Η Βουλγαρία παραδίδει την Προεδρία του ΣτΕ στην Εσθονία

Στη Σόφια συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σηματοδοτώντας το τέλος της βουλγαρικής προεδρίας, ενώ την εξάμηνη προεδρία αναλαμβάνει πλέον η Εσθονία, και ακολουθεί τον Νοέμβριο η σειρά της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συνεδρία υπό τον Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ντανιέλ Μιτόφ θα λάβει χώρα στις 18 Μαΐου, στη βουλγαρική πρωτεύουσα, στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών, του Προέδρου της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ

και του ΓΓ του ΣτΕ Θόρμπγιον Ζάγκλαντ.

Στο τέλος της συνόδου, ο Υπουργός Μιτόφ θα παρουσιάσει τα πεπραγμένα της βουλγαρικής προεδρίας τους τελευταίους έξι μήνες και θα παραδώσει στην Marina Kaljurand, Υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας, η οποία θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της προεδρίας της χώρας της.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία από τις 22 Νοεμβρίου 2016 έως 19 Μαΐου 2017, παραλαμβάνοντας από την Εσθονία, ενώ ακολουθεί η Τσεχία.

Τα υπόλοιπα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο στη Σόφια αφορούν τη δημοκρατία και την ασφάλεια στην Ευρώπη, την αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την πολιτική του ΣτΕ έναντι γειτονικών χωρών και τις σχέσεις με την ΕΕ.

Ψήφισμα για Κύπρο

Εξάλλου, κατά τη σύνοδο των μονίμων αντιπροσώπων την περασμένη Τετάρτη, στο Στρασβούργο, υιοθετήθηκε ψήφισμα αναφορικά με την εφαρμογή της Σύμβασης-πλαίσιο για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων από την Κύπρο.

Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα εισηγείται στη Λευκωσία τη λήψη σειράς μέτρων για βελτίωση της υλοποίησης των προνοιών της Σύμβασης, με στόχο τη δημιουργία μιας ανοιχτής, πολυγλωσσικής κοινωνίας, χωρίς αποκλεισμούς.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η περαιτέρω στήριξη για προώθηση των γλωσσών και της ταυτότητας των ομάδων αυτών, η αύξηση των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων στη γλώσσα τους, η προώθηση των ευκαιριών για εκμάθηση από όλους τους μαθητές των επίσημων γλωσσών της Κύπρου, αλλά και η ισότιμη μεταχείριση παιδιών Ρομά στα εκπαιδευτικό σύστημα.

Συστήνεται παράλληλα η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των εκπροσώπων των Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που επηρεάζουν τις κοινότητές τους.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα