ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Τετάρτης 07/10/2020

➥ Γιατί απαγόρευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις; Μα, για τί άλλο; Διότι τις απεχθάνεται! Του θυμίζουν… νατιβισμό.

➥ Η λέξη «νατιβισμός» και η απέχθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ό,τι θυμίζει νατιβισμό σχολιάστηκαν στη στήλη «Περί Πωλητικής» της 24ης Μαΐου 2019. Εκεί αναφέρονταν τα ακόλουθα: «Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε ομιλία του στο Global Forum στο Ισραήλ (στις 11 Ιουνίου

2018) ανέφερε, μεταξύ άλλων: “Οι αυταρχικές και λαϊκιστικές δυνάμεις γίνονται όλο και πιο ισχυρές σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο. Η άνοδος της ξενοφοβίας, του νατιβισμού και του ρατσισμού είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα στην Ευρώπη, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε”.

➥ Από τα λόγια του προέδρου της Ν.Δ. ίσως να μην είναι γνωστός σε ορισμένους ο όρος νατιβισμός. Στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιείται ιδιαίτερα. Στο εξωτερικό, όμως, έχει γίνει “καραμέλα”.

➥ Ας δούμε πώς ορίζει τον νατιβισμό το λεξικό Μπαμπινιώτη (Β΄ έκδοση, σελ. 1.165): “Νατιβισμός (ο) [χωρ. πληθ.] 1. ΚΟΙΝΩΝΙΟΛ. τάση ή κίνημα που αναπτύσσεται στο εσωτερικό των κοινωνιών και αποσκοπεί στη διατήρηση ή στην αναζωογόνηση και εκ νέου καθιέρωση αυτοχθόνων πολιτιστικών συνθηκών, ηθών, εθίμων κ.λπ. ως αντίδραση στην ξενική πολιτιστική διείσδυση, 2. (ειδικότ.) η πολιτική και η πρακτική που προστατεύει τα συμφέροντα των αυτοχθόνων κατοίκων μιας χώρας και γενικότερα ευνοεί με κάθε τρόπο τους γηγενείς πληθυσμούς εις βάρος των μεταναστών”».

➥ Εκτός των άλλων, στο προαναφερθέν άρθρο διατυπώνονταν και οι ακόλουθες απορίες: «Γιατί ενοχλεί τη Νέα Δημοκρατία ο νατιβισμός; Είναι κακό στην πατρίδα μας οι πολίτες να θέλουν να συμβάλλουν στη διατήρηση ή στην αναζωογόνηση και εκ νέου καθιέρωση ελληνικών πολιτιστικών συνθηκών, ηθών και εθίμων;

➥ Είναι κακό να προηγείται το συμφέρον του ελληνικού λαού από εκείνο των ισλαμιστών εποίκων; Κι αν συγκρουστούν τα συμφέροντα των αυτοχθόνων Ελλήνων με εκείνα των ισλαμιστών, που θα επιδιώξουν, όπως διατάσσει το Κοράνι, να επιβάλουν τον ισλαμικό νόμο, η Νέα Δημοκρατία τίνος το μέρος θα πάρει, αφού την ενοχλούν οι… νατιβιστές;»

➥ Τις απαντήσεις στα ερωτήματα, πλέον, τις γνωρίζουμε όλοι, ειδικά μετά την πιστή εφαρμογή από την κυβέρνηση της Ν.Δ. της «ιστορικής» Συμφωνίας των Πρεσπών.
π

Keywords
Τυχαία Θέματα