«Φινάλε» για την ΑΕΠΙ

H άδεια έχει τυπικά ανακληθεί και το μόνο που απομένει είναι να έρθει τις επόμενες μέρες στη Βουλή τροπολογία στην οποία θα προβλέπεται η δημιουργία νέας υπηρεσίας εντός του ΟΠΙ, με αυτοτελή νομική υπόσταση, για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό κενό.

Είχε προηγηθεί συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με εκπροσώπους των δημιουργών, ύστερα από σχετική πρόσκληση της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου. Στη συνάντηση συμμετείχαν τα σωματεία δημιουργών (ΑΣΜΑ 450,

Υπέρβαση, ΜΕΤΡΟΝ, ΣΩΜΣΕ), η Ένωση Εκδοτών Μουσικής και το Σωματείο των εργαζομένων της ΑΕΠΙ.

Για το θέμα υπήρξε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού με εκπροσώπους των δημιουργών απ΄όλα τα Σωματεία (ΑΣΜΑ 450, Υπέρβαση, ΜΕΤΡΟΝ, ΣΩΜΣΕ), με την Ένωση Εκδοτών Μουσικής και με το Σωματείο των εργαζομένων της ΑΕΠΙ.

Το υπουργείο ενημέρωσε τους πάντες για το συγκεκριμένο σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κενό που θα δημιουργηθεί με την ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Σωματείου «ΑΣΜΑ 450+»:

«ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ

Η Υπουργός Πολιτισμού κα Κονιόρδου κάλεσε χθες Τρίτη 20/3 τα σωματεία ΑΣΜΑ, ΜΕΤΡΟΝ, ΥΠΕΡΒΑΣΗ και ΣΩΜΣΕ, την Ένωση Εκδοτών Μουσικής, καθώς και το Σωματείο των εργαζομένων της ΑΕΠΙ, για να ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την ΑΕΠΙ. Παρόντες η Επίτροπος κα Βλάχου, ο σύμβουλος της ΥΠΠΟ κος Πολίτης καθώς και νομικοί σύμβουλοι που εκπροσωπούσαν τις διάφορες πλευρές.

Η υπουργός ανέφερε πως κάτω από τις παρούσες συνθήκες: – της κατάρρευσης της αγοράς πνευματικών δικαιωμάτων, – της απαγγελίας σοβαρότατων κακουργηματικών κατηγοριών κατά της διοίκησης της ΑΕΠΙ, – της απουσίας έγκυρου business plan που θα έπειθε για πιθανή εξυγίανση της ΑΕΠΙ, – με δεδομένη της ανάγκη νόμιμης χρήσης των έργων από πλευράς χρηστών και, – έχοντας ακούσει διεξοδικά τις απόψεις όλων των ενδιαφερομένων όλο το τελευταίο έτος, η κυβέρνηση αποφάσισε τα εξής:

Α) Άμεση ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ

Β) Σύσταση στον Ο.Π.Ι. Ειδικής Υπηρεσίας έκτακτης διαχείρισης δικαιωμάτων για διάστημα έως και 2 χρόνια. Η Υπηρεσία θα είναι αυτόνομη και θα λογοδοτεί στο ΔΣ του ΟΠΙ. Σκοπός της νέας υπηρεσίας θα είναι να εισπράττει και να διανέμει, καθώς και να μεριμνήσει να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατόν νέος, ενιαίος εισπρακτικός οργανισμός ΟΣΔ, ανεξάρτητος από το κράτος κατά τα διεθνή πρότυπα.

Γ) Κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή αύριο Πέμπτη 22/3. Η τροπολογία θα μας δοθεί σήμερα για να τοποθετηθούμε. Θεωρούμε την εξέλιξη αυτή ιδιαίτερα θετική, σε μια αγορά που κατέρρευσε από τις πρακτικές της ΑΕΠΙ, από την έλλειψη εποπτείας του ΟΠΙ και από την αναποφασιστικότητα των κυβερνήσεων διαχρονικά.

Αν βέβαια η εποπτεία είχε ασκηθεί, από το 2009, η αγορά πνευματικών δικαιωμάτων σήμερα δεν θα είχε καταρρεύσει. Σημαντικό άρα είναι να διασφαλιστεί ότι ο ΟΠΙ εφεξής θα εποπτεύει ουσιωδώς και όχι ως απλός παρατηρητής.

Το εγχείρημα είναι δύσκολο, απαιτεί εξαντλητική δουλειά αλλά κυρίως συνεργατικό πνεύμα. Ελπίζουμε όλοι οι δικαιούχοι, είτε ανήκουμε σε σωματεία είτε όχι, να αφήσουμε πίσω τις διαφωνίες και τις διαφορές μας, για να συμβάλουμε με γνώμονα το κοινό όφελος στην δημιουργία ενός νέου ενιαίου ΟΣΔ που θα πάρει την σκυτάλη, το συντομότερο δυνατόν, από τον προσωρινή Ειδική Υπηρεσία έκτακτης διαχείρισης».

ΑΕΠΙΛυδία Κονιόρδουπνευματικά δικαιώματα
Keywords
Τυχαία Θέματα