Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας και εκπρόσωποι τους συνέχισαν και σήμερα Τετάρτη τις προεκλογικές τους τοποθετήσεις και δραστηριότητες, με συναντήσεις, δηλώσεις για διάφορα θέματα, που απασχολούν την επικαιρότητα και ανακοίνωση προεκλογικών θέσεων.

Σε διευκρινήσεις σχετικά με τη νομοθεσία που διέπει την προεκλογική περίοδο, ενόψει της έναρξης της προεκλογικής περιόδου για τις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές στις 27.12.2022, 40 ημέρες πριν την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, προέβη η

Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναφορικά με την προβολή/μετάδοση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων, τόσο από Τηλεοπτικούς όσο και από Ραδιοφωνικούς Οργανισμούς, η Αρχή υπενθυμίζει και επισύρει την προσοχή των οργανισμών στις πρόνοιες του άρθρου 46(2) του περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών Νόμου 7(Ι)/98 (όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα) σύμφωνα με τις οποίες, 46 (2) Εταιρεία που διενεργεί δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιούνται κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου οφείλει πριν από τη δημοσίευσή της να καταθέσει στην Αρχή την ταυτότητα της έρευνας, υπόμνημα σχετικά με τη μεθοδολογία και τη δειγματοληψία που έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημοσκόπηση, αναλυτική κατάσταση του δείγματος πληθυσμού που χρησιμοποιήθηκε γι’ αυτή, καθώς και δείγμα του ερωτηματολογίου δημοσκόπησης.

Νοείται ότι όλα τα πιο πάνω αναφερόμενα στοιχεία της δημοσκόπησης, που κατατίθενται στην Αρχή τυγχάνουν προστασίας ως απολύτως εμπιστευτικές πληροφορίες και βρίσκονται υπό τη φύλαξη του Προέδρου της Αρχής. Κανένα άλλο πρόσωπο δεν έχει πρόσβαση στα στοιχεία αυτά, εκτός αν αποφασιστεί η διεξαγωγή ειδικής έρευνας, αναφέρεται.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν ευρέθη προ διλήμματος, αλλά «με σαφήνεια» μέσα από δημόσιες δηλώσεις έχει ξεκαθαρίσει ότι υποστηρίζει τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου ως τον ικανότερο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, δήλωσε την Τετάρτη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, σε γραπτή του απάντηση προς το ΑΚΕΛ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης δεν προτίθεται να απαντήσει «σε ευτελή επιχειρήματα του ΑΚΕΛ», λέει ο κ. Πελεκάνος, προσθέτοντας πως, «η διαστροφή δηλώσεων και η αρνητική προπαγάνδα είναι, δυστυχώς, το διακριτικό γνώρισμα των κομμουνιστικών κομμάτων ή του ΑΚΕΛ».

Η μονή ερώτηση που υποβάλλει ο Πρόεδρος προς το ΑΚΕΛ, λέει ο κ. Πελεκάνος, είναι να ρωτήσει τον υποψήφιο του που υπήρξε επί εννέα χρόνια διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, εάν καθ’ οιανδήποτε στιγμή έδωσε την οποιαδήποτε εντολή να διαπραγματευτεί ο κ. Μαυρογιάννης τη λύση δύο κρατών.

Το κέντρο ανακουφιστικής φροντίδας «Αροδαφνούσα» επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας,  Αβέρωφ Νεοφύτου λέγοντας ότι η ποιότητα μιας πολιτείας εξαρτάται από την φροντίδα στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη και σημειώνοντας ότι δυστυχώς μια στις τρεις οικογένειες στην Ευρώπη βίωσαν ή θα βιώσουν ένα περιστατικό καρκίνου.

Η δική του πολιτική ομάδα, είπε, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έθεσε την ευρωπαϊκή πολιτική κατά του καρκίνου με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χαίρεται που το πρόσωπο στην Ευρώπη υπεύθυνο να υλοποιήσει την ευρωπαϊκή πολιτική κατά του καρκίνου δεν είναι άλλο από τη δική μας Στέλλα Κυριακίδου. Ενόψει Χριστουγέννων θέλησε να στείλει επίσης το μήνυμα ότι δεν υπάρχει πολυτιμότερο αγαθό από την υγεία "και πιο έντονα το νιώσαμε και τα δύο χρόνια της πανδημίας".

Τις θέσεις του για τον Χωροταξικό και Πολεοδομικό σχεδιασμό, την Ανάπτυξη και τις Αστικές Συγκοινωνίες, δημοσιοποίησε σήμερα ο υποψήφιος ΠτΔ, Ανδρέας Μαυρογιάννης λέγοντας ότι τα ζητήματα αυτά επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων και πως το κυκλοφοριακό έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα καθημερινά για τους πολίτες, με σοβαρές οικονομικές, εργασιακές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Στόχος του, πρόσθεσε, είναι η επαναφορά και επέκταση των συμμετοχικών διαδικασιών, καθώς και η διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων, η μείωση της γραφειοκρατίας, η αξιοποίηση της εμπειρογνωμοσύνης των τεχνοκρατών και του επιστημονικού δυναμικού του τόπου, η εκπόνηση του Σχεδίου για τη Νήσο, που θα αποτελέσει το καθοδηγητικό εργαλείο για μια συνολική αντίληψη και σχεδίαση της ανάπτυξης.

Τηλεργασία, σχολικό λεωφορείο από πόρτα σε πόρτα και τραμ μεταξύ άλλων, προτείνει ο υποψήφιος για την Προεδρία, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Όπως αναφέρει, στόχος του θα είναι η ανάπτυξη να σχεδιάζεται ορθολογικά και σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του τόπου, με σεβασμό στην ταυτότητα της Κύπρου και στους ανθρώπους της, με έμφαση στην ποιότητα ζωής, στο περιβάλλον και στις αρχές της αειφορίας, αλλά και στις ιδιαιτερότητες και στην κλίμακα του νησιού μας. Επίσης, στοχεύει στην επαναφορά και επέκταση των συμμετοχικών διαδικασιών, καθώς και στη διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων, στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην αξιοποίηση της εμπειρογνωμοσύνης των τεχνοκρατών και του επιστημονικού δυναμικού του τόπου και στην εκπόνηση ενός Σχεδίου για τη Νήσο, που θα αποτελέσει το καθοδηγητικό εργαλείο για μια συνολική αντίληψη και σχεδίαση της ανάπτυξης.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σε επίσκεψη του στο Δίκτυο Αλληλεγγύη, όπου επέδωσε την επιταγή του ΑΚΕΛ, είπε πως στην Κύπρο υπάρχει μαζική φτώχια και δυσπραγία και αυτό είναι κάτι που δυστυχώς οι Κυβερνώντες ποτέ δεν έχουν αναγνωρίσει.

«Είναι φανερό ότι στην κοινωνική πολιτική χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή, όπως και ευρύτερα η Κύπρος χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή. Χρειάζεται να υπάρχει ένας Πρόεδρος και μια Κυβέρνηση που να έχουν μια ευαισθησία στον ανθρώπινο πόνο, στην ανθρώπινη ανασφάλεια. Χρειάζεται να αγκαλιάζουν με θαλπωρή τους ευάλωτους συνανθρώπους μας. Χρειάζεται μια Κυβέρνηση με ένα προοδευτικό Πρόεδρο που να ενισχύσουν, να επανοικοδομήσουν το κοινωνικό κράτος για να μπορεί το κράτος ολόχρονα και ολόπλευρα να στηρίζει την κοινωνία και αυτός ο Πρόεδρος είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης», είπε.

Το νέο κοίτασμα φυσικού αερίου επιβεβαιώνει την προοπτική της Κύπρου ως εναλλακτικής ενεργειακής λύσης για την ΕΕ, αναφέρει σε δήλωσή του ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά με τη νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Δίας». Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι χαιρετίζει τη νέα ανακάλυψη στο κοίτασμα «Δίας» στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που ανακοίνωσε την Τετάρτη η ενεργειακή κοινοπραξία ENI-TOTAL. "Η νέα ανακάλυψη επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά τη μεγάλη προοπτική της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτικής πηγής ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ ειδικά τώρα σε μια περίοδο κρίσιμης συγκυρίας μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που βιώνει η Ευρώπη", προσθέτει. 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα