Ισραηλινός στρατός κατεδάφισε σπίτια Παλαιστινίων

Μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού κατεδάφισαν σήμερα τα σπίτια δύο Παλαιστινίων, οι οποίοι σκότωσαν πέντε ανθρώπους σε επιθέσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ το 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού.

Ο Μοχάμεντ αλ-Χαρούμπ πυροβόλησε κατά αυτοκινήτων σε μπλοκ οικισμού των Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη, στις 20 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο στρατός, με συνέπεια το θάνατο ενός Ισραηλινού, ενός Αμερικανού σπουδαστή, αλλά και ενός

Παλαιστινίου.

Την ίδια ημέρα, ο Ραΐντ Μεσάλμεχ μαχαίρωσε και σκότωσε δύο Ισραηλινούς σε γραφείο εντός κτιρίου, στο Τελ-Αβίβ. Οι δύο κατηγορούμενοι για τις πράξεις αυτές έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Οι μπουλντόζες γκρέμισαν τα σπίτια των δύο Παλαιστινίων στο χωριό Ντιρ Σαμτ και στη Ντούρα της Δυτικής Όχθης.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι κατεδαφίσεις σπιτιών λειτουργούν αποτρέποντας επιθέσεις άλλων Παλαιστινίων με μαχαίρια, πιστόλια και εμβολίζοντας αυτοκίνητα, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή 28 Ισραηλινών και ενός Αμερικανού πολίτη από τον Οκτώβριο του 2015.

Οι Παλαιστίνιοι αλλά και οι διεθνείς επικριτές της πολιτικής που εφαρμόζει το Ισραήλ χαρακτηρίζουν την καταστροφή οικογενειακών σπιτιών ως “συλλογική τιμωρία.” Η κατεδάφιση του σπιτιού του Χαρούμπ είχε ως συνέπεια να μείνουν άστεγοι 12 συγγενείς του, σύμφωνα με τη μαρτυρία κατοίκων του ίδιου χωριού, ενώ δεν έγινε γνωστό πόσοι άνθρωποι ζούσαν στο σπίτι του Μεσάλμεχ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 168 Παλαιστίνιους κατά το τελευταίο πεντάμηνο. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι 111 από αυτούς είχαν διαπράξει επιθέσεις, ενώ οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια ταραχών.

Η πρόσφατη κλιμάκωση της βίας αποδίδεται σε πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της διαμάχης γύρω από το συγκρότημα του τεμένους Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ, αλλά και της αποτυχίας των ισραηλινοπαλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών.

Οι ηγέτες των Παλαιστινίων υποστηρίζουν ότι χωρίς να διαφαίνεται μία ελπίδα στον ορίζοντα για την επίλυση του προβλήματος, οι νεαροί Παλαιστίνιοι αισθάνονται ότι δεν έχουν μέλλον. Από την πλευρά του, το Ισραήλ τονίζει ότι οι νεαροί Παλαιστίνιοι ωθούνται στη βία από τους ηγέτες τους, αλλά και από ισλαμικές οργανώσεις, που υποστηρίζουν την καταστροφή του Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα