Ιράν: Κίνδυνος περιφερειακής σύγκρουσης από πόλεμο Αρτσάχ - Μήνυμα σε Τουρκία

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι προειδοποίησε σήμερα Τετάρτη ότι ο κίνδυνος της σύγκρουσης Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας μπορεί να μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο.

«Πρέπει να προσέξουμε γιατί ο πόλεμος μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν δεν γίνεται περιφερειακός πόλεμος. Η ειρήνη είναι η βάση του έργου μας και ελπίζουμε να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή με ειρηνικό τρόπο», δήλωσε ο Ρουχάνι σε τηλεοπτική του εμφάνιση.

Ανέφερε επίσης ότι το Ιράν δεν θα επιτρέψει

στα «κράτη να στέλνουν τρομοκράτες στα σύνορά μας με διάφορα προσχήματα».

Εντωμεταξύ από χθες κυκλοφορούν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης βίντεο που δείχνουν στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν να μεταφέρονται στα σύνορα της χώρας ως μέτρο αποτροπής ενδεχόμενης επέκτασης της σύγκρουσης στα σύνορά του.
 

Iran continues to transfer armored vehicles to the border with Armenia and Azerbaijan. pic.twitter.com/b32FFkZgJm

— Ruslan Trad (@ruslantrad) October 6, 2020

Ο Ali Akbar Velayati, σύμβουλος διεθνών υποθέσεων του  Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχει μάλιστα προβεί σε ανοιχτή αμφισβήτηση του ρόλου της Τουρκίας στη σύγκρουση και την απόφασή της να σταθεί στο πλευρό Αζερμπαϊτζάν. Σε μια συνέντευξη με την υπερ-συντηρητική εφημερίδα Kayhan, ο Velayati εξέφρασε έκπληξη για την «επιμονή» της Άγκυρας στην «παράταση αυτού του πολέμου». Ο Velayati προέτρεψε τον «φιλικό γείτονα», την Τουρκία, να σταματήσει να «προσθέτει λάδι στη φωτιά» και να πιέσει για ένα ειρηνικό τέλος στις εξάρσεις.

Παρά την ύπαρξη στενών διμερών σχέσεων, η Τουρκία και το Ιράν διαφωνούν για μια σειρά από περιφερειακά ζητήματα, κυρίως για τον πόλεμο στη Συρία. Η Τεχεράνη κατηγόρησε εδώ και πολύ καιρό την Τουρκία για χρηματοδότηση και οπλισμό μαχητών εναντίον του συμμάχου της, Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, στη Δαμασκό. Στη συνέντευξή του, ο βοηθός του Χαμενεΐ έκανε αναφορές σχετικά με την φερόμενη αποστολή τζιχαντιστών από τη Συρία για να πολεμήσουν μαζί με τους Αζέρους στρατιώτες. «Ελπίζουμε ότι αυτές οι αναφορές δεν είναι αληθείς», είπε, προειδοποιώντας ότι τα κράτη που υποστηρίζουν αυτούς τους πολιτοφύλακες θα είναι «υπεύθυνα» για οποιαδήποτε περαιτέρω περιφερειακή ανασφάλεια.

Ο Akbar Velayati, ο οποίος ήταν επίσης υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν για 16 χρόνια, προέτρεψε την αρμενική πλευρά να σεβαστεί τα διεθνή σύνορα που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και να εγκαταλείψει τα «εδάφη των Αζέρων» που κατέλαβε. «Εδώ, επίσης, έχουμε την ίδια αντίληψη που διατηρούμε για τα παλαιστινιακά εδάφη που σφετερίζονται από το σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ)», είπε.

Η επίσημη γραμμή της Τεχεράνης στη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπήρξε αμεροληψία και έκκληση για λύσεις με διαπραγμάτευση. Λίγες μέρες από την έναρξη των συγκρούσεων, ωστόσο, τα βίντεο έγιναν ιογενή που δείχνουν ότι στρατιωτικός εξοπλισμός φέρεται να αποστέλλεται από τα βορειοδυτικά του Ιράν σε Αρμένιους στρατιώτες. Ιρανοί αξιωματούχοι απέρριψαν τους ισχυρισμούς.

Αυτές οι αναφορές, τοποθετημένες δίπλα στην πολυετή ανησυχία της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις φιλικές σχέσεις του Μπακού με το Τελ Αβίβ, προκάλεσαν εικασίες ότι η Τεχεράνη παίρνει την πλευρά του Ερεβάν στις συνεχιζόμενες εντάσεις. Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν επίσης καταργήσει τις διαδηλώσεις με επικεφαλής μέλη της εθνοτικής κοινότητας των Αζέρων, οι οποίες βγήκαν έξω τις τελευταίες ημέρες για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον στρατό των Αζέρων.

Η επίσημη γραμμή της Τεχεράνης στη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπήρξε η αμεροληψία και έκκληση για λύσεις με διαπραγμάτευση.  H ανησυχία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν για τις φιλικές σχέσεις του Μπακού με το Τελ Αβίβ, προκάλεσαν εικασίες ότι η Τεχεράνη παίρνει την πλευρά του Ερεβάν στις συνεχιζόμενες εντάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν επίσης απαγορεύσει τις διαδηλώσεις με επικεφαλής μέλη της εθνοτικής κοινότητας των Αζέρων, οι οποίες βγήκαν έξω τις τελευταίες ημέρες για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον στρατό των Αζέρων.

Διαβάστε επίσης: Άσαντ: Κύριος υποκινητής ο Ερντογάν στην σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Keywords
Τυχαία Θέματα