Ισραήλ: Είμαστε σε απευθείας επαφή με την Τουρκία

Στο μέλλον θα μπορέσουν να υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk o Διευθυντής του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών Ντόρε Γκολντ, προσθέτοντας "Είμαστε σε απευθείας επαφή με την Τουρκία".

Ο Γκολντ είπε ότι θα καθορίσουν από κοινού με την Τουρκία το ρυθμό της ομαλοποίησης των σχέσεών τους. "Οι εισαγωγές του Ισραήλ από την Τουρκία αυξήθηκαν πέρσι κατά 16%. Οι οικονομίες και οι κοινωνίες μας έχουν

όρεξη να συνεργαστούν. Αλλά δεν μπορώ να δώσω χρονοδιάγραμμα. Η διπλωματία θέλει χρόνο, όμως η ροή των γεγονότων είναι θετική", πρόσθεσε.

Πηγές της τουρκικής αγγλόφωνης εφημερίδας Ντέιλι Σαμπάχ αναφέρουν ότι το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς του φυσικού αερίου του κοιτάσματος Λεβιάθαν προς τις διεθνείς αγορές μέσω της Τουρκίας καθώς συνεχίζεται η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι έπειτα από την πρόσφατη ανακάλυψη στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου ενός από τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου, άλλαξαν τα σχέδια του Ισραήλ για απευθείας μεταφορά του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Επίσης εκτιμάται ότι η κατασκευή αγωγού που θα συνδέει το κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ με το κοίτασμα Αφροδίτης της Κύπρου θα είναι δαπανηρή, ωστόσο για τη μεταφορά φυσικού αερίου διαμέσου της Τουρκίας, η οποία είναι και πιο συμφέρουσα λύση θα πρέπει να εξασφαλιστεί πρώτα η εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα