Ισοσκελισμένος ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016

Ισοσκελισμένος ο κρατικός προϋπολογισμός για το 20016, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Παρουσιάζοντας τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016 στη Βουλή, ο Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι στόχος είναι μία βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς τις φούσκες του παρελθόντος.

Ο προϋπολογισμός δεν θα περιέχει νέα

μέτρα λιτότητας, φόρους, επιβαρύνσεις, με στοχευμένη αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών και χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας.

«Έχουμε εξαλείψει το έλλειμμα που θα αποτελούσε βάρος στην οικονομία και τα νοικοκυριά. Ισοσκελισμένος χωρίς ανάγκη πρόσθετων φόρων και επιβαρύνσεων. Εχουμε συνδυάσει Δημοσιονομική εξυγίανση με τους στόχους της ανάπτυξης. Θετική προοπτική πρέπει να την ενισχύσουμε. Παρά τη ξεκάθαρη βελτίωση της οικονομίας πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια», δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης.

Πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό εκτός μνημονίου, χωρίς φούσκες του παρελθόντος λέγει ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στον τομέα των ακινήτων, ο οποίος δειλά-δειλά άρχισε να ανακάμπτει.

Οι μεταρρυθμίσεις σημείωσε δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Δεν θα χρειαστούμε δάνειο-γέφυρα από τους δανειστές, διαβεβαίωσε ο υπουργός, λέγοντας ότι το μνημόνιο δεν ήταν ούτε ανάθεμα, ούτε ευλογία, αλλά ανάγκη η οποία σύντομα δεν θα υφίσταται.

Ανεργία και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα της οικονομίας, εξήγησε ο Χάρης Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι ο δείκτης ανεργίας άρχισε να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης.

Αναδιάρθρωση χρειάζεται και ο τραπεζικός τομέας διαμήνυσε στην Κεντρική τράπεζα ο υπουργός, εξηγώντας πως δεν μπορεί να παραμένει στις ίδιες δομές της περασμένης δεκαετίας.

«Θέση της κυβέρνησης είναι πως ότι συμβαίνει στο Δημόσιο τομέα και οι αλλαγές πρέπει να αγγίζουν και τις τράπεζες. Δομή διάρθρωση ... Ήδη η Κεντρική τράπεζα εξετάζει το ζήτημα. Επικοινώνησα με τη Διοικητή και εξέφρασα την ετοιμότητα της κυβέρνησης να συνεργαστεί για νομοθετικές ρυθμίσεις που θα χρειαστούν», ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός.

Ο Χάρης Γεωργιάδης, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο, ανέφερε ότι ελέω βουλευτικών εκλογών δεν θα αρχίσει να εξαγγέλλει μειώσεις στις φορολογίες.

«Δεν θα πρέπει να αναμένουμε πρόωρες εξαγγελίες. Η διασφάλιση ότι δεν θα έχουμε ελλείμματα, καταδεικνύει ότι έχουμε προϋποθέσεις να το εξετάσουμε στο επόμενο διάστημα. Δεν θα ήτο σωστό να τάζω πρόωρα μείωση φορολογιών», είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Θετικά στοιχεία στους αριθμούς διαπιστώνουν τα κόμματα, υπενθυμίζοντας τα σοβαρά περοβλήματα που μένουν ανεπίλυτα.

Το θέμα των αυξήσεων προαγωγών καυτηρίασαν στη συνεδρία τα κόμματα, με τον υπουργό να τους ρίχνει το μπαλάκι υποδεικνύοντας τους ότι εκείνοι θα αποφασίσουν αν θα δοθούν αυξήσεις και όχι η κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα