Εθνικό πάρκο θέλουν τον Ακάμα - Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες Γης

Εκστρατεία συλλογής υπογραφών για κήρυξη της χερσονήσου σε εθνικό πάρκο, ξεκίνησαν οι "Φίλοι του Ακάμα". Στη συλλογή υπογραφών για τον ίδιο σκοπό, παροτρύνει και το Κίνημα Οικολόγων και Περιβαλλοντιστών κάτι που συναντά την αντίδραση των ιδιοκτητών Γης της χερσονήσου.

Σε ανακοίνωση της, η Περιβαλλοντική Οργάνωση αναφέρει ότι «Η Κύπρος και ο Ακάμας σε χρειάζεται. Ο κλοιός γύρω από τον Ακάμα στενεύει. Πολύ σύντομα θα παρθούν καίριες αποφάσεις για το μέλλον της περιοχής. Μπορούμε να σώσουμε

τον Ακάμα, αυτό το ανεκτίμητο διαμάντι της Κύπρου; Ναι, φτάνει να πετύχουμε την κήρυξη του πρώτα σε Εθνικό Πάρκο».

Σε ψήφισμα για κήρυξη της περιοχής NATURA 2000 του Ακάμα σε Εθνικό Πάρκο Ακάμα καλείται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Υπουργικό Συμβούλιο και η Βουλή όπως προχωρήσουν άμεσα στην κήρυξη της προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000 της χερσονήσου του Ακάμα σε Εθνικό Πάρκο Ακάμα για αποτελεσματική προστασία του από τις όποιες πιέσεις για οικοδομική και άλλη δραστηριότητα ή λεγόμενη ανάπτυξη ασυμβίβαστη με τις αρχές της προστασίας της φύσης εντός των περιοχών προστασίας και να κωφεύσουν σε πιέσεις που εξασκούνται από μεμονωμένους επιχειρηματίες με σκοπό να αλλοιωθεί το δημοσιευμένο Διαχειριστικό Σχέδιο NATURA 2000 Ακάμα.

Καλείται, τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να στηρίξει με έργα και όχι με λόγια την βιώσιμη ανάπτυξη των χωριών του Ακάμα.

Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες γης

Η Συντονιστική Επιτροπή Ιδιοκτητών Γης Ακάμα, με σημερινή ανακοίνωση, καταγγέλλει το Κίνημα Οικολόγων για “παραπλάνηση των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας”, όπως υποστηρίζει με στόχο να εξασφαλίσουν τις υπογραφές τους "με δόλιους τρόπους" για τη δημιουργία Εθνικού Πάρκου στον Ακάμα με την ένταξη της περιοχής "Φύση 2000 Νατούρα" σε αυτό το πάρκο.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η ανακοίνωση, οι Οικολόγοι δεν έχουν εξηγήσει στους πολίτες ότι η συγκεκριμένη περιοχή που θέλουν να εντάξουν στο Εθνικό Πάρκο έχει έκταση 130 τετραγωνικών χιλιομέτρων και τα 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα τουλάχιστον είναι ιδιωτική γη και οι ιδιοκτήτες της γης αυτής, η οποία έχει ενταχθεί σε ζώνες προστασίας `Φύση 2000` "δεν έχουν δώσει ποτέ την συγκατάθεσή τους".

Επίσης σύμφωνα με την ανακοίνωση, για τις περιοχές αυτές έγιναν δεκάδες προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο και αναμένονται αποφάσεις. Αναφέρεται ακόμη μεταξύ άλλων ότι υπάρχει απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο από το 2009 για την αποζημίωση και ανταλλαγή των επηρεαζόμενων περιουσιών που έχουν ενταχθεί σε ζώνες προστασίας "και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε από την όποια Κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία", όπως υποστηρίζεται.

" Διερωτώμαστε γιατί οι Οικολόγοι , οι οποίοι είναι τόσο ευαίσθητοι για την προστασία της Χερσονήσου Ακάμα δεν κάνουν εκστρατεία και να πάρουν τις υπογραφές των συμπολιτών μας για να πείσουν τις Κυβερνήσεις να απαλλοτριωθούν οι ιδιωτικές περιουσίες και έτσι να μπορούν να προχωρήσουν στα όποια σχέδια και επιδιώξεις τους", αναφέρει η ανακοίνωση.

Μέσω της ανακοίνωσης, καλούνται οι πολίτες να συμπαρασταθούν στο δίκαιο και νόμιμο αναφαίρετο δικαίωμα ιδιοκτησίας "και να αγνοήσουν το παράνομο και άνευ ουσίας κάλεσμα για την υπογραφή ενός ψηφίσματος το οποίο όχι μόνο δεν μπορεί να εφαρμοστεί αλλά και προσβάλλει τον κάθε Κύπριο πολίτη".

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα