Η Τουρκάλα σε ρόλο κλειδί του State Department και ο αγωγός EastMed

Έντονη κριτική άσκησαν μέσω επιστολής οι Βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλλιωτάκη στην κίνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να προχωρήσει μονομερώς στην αντιστροφή της πολιτικής της σε σχέση με τον αγωγό φυσικού αερίου. Την επιστολή παρέλαβε την Παρασκευή η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ναζ Ντουράκογλου, η οποία είναι μάλιστα τουρκικής καταγωγής και δημοσιεύματα αναφέρουν πως αυτή κρύβεται πίσω από τον «τορπιλισμό» του East Med

δυο βουλευτές ζήτησαν εξηγήσεις και όπως υπάρξει ενημέρωση με φυσική παρουσία των ιδίων και των υπόλοιπων συγγραφέων του νομοθετικού κειμένου του EastMed στη Βουλή, καθώς και άλλων Βουλευτών τους οποίους ενδιαφέρει το θέμα, από τον σύμβουλο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα πολιτικής που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια Έιμος Χόκσταιν και οποιονδήποτε άλλο ευθύνεται για την προετοιμασία του non-paper για τον EastMed και τον καθορισμό της πολιτικής της κυβέρνησης για την ταχεία διάθεση στην αγορά ενεργειακών πόρων από την Ανατολική Μεσόγειο. 

Ποια είναι όμως η Ναζ Ντουράκολγου; Tι έλεγε στο παρελθόν για το Κυπριακό και τα ενερειακά; Ποιος ο ρόλος της στην Κυβέρνηση Μπάιντεν;

To Who is Who της Ντουράκογλου

Γεννημένη στις Ηνωμένες Πολιτείες από Τούρκους μετανάστες, η Ντουράκογλου πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Τουρκία, και μαζ΄με την άλλη τουρκάλλα Özge Güzelsu είναι δύο από τους υψηλότερους αξιωματούχους εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν. 

Η οικογένεια της Ντουράκογλου κατάγεται από το Ισμίτ (Νικομήδεια) και την Κωνσταντινούπολη. Πλέον βρίσκονται κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, την οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, επισκέπτεται τακτικά. «Όταν δεν μπορεί να την επισκεφτεί, η Ντουρακόγλου απολαμβάνει να διαβάζει και να παρακολουθεί ταινίες για τη βαθιά πολυπολιτισμική ιστορία της Τουρκίας», σημειώνουν τα ίδια ΜΜΕ

Η Ναζ μιλάει άπταιστα τουρκικά και καλά γαλλικά. Έλαβε το πτυχίο της στη φιλοσοφία και ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Rutgers Honors College και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην εθνική ασφάλεια και στρατηγικές σπουδές από τη Ναυτική Σχολή Πολέμου. 

Η Naz Durakoglu υπήρξε μέλος στο φιλοτουρκικό Atlantic Council ως ανώτερη συνεργάτης και  επικεφαλής στο Digital Forensic Research Lab, με εξειδίκευση στην Τουρκία,  θέματα Ρωσίας και άμυνας πληροφοριών.  

Οι προβλέψεις για το Φ.Α Κύπρου 

To 2017 εκ μέρους του Atlantic Council δήλωνε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ για τα ενεργειακά ζητήματα της περιοχής μας ενόψει και του τουρκικού συνταγματικού δημοψηφίσματος:  

«Το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος μπορεί επίσης να επηρεάσει την ενεργειακή συνεργασία με την Ευρώπη για τους ίδιους λόγους που απειλούν τη διατλαντική ασφάλεια. Ωστόσο, υπάρχει η πρόσθετη δυναμική της επιρροής της Τουρκίας για τη διαδικασία επανένωσης της Κύπρου και τις επιπτώσεις των διαπραγματεύσεων στην Ανατολική Μεσόγειο αποθέματα φυσικού αερίου. 

Ενώ η Τουρκία έχει δεσμευτεί να είναι μια εποικοδομητική δύναμη σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία, ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα θα μπορούσε να ενδυναμώσει τους Τούρκους εθνικιστές στο MHP που υποστήριξαν το κυβερνών κόμμα AK και στήριξαν το συνταγματικό πακέτο από το κοινοβούλιο τον Ιανουάριο. Οι εθνικιστές δεν έχουν πάρει θέση για τις διαπραγματεύσεις, αλλά οι παραδοσιακές τους απόψεις για την Κύπρο και την παρουσία του τουρκικού στρατού εκεί μπορεί χαλάσουν μια πιθανή συμφωνία και να θέσουν σε κίνδυνο αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, εάν ο Πρόεδρος ο Ερντογάν θα ακολουθήσει το παράδειγμα του MHP μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι από την στιγμή που θα τελειώσει το δημοψήφισμα, η Τουρκία θα έχει περισσότερο χρόνο και προσοχή για να επικεντρωθεί στην Κύπρο

 Εάν επιτευχθεί συμφωνία, η συμφιλίωση μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων μπορεί επιτέλους να πραγματοποιηθεί μετά από δεκαετίες και το αέριο της Μεσογείου μπορεί να εισρεύσει στην ευρωπαϊκή αγορά, συμβάλλοντας στη μείωση της Ευρώπης εξάρτηση από το ρωσικό αέριο». 

Η προηγούμενη θητεία 

 Υπηρέτησε στην κυβέρνηση Ομπάμα ως ανώτερη σύμβουλος του βοηθού  γραμματέα Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων στο US Department of State.  

 Σε αυτή τη θέση, επέβλεπε τα στρατηγικά μηνύματα για την Ευρώπη και την Eυρασία, ηγήθηκε των νομοθετικών προσπαθειών του Προεδρείου και βοήθησε στη δημιουργία και  εφαρμογή της πολιτικής των ΗΠΑ που επηρεάζει την περιοχή Ευρώπης/Ευρασίας.Για τη δουλειά της, της απονεμήθηκε το Βραβείο Ανώτερης Τιμής του Υπουργείου Εξωτερικών. Προηγουμένως, η Nάζ εργάστηκε στο Καπιτώλιο ως διευθύντρια προσωπικού και για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Βουλής  

 Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Καπιτώλιο, εργάστηκε σε πολλά νομοσχέδια που έγιναν νόμοι, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για κυρώσεις ως απάντηση στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν επίσης  ως προς την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία· ξεκίνησε μια σειρά ακροάσεων για την εξέταση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας. 

Keywords
Τυχαία Θέματα