Η τέχνη στους δημόσιους χώρους μειώνει κατά 17% τα τροχαία ατυχήματα

Η τέχνη κάνει πιο ασφαλείς τους δρόμους «αυξάνοντας την ορατότητα των χώρων των πεζών και των διαβάσεων» και «ενθαρρύνοντας τους οδηγούς να επιβραδύνουν».

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας μελέτης από Bloomberg Philanthropies και Sam Schwartz Consulting ως προς τον αντίκτυπο των τοιχογραφιών σε άσφαλτο και διαβάσεις στην ασφάλεια των διερχομένων.

Η ομάδα μελέτησε 17 σημεία σε όλες τις ΗΠΑ στα οποία εδώ και πάνω από δύο χρόνια η άσφαλτος έχει διακοσμηθεί. Τα ποσοστά

τροχαίων ατυχημάτων μετά την καλλιτεχνική παρέμβαση αναλύθηκαν σε σύγκριση με το «απλό» παρελθόν. Ευρήματα: οι συγκρούσεις με πεζούς ή ποδηλατιστές μειώθηκαν κατά το ήμισυ· οι συγκρούσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τραυματισμούς μειώθηκαν κατά 37%. Ανάλυση βίντεο σε πέντε σημεία έδειξε ότι οι οδηγοί έδιναν στις διαβάσεις προτεραιότητα στους πεζούς κατά 27% περισσότερο·οι επικίνδυνες διαδράσεις πεζών με αυτοκίνητα μειώθηκαν κατά 25%.

Η πρωτοβουλία Asphalt Art Initiative του Bloomberg αφιερώνεται στην προώθηση των πλεονεκτημάτων ασφάλειας της διακοσμημένης ασφάλτου. Το πρότζεκτ, το οποίο αποκαλούν «ενεργοποιώντας τους δρόμους», εστιάζει σε δρόμους, χώρους πεζών και κάθετη υποδομή. Έως σήμερα, έχουν χρηματοδοτήσει 42 δημόσια έργα τέχνης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

«Γιατί να μην χρησιμοποιούμε πρότζεκτ σαν και αυτό για να επιτρέψουμε στην πράξη την εμπλοκή του κόσμου, τη δημιουργία της αίσθησης ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει στον κάθε ένα» αναρωτήθηκε, σε συνέντευξη που παραχώρησε πέρυσι στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, η Kate D. Levin, πρώην στέλεχος του Department of Cultural Affairs της NYC η οποία τώρα επιβλέπει καλλιτεχνικά προγράμματα για λογαριασμό της Bloomberg Philanthropies.

Πηγή: ΑΠΕ -  ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η τέχνη στους δημόσιους χώρους μειώνει κατά 17% τα τροχαία ατυχήματα,