ΙΝΓΚ: Προσήλωση σε μελέτες και νέες θεραπείες της επιληψίας

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας κατά της Επιληψίας, η οποία τιμάται κάθε χρόνο την δεύτερη Δευτέρα του Φεβρουαρίου, το Ινστιτούτο Νευρολογίας &Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) επαναβεβαιώνει την προσήλωσή του στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της νόσου και υπενθυμίζει ότι υπήρξε πρωτοπόρο στην εισαγωγή θεραπειών, μελετών και διαδικασιών για αντιμετώπιση της νευρολογικής αυτής πάθησης στην Κύπρο.


Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Ινστιτούτο υπενθυμίζει

ότι από το 2002 διαθέτει την εξειδικευμένη μονάδα επιληψίας και ότι το 2004 διενεργήθηκαν από ομάδα Κυπρίων και Αμερικανών επιστημόνων οι πρώτες χειρουργικές επεμβάσεις για θεραπεία της φαρμακοανθεκτικής επιληψίας. Χρησιμοποιήθηκαν πολλές από τις εξειδικευμένες εξετάσεις όπως η καταγραφή των κρίσεων, απεικονιστικές μελέτες, νευροψυχολογική και ψυχολογική αξιολόγηση, δοκιμασία Wada, και φασματογραφία (σε επιλεγμένες περιπτώσεις).

Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν περί τις 450 τέτοιες καταγραφές, και κατά περιόδους διενεργούνται χειρουργικές επεμβάσεις με την συμμετοχή Κυπρίων και ξένων επιστημόνων. Κατά την διάρκεια των επεμβάσεων διενεργείται διεγχειρητικός έλεγχος με καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας από τον εγκέφαλο. Είναι σημαντική για την τελική επιτυχία και έκβαση της επέμβασης η συνεργασία του νευροχειρούργου και του νευρολόγου-επιληπτολόγου, ο οποίος καθοδηγεί με τις εξετάσεις που διενεργεί κατά την διάρκεια της επέμβασης, ούτως ώστε να χαρτογραφηθεί η επιληπτική εστία και να αφαιρεθεί με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια χωρίς να επηρεαστούν οι υγιείς περιοχές του εγκεφάλου.

Πέρα από την εισαγωγή και διενέργεια των πρώτων επεμβάσεων αποθεραπείας της επιληψίας στην Κύπρο, το ΙΝΓΚ πρωτοστάτησε, όπως αναφέρει και στην εισαγωγή άλλων θεραπειών σε ασθενείς οι οποίοι είτε δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση είτε αρνούνται την εν λόγω διαδικασία.

Με πρωτοβουλία του ΙΝΓΚ εισήχθη στην Κύπρο η τεχνολογία Διέγερσης του Πνευμονογαστρικού Νεύρου με την οποία εμφυτεύεται διεγέρτης στην αριστερή θωρακική περιοχή του ασθενούς και υποδόρια συνδέεται μέσω ειδικού καλωδίου με το πνευμονογαστρικό νεύρο το οποίο εντοπίζεται στην πρόσθια περιοχή του αυχένα. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στον ασθενή να σταματά τις επιληπτικές του κρίσεις καθώς εκδηλώνονται αλλά και από μόνη της η συσκευή συν τω χρόνω απαλύνει και ελαττώνει την συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων. Μέχρι στιγμής έγιναν τέτοιες εμφυτεύσεις σε 37 ασθενείς.

Πρόσφατα εισήχθη και η τεχνολογία μη επεμβατικής Διέγερσης του Τριδύμου Νεύρου, μέσω συσκευής η οποία εφαρμόζεται το βράδυ ενώ ο ασθενής κοιμάται. Επίσης, το ΙΝΓΚ πρωτοπορεί στην εισαγωγή νέων φαρμάκων κατά της επιληψίας και συμμετέχει σε διεθνείς μελέτες αντιεπιληπτικών θεραπειών. Μέσω της Σχολής Μοριακής Γενετικής του ΙΝΓΚ αλλά και με συνεργασίες με άλλους ερευνητικούς φορείς τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, εκπονούνται διάφορες επιστημονικές και γενετικές έρευνες σε σχέση με την επιληψία, αποτελέσματα των οποίων παρουσιάζονται σε τοπικά και διεθνή συνέδρια και δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα