Η υπερβολική άσκηση και ο κακός ύπνος, απειλούν την καρδιά

Μέτρον άριστον τόσο στην διατροφή όσο και στην άσκηση συστήνει για την καλή λειτουργία της καρδιάς ο αν. καθ. Καρδιολογίας Κων/νος Τούτουζας, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Πρακτορείο FM και την εκπομπή «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ενόψει της παγκόσμιας μέρας καρδιάς, την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Τούτουζας, αναφέρει ότι η βουλιμία του Σαββατοκύριακου, όταν έχει προηγηθεί υγιεινή διατροφή μέσα στην εβδομάδα, μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα, ενώ αντίστοιχα η «βουλιμία» στην άσκηση μειώνει τον μέσο όρο ζωής. Τη θνητότητα

αυξάνει και ο υπερβολικά πολύς ή ο υπερβολικά λίγος ύπνος, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που επικαλείται ο γνωστός καρδιολόγος, ενώ όπως εξηγεί, σε περίπτωση κακής στοματικής υγείας, καραδοκούν η ενδοκαρδίτιδα και το έμφραγμα, που μπορούν να αποβούν μοιραία για τη ζωή. Όσον αφορά το «φτερούγισμα» ο κ. Τούτουζας τονίζει ότι είναι ανησυχητικό όταν λαμβάνει συστηματικό χαρακτήρα. «Δηλαδή όταν κάποιος αρχίζει και νιώθει την καρδιά του να χτυπάει πολύ δυνατά, πολύ γρήγορα, 120,130, 140 σφίξεις για αρκετή ώρα ή είναι άρρυθμος, όπως συμβαίνει πολλές φορές σε καταστάσεις κολπικής μαρμαρυγής. Κι αυτή την αρρυθμία πρέπει να την διερευνήσει με τον καρδιολόγο του, γιατί αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη :

Ερ: κ. Τούτουζα να ξεκινήσω καταρχήν από τη διατροφή, έχει προκύψει κάποιο καινούργιο συμπέρασμα, γιατί λίγο ως πολύ όλοι γνωρίζουμε ότι η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ιδανική για την καρδιά;

Απ: Αυτό που γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά για τη μεσογειακή διατροφή, η οποία βοηθάει στη μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων και κυρίως του εμφράγματος, αυτό που πρέπει να τονίσουμε από τα νέα στοιχεία, είναι η θερμιδική καταρχήν ποσότητα, η οποία δεν πρέπει να ξεπερνάει τις θερμίδες που πρέπει να πάρει κάποιος, αναλόγως με το βάρος του. Δεν φτάνει μόνο να είναι ικανοποιητική η ποιότητα της διατροφής, αλλά και η ποσότητα. Και το σημαντικότερο από όλα είναι όταν κάνει κανείς καλή διατροφή μέσα στην εβδομάδα, αν κάνει κατανάλωση μεγάλων λιπαρών γευμάτων ή μεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών το Σαββατοκύριακο, τότε αυξάνεται η πιθανότητα να πάθει έμφραγμα. Αυτό το είδαμε από στατιστικές μελέτες.

Ερ: Γνωρίζουμε ότι τα εμφράγματα στατιστικά συμβαίνουν Κυριακή προς Δευτέρα.

Απ: Ακριβώς «Τα εμφράγματα του Σαββατοκύριακου» όπως τα λέμε.

Ερ: Κρασί λευκό η κόκκινο είναι καλύτερο για την καρδιά;

Απ: Εμείς εξακολουθούμε και λέμε, αυτός που δεν πίνει δεν χρειάζεται να πίνει. Ωστόσο η μικρή κατανάλωση κρασιού δεν βλάπτει. Οι Γάλλοι λένε το κόκκινο, γιατί έχει πολλές κατά κάποιο τρόπο ουσίες ευεργετικές, αλλά και το λευκό είναι ευεργετικό, ένα δύο ποτηράκια την ημέρα.

Ερ: Από πλευράς άσκησης ποια είναι η καλύτερη για την καρδιά;

Απ: Διεθνώς αλλά και στη χώρα μας κι αυτό είναι πολύ θετικό έχει αυξηθεί πάρα πολύ το ποσοστό των ανθρώπων που αθλούνται. Αυτό είναι επίτευγμα και της ιατρικής που το αναγνώρισε , αλλά και των δημοσιογράφων που το επικοινώνησαν. Από κει και πέρα υπάρχουν και κάποιες παρενέργειες που βλέπουμε, όπως αυτές με το φαγητό, που είναι η υπερβολική άθληση. Αν είναι κάποιος κουρασμένος, αν δεν μπορεί, αν τραυματιστεί, αν φτάνει στα όρια του στην άσκηση, δεν θα πρέπει να καταπονεί περαιτέρω τον εαυτό του. Δηλαδή τι εννοούμε: Δύο τρεις φορές την εβδομάδα, μάξιμουμ τέσσερις, μέχρι 30 λεπτά αερόβιας κυρίως άσκησης, είναι πολύ θετικό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από κάποιες τελευταίες μελέτες προκύπτει, ότι αυτοί που κάνουν συστηματικά μεγάλη καταπόνηση στον οργανισμό τους ζουν και λιγότερο. 'Αρα θέλει πολύ προσοχή.

Ερ: Όσον αφορά τα βάρη, πως επηρεάζουν την καρδιά;

Απ: Εμείς δεν τα συστήνουμε, γιατί αυξάνουν την πίεση. Αν όμως κάποιος θέλει οπωσδήποτε να κάνει βάρη, εμείς προτείνουμε να σηκώνει λίγα κιλά με πολλές επαναλήψεις, δηλαδή να είναι στο όριο της αερόβιας άσκησης.

Ερ: Η στοματική υγεία, όταν δεν είναι καλή τι κινδύνους ελλοχεύει για την καρδιά μας;

Απ: Ο βασικότερος κίνδυνος είναι η ενδοκαρδίτιδα. Δηλαδή να μπει ένα μικρόβιο στην κυκλοφορία του αίματος και να πάει να καθίσει πάνω σε κάποια βαλβίδα της καρδιάς, συνέπεια που μπορεί να αποβεί καταστροφική. Το δεύτερο είναι ότι επειδή μπαίνουν πολλά μικρόβια στον οργανισμό από κακή στοματική υγεία, μπορεί να προκληθεί έμφραγμα ή στεφανιαία νόσος. Για αυτό και συστήνουμε πολύ καλή στοματική υγεία και αντιβίωση σε μεγάλες οδοντιατρικές επεμβάσεις όπως π.χ σε εξαγωγή δοντιού.

Ερ: Ο καλός ύπνος τι ρόλο παίζει στην καλή λειτουργία της καρδιάς;

Απ: Έχει αποδειχθεί ότι ο ύπνος έχει σχέση και με τα χρόνια που ζούμε. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες είτε ο πολύ λίγος είτε ο υπερβολικά πολύς ύπνος αυξάνουν την θνητότητα. Δηλαδή αυτό ισχύει είτε για αυτούς που κοιμούνται κάτω από έξι ώρες είτε για αυτούς που κοιμούνται πάνω από οκτώ, εννιά ώρες. Εμείς λέμε: ο οργανισμός πρέπει να είναι ξεκούραστος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο άνθρωπος να κοιμάται τις ώρες που πρέπει και να κοιμάται και χωρίς διακοπές. Να μην αλλάζει το βιολογικό του ρολόι. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Έξι με επτά ώρες ύπνου είναι πολύ καλά για τον οργανισμό. Αν κάποιος κάνει άπνοιες κατά τη διάρκεια του ύπνου -κάτι που δεν αντιλαμβάνεται ο ίδιος αλλά ο ή η σύντροφος του-, πρέπει αν το διερευνήσει , γιατί αυτό αυξάνει την επίπτωση της πίεσης, της αρτηριακής υπέρτασης δηλαδή και των καρδιαγγειακών θανάτων.

Ερ: Μετά από το έμφραγμα επιτρέπεται το σεξ;

Απ: Βεβαίως και επιτρέπεται το σεξ μετά το έμφραγμα. Όπως λέμε η καλή άσκηση είναι η ασφαλής άσκηση, το ίδιο λέμε και για το σεξ. Μετά το έμφραγμα δηλαδή, αφού ηρεμήσει ο άνθρωπος από το οξύ επεισόδιο, και μπορεί να κάνει κάποιες ασκήσεις, μπορεί δηλαδή να ανεβεί δύο ορόφους χωρίς να τον πιάνει πόνος, να έχει στηθαγχικά ενοχλήματα ή ακόμα καλύτερα αφού κάνει κάποιο τροποποιημένο όπως το λέμε εμείς τεστ κοπώσεως , ώστε σε ένα βαθμό να μπορεί να βγάλει την άσκηση, αυτό μας δηλώνει αυτομάτως ότι μπορεί να κάνει και ασφαλές σεξ. Η απαγόρευση του σεξ, ισχύει μόνο για καρδιακή ανεπάρκεια, που κάποιος δεν μπορεί να περπατήσει κι έχει σοβαρά προβλήματα. Πάντως θα πρέπει να το συζητήσει με τον καρδιολόγο του, μετά το έμφραγμα του μυοκαρδίου και πρώτα θα πρέπει να δει πως είναι ο ίδιος βιολογικά, κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων του.

Ερ: Το φλερτ, με την ενεργοποίηση των ενδορφινών, τι ρόλο παίζει στη λειτουργία της καρδιάς;

Απ: Ένας ευχάριστος τρόπος παραγωγής ενδορφινών είναι το φλερτ, γιατί συνήθως είναι αμοιβαίο. Με την έκκριση των ενδορφινών αυξάνεται η χαρά, η ευεξία και βελτιώνεται η συναισθηματική κατάσταση του ανθρώπου. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι όταν είμαστε συναισθηματικά καλά, τότε μειώνονται τα καρδιαγγειακά επεισόδια, αντίθετα όταν είμαστε σε κατάσταση στρες, άγχους, θυμού τότε αυξάνονται. Άρα το φλερτ ευοδώνει την καλή καρδιαγγειακή υγεία.

Ερ: Και μια και μιλάμε για φλερτ το «φτερούγισμα» πότε πρέπει να μας ανησυχήσει και τι μπορεί να υποκρύπτει;

Απ: Όταν αυτό λαμβάνει συστηματικό χαρακτήρα. Δηλαδή όταν αρχίζει και νιώθει κάποιος την καρδιά του να χτυπάει πολύ δυνατά, πολύ γρήγορα, 120,130, 140 σφίξεις για αρκετή ώρα ή είναι άρρυθμο, δηλαδή δεν έχει κανονικό ρυθμό, όπως π.χ συμβαίνει πολλές φορές σε καταστάσεις κολπικής μαρμαρυγής. Κι αυτή την αρρυθμία πρέπει να την διερευνήσει κάποιος γιατί αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων. Άρα τι συστήνουμε: Όταν κάποιος έχει φτερούγισμα μια φορά και δύο δεν υπάρχει θέμα. Αν όμως γίνει ενοχλητικό, τότε θα πρέπει να το διερευνήσει συστηματικά με τον καρδιολόγο του.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα