Ιωνάς: Σε κανένα κίνδυνο το μαρτυρικό υλικό για ΣΑΠΑ

Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται σε κίνδυνο η τεκμηρίωση των ποινικών υποθέσεων που αφορούν το αποχετευτικό της Πάφου, λόγω του γεγονότος ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε την κοινοτική οδηγία για την αποκάλυψη των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, εξηγώντας ότι η άρση των δεδομένων στην Κύπρο ρυθμίζεται και από το Σύνταγμα.

Περαιτέρω, είπε ότι υπάρχει απόφαση του

Ανωτάτου Δικαστηρίου σε ποινική έφεση που επίσης ξεκαθαρίζει ότι το ζήτημα της άρσης των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων ρυθμίζεται από το Σύνταγμα.

Σε δηλώσεις τη Δευτέρα και ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η νομοθεσία που ρυθμίζει την αποκάλυψη των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων προνοεί ότι η αποκάλυψη γίνεται με δικαστικό διάταγμα.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι ο προβληματισμός που εκφράζεται από κάποιους οφείλεται στο γεγονός ότι η νομοθεσία θεσπίστηκε προς εναρμόνιση με κοινοτική οδηγία, η οποία ακυρώθηκε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης επειδή κάποιες διατάξεις της οδηγίας παραβίαζαν αρχές της σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και της συνθήκης.

Εξήγησε ότι θα κρινόταν ότι με την κατάργηση της οδηγίας θα υπήρχε νομική συνέπεια εάν η κυπριακή νομοθεσία στηριζόταν μόνο στην κοινοτική οδηγία. Πρόσθεσε ότι η δυνατότητα αποκάλυψης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων για ποινικά αδικήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης πέραν των 5 ετών ρυθμίζεται από το ίδιο το Σύνταγμα.

Πρόσθεσε ότι έχει κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο σε ποινική έφεση ότι η νομοθεσία που ρυθμίζει την αποκάλυψη των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων είναι συνταγματική, καθότι αυτή η δυνατότητα επιτρέπεται από το ίδιο το Σύνταγμα.

Συνεχίζοντας είπε ότι πέρα από την οδηγία που ακυρώθηκε, η νομοθεσία για τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα έχει το περίβλημα συνταγματικής διάταξης και ανέφερε ότι περιπτώσεις όπως της Κύπρου υπάρχουν και σε άλλες χώρες της ΕΕ την ώρα που κάποιες άλλες στηρίχθηκαν μόνο στην οδηγία και έτσι με την ακύρωση της οδηγίας ακυρώθηκε και η νομοθεσία.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η αποκάλυψη των προσωπικών δεδομένων είναι ένα θέμα που απασχολεί τώρα το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης, στο οποίο έγινε προσπάθεια προώθησης της επέκτασης της αποκάλυψης των προσωπικών δεδομένων. Πρόσθεσε ότι η νέα ρύθμιση της προστασίας και της αποκάλυψης των προσωπικών δεδομένων θα γίνει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς η επέκταση της αποκάλυψης κρίνεται αναγκαία στο πλαίσιο της λήψης μέτρων προστασίας, πρόληψης και καταστολής της τρομοκρατίας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα