Ιωνάς-δικαστές αντάλλαξαν απόψεις για ταχύτερη δικαιοσύνη

Τρόπους ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης συμπεριλαμβανομένου και το πως θα μπορέσουν τα δικαστήρια να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νομοθεσίας του πλαισίου αφερεγγυότητας συζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου σε συνάντηση με τους Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο κ. Νικολάου ο οποίος μιλούσε σε δημοσιογράφους εξερχόμενος του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανέφερε ότι για τα θέματα που προκύπτουν από το πλαίσιο της αφερεγγυότητας μπορεί να χρειαστεί τροποποίηση διαδικαστικού κανονισμού για να μπορούν τα δικαστήρια να ανταποκρίνονται εντός των χρονικών πλαισίων

που θα καθορίζει η νομοθεσία.

«Ανταλλάξαμε σήμερα μια σειρά από απόψεις και προβληματισμούς για τα μέτρα τα οποία έχουμε στο τραπέζι των συζητήσεων αναφορικά με την προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος της επιφόρτισης των δικαστηρίων με σημαντικό αριθμό υποθέσεων και της προσπάθειας για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης», ανέφερε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε ότι «έχω ζητήσει από τους δικαστές την προετοιμασία συγκεκριμένης μελέτης, η οποία να καταδεικνύει τα τελευταία χρόνια πως αυξήθηκε ο αριθμός των υποθέσεων και ο χρόνος εκδίκασής τους, ούτως ώστε να μπορέσουμε αξιολογώντας τα μέτρα τα οποία έχουμε ήδη υλοποιήσει και αυτά τα οποία βρίσκονται προς υλοποίηση, να καθοριστεί ένα στρατηγικό σχέδιο, στη βάση του οποίου σταδιακά να υλοποιούνται συγκεκριμένα μέτρα τα οποία σταδιακά θα μας οδηγήσουν στο να έχουμε επιτρεπτούς και αποδεκτούς χρόνους εκδίκασης των υποθέσεων».

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι έχει καθοριστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι μια πολιτική υπόθεση «πρέπει να εκδικάζεται σε μια περίοδο περίπου δύό ετών». Είναι από τα θέματα, είπε, «τα οποία θα πρέπει και εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατίας να εξετάσουμε σοβαρά – και είναι αυτό που κάνουμε τώρα – για να μπορέσουμε σταδιακά να προσεγγίσουμε αυτούς τους χρόνους».

Κατά τη συνάντηση, ανέφερε, «ανταλλάξαμε διάφορες απόψεις και αξιολογήσαμε επίσης τις επιπρόσθετες υποθέσεις που θα κατατεθούν στο δικαστήριο στα πλαίσια της εφαρμογής και της νομοθεσίας για την αφερεγγυότητα». Εξήγησε ότι τα νομοσχέδια προνοούν υποχρέωση του δικαστηρίου να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια.

«Είναι ένα από τα θέματα τα οποία μας έχουν προβληματίσει και σήμερα και έχουμε καταλήξει ότι για την εφαρμογή αυτών των νομοθεσιών θα γίνουν συγκεκριμένες τροποποιήσεις στο διαδικαστικό κανονισμό, ούτως ώστε να μπορούν οι διαδικασίες που εφαρμόζονται να ανταποκρίνονται εντός του χρόνου που θα καθορίζεται στην σχετική νομοθεσία», πρόσθεσε.

Ο κ. Νικολάου συνέχισε λέγοντας ότι συζητήθηκε και μια «πολύ σημαντική αλλαγή η οποία μπορεί να γίνει στα δικαστήριά μας». Αυτή η πρόταση, όπως εξήγησε, προκύπτει από συστήματα που εφαρμόζονται από άλλες χώρες της ΕΕ, όπως για παράδειγμα η παραπομπή κάποιων υποθέσεων σε διαμεσολάβηση ή διαιτησία υποθέσεων περιορίζοντας έτσι τον αριθμό των υποθέσεων που θα οδηγούνται ενώπιον των δικαστηρίων.

«Μπορώ να πω ότι η άποψη αυτή κρίθηκε από τους δικαστές ως μια πολύ σημαντική καινοτομία, που ουσιαστικά μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την απονομή δικαιοσύνης στον τόπο μας και έχουμε για το σκοπό αυτό συμφωνήσει ότι θα προχωρήσουμε στην περαιτέρω επεξεργασία της πρότασης αυτής ούτως ώστε να δώσουμε κάποιες πιο ριζοσπαστικές λύσεις στην προσπάθεια βελτίωσης του χρόνου και της ποιότητας» του δικαστικού έργου.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον πιθανό αριθμό υποθέσεων που θα οδηγηθούν στα δικαστήρια μετά τη ψήφιση των νομοσχεδίων του πλαισίου αφερεγγυότητας αναγνώρισε ότι «και οι ίδιοι οι δικαστές αντιμετωπίζουν το γεγονός αυτό με πολύ προβληματισμό καθότι η αύξηση του αριθμού των υποθέσεων που θα προκύψει είτε από τη διαδικασία, είτε από τις υποθέσεις αυτές σίγουρα θα επιβαρύνει το ήδη επιβαρυμένο πινάκιο των δικαστηρίων».

Γι αυτό το λόγο, επανέλαβε, ήδη έχουμε κάνει διάφορους προβληματισμούς οι οποίοι ουσιαστικά θα μετουσιωθούν σε μέτρα που θα στοχεύσουν στην αντιμετώπιση αυτής της επιφόρτισης των δικαστηρίων. Είπε επίσης ότι μετά από αξιολόγηση του αριθμού των υποθέσεων μπορεί να χρειαστεί να αυξηθεί και ο αριθμός των δικαστών.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα