Η Βουλή ζητάει διευκρινίσεις για κονδύλια της Λ. Αγλαντζιάς

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος θα διερευνήσει το ενδεχόμενο να χαθούν κοινοτικά κονδύλια από ενδεχόμενη καθυστέρηση αποπεράτωσης του έργου κατασκευής της λεωφόρου Αγλαντζιάς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επανασχεδιασμός του έργου στα σημεία όπου εστιάζονται οι μεγαλύτερες αντιδράσεις των κατοίκων, είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Αδάμος Αδάμου, μετά τη συζήτηση που διεξήχθη ενώπιον της Επιτροπής επί του θέματος.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Αδάμου ανέφερε ότι θα διερευνηθεί κατά πόσο θα χαθούν κοινοτικοί πόροι αφού φάνηκε

ότι υπάρχει παρεξήγηση για το ότι μας απείλησαν ότι αν αλλάξει οτιδήποτε στο σχεδιασμό, θα μας αποκοπεί η χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Εξήγησε πως σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, οι απαντήσεις από την ΕΕ είναι διαφορετικές, προσθέτοντας ότι η απάντηση της ΕΕ στην εκτελεστική εξουσία λέει ότι "αν αλλάξετε οτιδήποτε σας κόβουμε τη χρηματοδότηση" και στις σε μη κυβερνητικές οργανώσεις των κατοίκων της περιοχής η απάντηση είναι ότι "δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποκοπής των κονδυλίων αν αλλάξουν οι σχεδιασμοί".

«Οι απορίες οι δικές μας είναι πώς μπορεί η ΕΕ, που είναι πρωτοπόρος στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, να δέχεται να αποκόπτει χρήματα που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση τέτοιων έργων, την στιγμή που ήδη οι κάτοικοι, οι οποίοι θα βιώνουν τις αλλαγές που γίνονται, δεν εισακούονται, παρόλο ότι παρουσιάζουν και τεκμηριώνουν τις περισσότερες φορές θέσεις ενώπιον των αρχών της εκτελεστικής εξουσίας και των διαφόρων τμημάτων», είπε.

Περαιτέρω, ο κ. Αδάμου είπε πως κατά τη συνεδρία διαφάνηκε ότι τα έργα πλέον είναι πάρα πολύ προχωρημένα και ίσως είναι δύσκολο να αλλάξουν, αλλά, συνέχισε ότι σε σημαντικά σημεία που συγκεντρώνουν τις διαμαρτυρίες των κατοίκων μπορεί να υπάρξει αλλαγή.

Ο κ. Αδάμου ανέφερε πως διαπιστώθηκε επίσης ότι η εκτελεστική εξουσία από τη μια και οι κάτοικοι από την άλλη συνεχίζουν να διατηρούν τις ίδιες θέσεις τους, ενώ εξέφρασε την άποψη πως όταν κάνουμε έργα πρέπει να σκεφτόμαστε τον πολίτη και το περιβάλλον και τίποτε άλλο.

«Δεν κατασκευάζουμε δρόμους για αυτοκίνητα. Κατασκευάζουμε δρόμους για τους ανθρώπους. Έτσι είναι η σωστή προσέγγιση, για να παίρνουμε και σωστές αποφάσεις και να σχεδιάζουμε και σωστά έργα» ανέφερε.

Πριν την έναρξη της συνεδρίας, η Ανοικτή Πρωτοβουλία Πάρκου Ακαδημίας πραγματοποίησε έξω από τη Βουλή εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη Διάσωση του Πάρκου Ακαδημίας και τον σχεδιασμό του Υπουργείου Μεταφορών.

Ακολούθως, με τα πανό και τις πλακέτες μεταφέρθηκαν εντός του δημοτικού κήπου Λευκωσίας και διαδήλωσαν έξω από την αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Αλέκος Μιχαηλίδης είπε ότι για την κατασκευή του κόμβου στη συμβολή των λεωφόρων Αγλαντζιάς και Ακαδημίας θα κοπούν 13 δέντρα από το πάρκο Ακαδημίας, στο σύνολο των 93 δέντρων που θα κοπούν για την κατασκευή όλου του οδικού έργου στην Αγλαντζιά.

Πρόσθεσε πως στο πλαίσιο του έργου αναλήφθηκε δέσμευση να φυτευθούν 350 δέντρα, ανέφερε περαιτέρω ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων μελέτησε τις εισηγήσεις και κατέληξε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο.

Ανέφερε ακόμα πως για λόγους ασφαλείας πρέπει να τηρηθούν τα πρότυπα του γεωμετρικού σχεδιασμού και σημείωσε ότι ήδη ο κυκλικός κόμβος μετακινήθηκε, μειώνοντας τα 48 δέντρα που θα αποκόπτονταν στα 13.

Λειτουργοί του Υπουργείου Μεταφορών και των Δημοσίων Έργων είπαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος ότι εξέτασαν την εισήγηση Μαραθεύτη για περιορισμό της έκτασης του κόμβου ώστε να σωθούν τα δέντρα αλλά αυτή δεν είναι εφικτή.

Πρόσθεσαν ότι ο κόμβος είναι πρωταρχικής σημασίας καθώς από τη λεωφόρο Αγλαντζιάς διέρχονται 25.000 οχήματα την ημέρα, τα οποία τις ώρες αιχμής είναι 14.000.

Είπαν ακόμα πως η κατασκευή του κόμβου ήταν απαίτηση του Δημάρχου Αγλαντζιάς και διαβεβαίωσαν την Επιτροπή Περιβάλλοντος ότι δεν σχεδιάζουν κανένα δρόμο μέσα στο πάρκο Ακαδημίας.

Ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, Χαράλαμπος Πετρίδης, αφού ανέφερε ότι η εισήγηση για την κατασκευή κυκλοφοριακού κόμβου ήταν εισήγηση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου, διερωτήθηκε αν τα 15 δέντρα ήταν σπίτια θα γινόταν ή όχι επανασχεδιασμός του κόμβου.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως η θέση του είναι να επανεξεταστεί η εισήγηση Μαραθεύτη.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου παρατήρησε πως όταν ένα κρατικό τμήμα προχωρεί σε έργα χωρίς να ακούει τους επηρεαζόμενους κατοίκους, έχουμε αυτά τα αποτελέσματα, με τον κίνδυνο να τερματιστεί το έργο.

Κάνοντας λόγο για πεισματική αντίσταση από τα δημόσια έργα στην όποια άλλη εισήγηση, είπε πως αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι μπορεί να κατασκευαστεί μικρότερος κόμβος στη βάση της εισήγησης Μαραθεύτη και να σωθούν 300 τετραγωνικά μέτρα στο πάρκο της Ακαδημίας.

Η κατασκευή μικρότερου κόμβου θα συνέτεινε στη μείωση των ταχυτήτων των οχημάτων, είπε προσθέτοντας πως τάσσεται υπέρ της όποιας μείωσης ταχυτήτων στις αστικές περιοχές.

Ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε περαιτέρω ότι το 2025 θα διέρχονται από τη λεωφόρο Αγλαντζιάς 3 εκ. οχήματα, που συνιστούν κίνηση που είναι στο όριο προστασίας των κατοίκων από την ηχορρύπανση.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων είπε ακόμα πως ο σχεδιασμός για κατασκευή λεωφορείο – λωρίδων είναι προβληματικός και πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός και εκτέλεση του έργου κατέστρεψαν περιουσίες και καταστήματα.

Η Πετρούλα Πέτρου, που εκπροσωπούσε την ανοικτή πρωτοβουλία Πάρκου Ακαδημίας και όλες τις ομάδες που τάσσονται κατά της δημιουργίας του κυκλικού κόμβου, είπε πως κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος «βρεθήκαμε στο ίδιο έργο θεατές», δηλαδή το πείσμα των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι διεκδικούν το αλάθητο και επιμένουν να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς, παρόλο ότι παρουσιάσαμε τεχνοκράτες και επιστολές από την ΕΕ.

Αφού ανέφερε ότι οι κάτοικοι θα αναμένουν το αποτέλεσμα των ενεργειών του Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος και εφόσον δεν υπάρξει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, οι κάτοικοι προκειμένου να διασφαλίσουν το δικαίωμα τους στην ποιότητα ζωής θα καταφύγουν στην ΕΕ.

Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή φώναζαν συνθήματα όπως «Θέλουμε τα δάση, τη γη και το νερό και όχι μία πόλη πνιγμένη στο μπετόν», «Κάτω τα χέρια από τα δέντρα», «Όχι, στα καταστροφικά έργα στο Δήμο Αγλαντζιάς, όχι στο καταστροφικό κόμβο που περνά μέσα από το πάρκο» και κρατούσαν πανό τα οποία έγραφαν: «Νοιαζόμαστε για τα δέντρα μας, νοιαζόμαστε για τα πουλιά μας, νοιαζόμαστε για την ποιότητα ζωής όλων μας», «Προστατέψτε τα πάρκα μας», «Σώστε τα δάση», «Aphrodite is Angry», «Όχι στον κόμβο», «Όχι στις 4 Λωρίδες», «Σεβασμός στα δικαιώματα των απλών πολιτών», «Ο δρόμος σας εμποδίζει το δάσος μας», «Κάτω τα χέρια από τα πάρκα μας», «Έξω οι δρόμοι από τα πάρκα», «Η ανάπτυξη σας, το οξυγόνο μας!!!»

Keywords
Τυχαία Θέματα