Το παρασκήνιο των χαμένων πρακτικών της 4ης Ιουλίου

Η Ε/κ πλευρά δεν αφήνει το θέμα των χαμένων πρακτικών της 4ης Ιουλίου να ξεχαστεί.

Αντίθετα έχοντας υπόψη ότι «στη βράση κολλάει το σίδερο» έχει κινητοποιηθεί διπλωματικά σε όλα τα επίπεδα.

Συγκεκριμένα όπως πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ:

-Έχει ζητήσει από την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα Τζέιν Χολ Λουτ, όταν επιστρέψει στη Νέα Υόρκη να θέσει το ζήτημα στον Γενικό Γραμματέα εκ μέρους του οποίου ενεργεί και να ξεκαθαρίσει

το τι ακριβώς διευκρίνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες το πρωινό της 4ης Ιουλίου, σε σχέση με το αρχικό κείμενο του πλαισίουτου που είχε ετοιμάσει ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

- Έχει ζητηθεί και αν χρειαστεί θα γίνει και γραπτώς, από το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο να βρουν τα δήθεν χαμένα πρακτικά της συζήτησης την εν λόγω ημερομηνίας και να τα προωθήσουν στην κυρία Λουτ.

Στην οποία έχουν δοθεί τα πρακτικά που κρατούσε η Ε/κ πλευρά.

-Σε περίπτωση που καμία από τις προαναφερθείσες ενέργειες δεν αποδώσουν το αναμενόμενο και δεν αποκαλύψουν την αλήθεια του Κραν Μοντανά, δεν αποκλείεται η Ε/κ πλευρά να κτυπήσει την πόρτα του ιδίου του Γενικού Γραμματέα. Κάτι που υπενθυμίζεται είχε πράξει ο Ακιντζί, ισχυριζόμενος ότι ο Γκουτέρες τον είχε διαβεβαιώσει πως το πλαίσιο του είναι αυτό της 30ης Ιουνίου.

Το σκηνικό αυτό δεν στέφει με αποτυχία την εν εξελίξει διαδικασία που «τρέχει» η κα. Λουτ εκ των προτέρων, αλλά την επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό. Γιατί όπως από το Μάιο του 2018 είχε αποκαλύψει το ΣΙΓΜΑ, ρίχνοντας φως τόσο στις δύο μορφές του πλαισίου, όσο και στο άτυπο έγγραφο του ΓΓ για την εφαρμογή και

παρακολούθηση της λύσης, η πρώτη εκδοχή του πλαισίου άφηνε ανοικτά ζητήματα ερμηνειών που δεν κάλυπταν καθόλου τις κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας.

Το ΣΙΓΜΑ επικοινώνησε με ανώτατο αξιωματούχο που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις και κυρίως στις περιβόητες συζητήσεις του πρωινού της 4ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με αυτά που λέχθηκαν, αυτό που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι όχι μόνο το γεγονός ότι δήθεν δεν κρατήθηκαν πρακτικά αλλά και ότι στις διευκρινίσεις του Γενικού Γραμματέα για μία προς μία τις παραμέτρους του περιλάλητου πλαισίου του, δεν υπήρξε καμία αντίδραση είτε από Τουρκική, είτε από Τ/κ πλευρά.

Αντίθετα οι αντιδράσεις τους είχαν περιοριστεί στο πρώτο πλαίσιο που είχαν και οι ίδιοι απαιτήσεις για διευκρινίσεις σε σχέση κυρίως με την ισότιμη μεταχείριση.

Αυτό που λέχθηκε χαρακτηριστικά είναι και η απάντηση σε όσους ισχυρίζονται σήμερα άλλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα