Η Βουλγαρία έχει σταθερά ερείσματα στην Ανταρκτική εδώ και 35 χρόνια

Στις 27 Δεκεμβρίου το βουλγαρικό στρατιωτικό ερευνητικό σκάφος Sv. Sv. Kiril i Metodii αναμένεται να αποπλεύσει από την πόλη Βάρνα της Μαύρης Θάλασσας με προορισμό την Ανταρκτική.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που βουλγαρικό ερευνητικό σκάφος θα φτάσει στο νησί Λίβινγκστον, όπου θα παραμείνει για περίπου ένα μήνα. Αυτή θα είναι η 31η βουλγαρική αποστολή στην Ανταρκτική, η οποία αποδεικνύει ότι «οι Βούλγαροι έχουν σταθερά ερείσματα στην παγωμένη ήπειρο», σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής, καθηγητή Κρίστο Πιμπίρεφ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή

Πιμπίρεφ στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «η 31η βουλγαρική αποστολή στην Ανταρκτική έχει ήδη ξεκινήσει, με μία πρώτη ομάδα 11 ατόμων να έχει ξεκινήσει σοβαρή έρευνα. Η βουλγαρική βάση είναι πλήρως λειτουργική, δεν έχει υποστεί καμία ζημιά κατά τη διάρκεια του σκληρού πολικού χειμώνα. Αυτή η αποστολή είναι αξιοσημείωτη επειδή είναι η πρώτη στην οποία ένα στρατιωτικό ερευνητικό/ερευνητικό σκάφος θα φτάσει στην Ανταρκτική. Αυτό αποδεικνύει ότι η Βουλγαρία είναι ένα ναυτικό έθνος και δεν είναι εγκλωβισμένη σε μια εσωτερική θάλασσα. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που αυτό το βουλγαρικό πλοίο, τα ισπανικά πλοία και εκείνα των άλλων φιλικών χωρών αποτελούν έναν στολίσκο - έναν ανταρκτικό στολίσκο της ειρήνης και της επιστήμης».

Η πρώτη ομάδα της 31ης αποστολής έφθασε στην πολική βάση St Kliment Ohridski της Βουλγαρίας στις 8 Δεκεμβρίου μετά από 10ωρη μετάβαση από το νησί King George Island με το χιλιανό ATF Galvarino και ξεκίνησε την διαδικασία αποχειμωνοποίησης της βάσης εν αναμονή του πλοίου Sv. Sv. Kiril I Metodii.

Η Βουλγαρία έφτασε για πρώτη φορά στην παγωμένη ήπειρο στις 3 Φεβρουαρίου 1967, όταν ο μετεωρολόγος Τσόντσο Τσαπάνοφ συμμετείχε σε σοβιετική αποστολή. Είκοσι χρόνια αργότερα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη βουλγαρική αποστολή στην Ανταρκτική, καθώς ο αναπληρωτής καθηγητής Μπόρισλαβ Καμένοφ και ο τότε επίκουρος καθηγητής Κρίστο Πιμπίρεφ συμμετείχαν σε πρόγραμμα της Βρετανικής Ανταρκτικής Έρευνας, ενώ τέσσερις Βούλγαροι επιστήμονες συνεργάστηκαν με την σοβιετική αποστολή.

Εκείνη την εποχή παραδόθηκε το πρώτο βουλγαρικό «σπίτι» στο νησί Λίβινγκστον, το οποίο έθεσε τα θεμέλια της πολικής βάσης. Οι έξι επιστήμονες ζούσαν σε ένα ενιαίο σπίτι σε κοντέινερ, το οποίο χρησίμευε ως υπνοδωμάτιο, σαλόνι, τραπεζαρία και γραφείο. Ονομάστηκε «κουτσός σκύλος, επειδή μια από τις μεταγενέστερες αποστολές το βρήκε να αναπηδά στον άνεμο πάνω σε κατεστραμμένα στηρίγματα. Με την πάροδο του χρόνου, ο κουτσός σκύλος έγινε σύμβολο της βουλγαρικής έρευνας στο νησί Λίβινγκστον. Τώρα είναι ένα μουσείο το οποίο λειτουργεί ταυτόχρονα και ως Bulgaria 1090, το πρώτο και πιο απομακρυσμένο ταχυδρομείο της χώρας στο εξωτερικό.

Τα κτίρια ανακαινίστηκαν το 1993 και το διάστημα 1996-1998 ανεγέρθηκε ένα νέο πολυλειτουργικό κτίριο. Το 2003 χτίστηκε το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα, ενώ ένα νέο παρεκκλήσι που χτίστηκε το 2012 έγινε ο πρώτος ορθόδοξος τόπος λατρείας στην Ανταρκτική. Το 2008-2009 προστέθηκαν δύο νέα κτίρια που περιέχουν υπνοδωμάτια, ένα ιατρικό γραφείο και δύο εργαστήρια (για γεωλόγους και βιολόγους).

Μεταξύ 1993 και 2022, το Βουλγαρικό Ινστιτούτο Ανταρκτικής οργάνωσε και διεξήγαγε 30 αποστολές που αφορούσαν την έρευνα στην γεωλογία, την βιολογία, την παγετωνολογία, την μετεωρολογία, την ιατρική, την τοπογραφία και την γεωγραφία. Ορισμένα από τα γεωλογικά ερευνητικά προγράμματα επικεντρώθηκαν στη στρωματογραφία, την πετρολογία και την τεκτονική-μαγματική ιστορία του Αρχιπελάγους των Νότιων Σέτλαντς, μέρος του οποίου είναι η νήσος Λίβινγκστον. Η βιολογική έρευνα περιλαμβάνει μελέτες των χερσαίων οικοσυστημάτων της Ανταρκτικής και περιβαλλοντική παρακολούθηση με βάση την περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα σε λειχήνες και φτερά πιγκουίνων. Μελετάται επίσης η σύσταση των πετρωμάτων γύρω από την βουλγαρική βάση, η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής και οι ανθρώπινες επιπτώσεις στην φύση.

Έχουν επίσης διεξαχθεί πολυεθνικά ερευνητικά προγράμματα, όπως το PERMANTAR, μια τριετής συνεργασία μεταξύ Βουλγαρίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, η οποία επικεντρώθηκε στον μόνιμο παγετό και περιελάμβανε γεωτρήσεις σε βάθος άνω των 20 μέτρων.

Το Βουλγαρικό Ινστιτούτο Ανταρκτικής συνεργάζεται με τα προγράμματα Ανταρκτικής της Ισπανίας, της Βρετανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Νότιας Κορέας κ.ά. Το BAI είναι μέλος του COMNAP (Συμβούλιο Διαχειριστών Εθνικών Ανταρκτικών Προγραμμάτων), της SCALOP (Μόνιμη Επιτροπή για τον Εφοδιασμό και τις Λειτουργίες της Ανταρκτικής), του EPB (Ευρωπαϊκό Πολικό Συμβούλιο) και της SCAR (Επιστημονική Επιτροπή για την Ανταρκτική Έρευνα).

Η Βουλγαρία προσχώρησε στις χώρες της Ανταρκτικής το 1978, όταν υπέγραψε τη Συνθήκη της Ανταρκτικής χωρίς δικαίωμα ψήφου. Το 1998, η Βουλγαρία έγινε πλήρες μέλος με δικαίωμα βέτο σε όλα τα θέματα που αφορούν το μέλλον της Ανταρκτικής μαζί με τις μεγάλες δυνάμεις. Η ιδιότητα του μέλους του διοικητικού οργάνου είναι σημαντική λόγω των τεράστιων φυσικών πόρων της ηπείρου, αν και υπάρχει μορατόριουμ για τη χρήση τους μέχρι το 2040.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κρίστο Πιμπίρεφ δήλωσε ότι τα μελλοντικά οφέλη για τη Βουλγαρία θα είναι τεράστια, διότι ο κόσμος χρειάζεται όλο και περισσότερους πόρους. Υπενθύμισε ότι οι βουλγαρικές αποστολές είχαν βρει χαλκό, χρυσό, ασήμι και πολλά άλλα μέταλλα στο νησί Λίβινγκστον.

Πηγή: ΚΥΠΕ  

Keywords
Τυχαία Θέματα