Ιωνάς: Να γίνουν περισσότερα στα θέματα ισότητας φύλων

Τον τελευταίο χρόνο έχουν σημειωθεί πολλές θετικές εξελίξεις στον τομέα της ισότητας των δύο φύλων, αναφέρει σε μήνυμά του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρα της Γυναίκας ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου. Ωστόσο, σημειώνει ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, έχουμε και άλλα πολλά ακόμα να προσφέρουμε ως Πολιτεία και ως κοινωνία μέχρι την πλήρη επίτευξη της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων που δυσχεραίνουν την πρόοδο στον τομέα αυτό.

Στο μήνυμα που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, αναφέρεται ότι η Κυβέρνηση επέδειξε την απαραίτητη

πολιτική βούληση και έθεσε από την πρώτη στιγμή ως ύψιστη προτεραιότητα την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, και από τον Ιούνιο του 2015 όταν υπέγραψε τη Σύμβαση, εργάστηκε μεθοδικά και συντονισμένα με τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να πληροί η χώρα μας τις προϋποθέσεις για την επικύρωσή της.

Στη συνέχεια, αναφέρει, λήφθηκαν σειρά μέτρων και ενεργειών για σταδιακή υλοποίηση των προνοιών της Σύμβασης. Στις 10 Νοεμβρίου του 2017, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην κύρωσή της και από την 1η Μαρτίου η χώρα μας έγινε το 28ο κράτος στο οποίο τέθηκε σε ισχύ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, τον τελευταίο χρόνο έχουν σημειωθεί πολλές θετικές εξελίξεις στον τομέα της ισότητας των δύο φύλων, με την ψήφιση σημαντικών νομοθεσιών, αλλά και τον σχεδιασμό και την υιοθέτηση πολιτικών και μέτρων. Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην υιοθέτηση Οδηγού Ένταξης της Διάστασης του Φύλου στις Δημόσιες Πολιτικές, στην υιοθέτηση Οδηγού Υπέρβασης του Γλωσσικού Σεξισμού στη Γλώσσα των Εγγράφων της Δημόσιας Διοίκησης και στο νομοσχέδιο για ποινικοποίηση της παρενόχλησης και της παρενοχλητικής παρακολούθησης, με σκοπό την ποινικοποίηση των αδικημάτων αυτών και τη διαφοροποίηση στις ποινές που επιβάλλονται, αναλόγως της έντασης της προκληθείσας παρενόχλησης και των συνεπειών της στο θύμα.

Επίσης, όπως αναφέρει ο Υπουργός, ετοιμάστηκε ειδικό νομοσχέδιο για ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών, κάτι που απουσίαζε μέχρι σήμερα από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, με στόχο να ενσωματωθούν πλήρως οι πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στο κυπριακό Δίκαιο.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί πολύ σύντομα σε ευρεία δημόσια διαβούλευση, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προτού υποβληθεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Εξάλλου, συμπληρώθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2014-2017, το οποίο περιελάμβανε 130 διαφορετικές δράσεις, εκ των οποίων έχει υλοποιηθεί το 80%, με τις υπόλοιπες να βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, ενώ άρχισε η ετοιμασία του νέου Σχεδίου 2018-2021.

Στο μήνυμά του, ο Υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην αναθεώρηση των νομοθεσιών του Οικογενειακού Δικαίου, με στόχο την ενίσχυση και προστασία του θεσμού της οικογένειας, κατά τρόπο που να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα