’ και ήξερα ότι με αυτή την πράξη ίσως να χαρίσω δύναμη και ελπίδα σε έναν συνάνθρωπο μου που με χρειαζόταν στις δύσκολες αυτές ώρες που περνούσε. Ένιωσα απευθείας ένα ξεχωριστό και ιερό συναίσθημα  που ως τότε σίγουρα δεν είχα ξανά βιώσει και ακόμα μέχρι σήμερα δεν μπορώ να περιγράψω».

Περιγράφοντας τη διαδικασία ανέφερε ότι στη συνέχεια του πήραν δείγμα αίματος και έγιναν κάποιες επιπλέον εξετάσεις για την υγειά του. «Καθ’ όλη τη διάρκεια ήταν εκπρόσωποι του ιδρύματος μαζί μου. Ουσιαστικά όλη η διαδικασία έγινε στο νοσοκομείο, πάντα με χαμόγελο και θετικότητα κάνοντας και εμένα να νιώθω ωραία και εξηγώντας μου τα πάντα. Έτσι, μετά από λίγες μέρες ήξερα ότι είμαι πλέον σίγουρα συμβατός δότης και ότι θα προχωρούσαμε στην διαδικασία του μοσχεύματος».

Μετέπειτα ανέφερε ότι μετά από 3 μήνες, 11 του Οκτώβρη 2022, με τη πλήρη στήριξη του ιδρύματος και της οικογένειας του, έγινε η λήψη του μοσχεύματος. «Σαν αιμοδότης μπορώ να πω ότι δεν ήταν κάτι άλλο εκτός από μια αιμοδοσία που αρκεί περίπου 4 ώρες. Δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα στην λήψη αφού πλέον η τεχνολογία μας επιτρέπει να δουλεύουμε πολύ πιο εύκολα. Μετά από ώρα ένιωσα να κουράζομαι αλλά με τη σκέψη πως θα βοηθήσω έναν άνθρωπο μου με αυτή την πράξη, έφευγε κάθε είδος κούρασης. Με το τέλος της διαδικασίας δεν μεταφέρθηκε κανένας πόνος και αντίθετα γέμισα χαρά και ένιωσα σημαντικός».

Αναφερόμενος στον ασθενή για τον οποίο προοριζόταν το μόσχευμα είπε ότι γνωρίζει ελάχιστα για λόγους ασφαλείας και ιδιωτικότητας. «Το μόνο που μπορούσα να μάθω είναι ότι αφορούσε μια 31χρονη μητέρα από την Πολωνία. Ακόμα και με αυτές τις ελάχιστες πληροφορίες ένιωσα ότι είναι ένας δικός μου άνθρωπος και είναι καθήκον μου να κάνω τα πάντα για να την βοηθήσω. Είχα στη σκέψη μου ότι η οικογένεια της  θα είχε την μάνα, την σύζυγο, την κόρη για αρκετά ακόμα χρόνια υγιή. Η επιλογή ήταν μία και έτσι όλα πήραν τον δρόμο τους».

Κλείνοντας έστειλε το δικό του μήνυμα σε όσους είναι συμβατοί δότες. «Αν τύχει σε κάποιον να είναι συμβατός δότης αλλά ίσως φοβάται ή είναι σκεπτικός για την διαδικασία του μοσχεύματος θα ήθελα ως δότης να πω και εγώ με την σειρά μου ότι δεν είναι καθόλου δύσκολη η επίπονη διαδικασία.

Είναι μια ευλογία να σου δίνεται η ευκαιρία να βοηθήσεις με τέτοιον τρόπο ένα συνάνθρωπο σου όταν το χρειάζεται και είμαι σίγουρος ο καθένας μας θα έπραττε το ίδιο αν βρισκόταν στην ίδια θέση. Το δώρο της βοήθειας και της ελπίδας αυτής ίσως είναι το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε να λάβει κάποιος άνθρωπος στην ζωή του».

Keywords
Τυχαία Θέματα