Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Αθήνα

Ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στο κέντρο της Αθήνας. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για σεισμό 5,1 R. 

Ισχυρός σεισμός  έγινε πριν από λίγη ώρα με επίκεντρο την Πάρνηθα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που δημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην Αθήνα

και στην Αττική. 

Η σεισμική δόνηση διήρκεσε περίπου δεκαπέντε δευτερόλεπτα. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες. 

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη Μαγούλα, 10 χιλιόμετρα βόρεια της Ελευσίνας. Αυτή την ώρα σημειώνονται μετασεισμοί, τους οποίους παρακολουθούν οι επιστήμονες του σεισμολογικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες για ζημιές σε κτήρια. Ακατοίκητο κτίσμα έχει καταρρεύσει στην οδό Ερμού, προκαλώντας «σύννεφο» σκόνης. Πηγές του ΣΚΑΪ εν τω μεταξύ διαψεύδουν πως έχει δοθεί εντολή εκκένωσης δημόσιων κτηρίων. 

Για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης δήλωσε ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό σημείωσε ο κ. Τσελέντης και προσδιόρισε το επίκεντρο 25 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας.

Το εστιακό του βάθος ήταν 13 χιλιόμετρα γι’ αυτό έγινε ιδιαίτερε αισθητός σημείωσε ο κ. Τσελέντεης και επέμεινε στην εκτίμηση ότι κατά την άποψή του ήταν το κύριο γεγονός.

Διακοπές ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές του Πειραιά και στο Αιγάλεω προκάλεσε ο σεισμός. Οι βλάβες, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, εντοπίζονται στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ στην υψηλή τάση (που θα επηρέαζε περισσότερες περιοχές) κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν εντοπίστηκαν προβλήματα.

Ρωγμές σε σπίτια στη Μάνδρα. 

Ρωγμές σε σπίτια κυρίως σε περιοχές της Μάνδρας έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής από τον σεισμό στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Αμέσως μετά τον σεισμό από το Κέντρο του ΠΣ σήμανε συναγερμός και μεταξύ άλλων ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα μαζί με ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στον χώρο της Δυτικής Αττικής για αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή. Ταυτόχρονα δυνάμεις του ΠΣ και της ΕΛΑΣ έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.

Λόγω του σεισμού ακυρώθηκε η συνάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης έφυγε εσπευσμένα για το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ απ΄όπου παρακολουθεί την εξέλιξη των γεγονότων.

ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρινίζοντας ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Ένα ελικόπτερο super puma και ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στο χώρο της Δυτικής Αττικής για να αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή.

Δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας αναπτύσσονται στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.

Να σημειωθεί ότι ένας από τους μετασεισμούς που σημειώθηκε ήταν 4,4 R και προκάλεσε εκ νέου τον τρόμο. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 18 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα

Σε ανακοίνωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, αφού αναφέρθηκε στα στοιχεία του σεισμού, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές.

Οι μόνες ζημιές που έχουν αναφερθεί ως τώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει ως τώρα, είναι μια παλαιά κατοικία στη Δραπετσώνα, και ένα ακατοίκητο σπίτι στα Πετράλωνα, επίσης έχουν πέσει προσόψεις στο Αιγάλεω και τη Δραπετσώνα.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ. Επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παρουσίασαν πρόσκαιρα προβλήματα, λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφορικά με την κυβερνητική αντίδραση, από την πρώτη στιγμή οι κ.κ. Χρυσοχοϊδης και Χαρδαλιάς είναι στο συντονιστικό και ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις στο γραφείο του.

Σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις, αν και εφόσον χρειαστεί.

Και ο κ. Πέτσας έκλεισε τη δήλωσή του λέγοντας ότι στην Ελλάδα γνωρίζουμε από σεισμούς και κάλεσε τους πολίτες να είναι ενημερωμένοι.

Πυροσβεστικά οχήματα έχουν ξεκινήσει περιπολίες σε όλες τις περιοχές και ιδιαίτερα στις περιοχές του δήμου Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων, που είναι πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, Γιώργος Γκιώνης, μέχρι και τις 15:15 δεν είχαν αναφερθεί τυχόν ζημιές από την σεισμική δόνηση, προσθέτοντας ότι «ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή μας».

Επίσης, σε επικοινωνία που είχε το ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον δήμαρχο Κορινθίων, Αλέξανδρο Πνευματικό, ανέφερε ότι δεν είχαν αναφερθεί τυχόν προβλήματα από την σεισμική δόνηση.

Μικρές ζημιές στην Αθήνα

Μικρές ζημιές καταγράφονται στην Αθήνα από τον σεισμό, ενώ συνεχίζονται οι μετασεισμοί.

Κομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς μπροστά και από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά.

Όπως αναφέρεται επίσης έπεσε και παλιό κτίριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω.

Σοφάδες όμως έχουν πέσει και στο κτίριο της Βουλής αλλά και στους διαδρόμους του κτιρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

Δεκαπέντε κλήσεις έχει δεχθεί έως τώρα η Πυροσβεστική για απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχουν γίνει κλήσεις πολιτών οι οποίοι ανέφεραν ότι είδαν να πέφτουν σοβάδες από κτίρια και τζάμια να σπάνε. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό περιστατικό έως αυτή την ώρα, σχετικά με ζημιές σε σπίτια ή άλλα κτίρια.

Εικόνες δημοσιεύει το sputniknews 

Εικόνες από το κέντρο της Αθήνας πριν από λίγο - Κόσμος έχει βγει στην πλατεία Κοτζιά μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ https://t.co/NnIRbRnAH9 pic.twitter.com/svOkpW7MEv

— Sputnik Ελλάδα (@SputnikEllada) 19 Ιουλίου 2019

Συγκλονιστικά είναι τα βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου.  

M5.3 #earthquake (#σεισμός) strikes 23 km NW of #Athens (#Greece) 3 min ago. Effects reported by eyewitnesses: pic.twitter.com/z6E1LvJwaN

— EMSC (@LastQuake) 19 Ιουλίου 2019
Keywords
Τυχαία Θέματα