Ελλάδα: Τέλος από 1η Ιουνίου η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους

Μόλις δύο εβδομάδες θα χρησιμοποιούνται ακόμη υποχρεωτικά οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους στην Ελλάδα, καθώς αίρεται και το τελευταίο μέτρο για την πανδημία ώστε να επιστρέψουμε το καλοκαίρι στην απόλυτη καθημερινότητά μας. Την 1η Ιουνίου με βάση την απόφαση της κυβέρνησης, οι μάσκες δεν θα είναι πια υποχρεωτικές στους κλειστούς χώρους.

Ήδη πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν καταργήσει τις μάσκες τόσο

σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, σε μία προσπάθεια να ανακάμψουν οι οικονομίες τους και οι πολίτες να κινούνται κανονικά. Μάλιστα από τη Δευτέρα 16 Μαΐου έχουν καταργηθεί οι μάσκες στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες και σε αεροδρόμια και πτήσεις.

Η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας πάντως συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να ορίσει τις εξαιρέσεις που θα ισχύουν στη χώρα μας. Θα ορίσει δηλαδή τους χώρους όπου θα συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες υποχρεωτικά και μετά την 1η Ιουνίου και για όλο το καλοκαίρι.

Πού θα παραμείνει η μάσκα

Εδώ και καιρό υπάρχει προβληματισμός στην κυβέρνηση εάν θα πρέπει να γίνει απόλυτη απελευθέρωση από τις μάσκες όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη. Γι αυτό και οι επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας έπειτα από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης καλούνται να αποφασίσουν που δεν θα καταργηθούν οι μάσκες.

Βασικός προβληματισμός είναι τα αεροδρόμια και οι πτήσεις στις οποίες ο κίνδυνος για διασπορά του κορονοϊού παραμένει μεγάλος έστω κι αν η πανδημία παρουσιάζει ύφεση.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται βέβαιον ότι η μάσκα θα διατηρηθεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα νοσοκομεία, σε χώρους φροντίδας ευπαθών ομάδων και πιθανώς και στα σούπερ μάρκετ.

Πάντως, είναι επίσης πιθανό οι μάσκα να συνεχίσει να είναι υποχρεωτική στη χώρα μας σε πλοία και αεροπλάνα, παρότι οι συστάσεις του ECDC είναι να καταργηθούν τόσο στα αεροδρόμια όσο και στα αεροσκάφη.

Παρά τις συστάσεις των διεθνών αλλά και των Ευρωπαϊκών οργανισμών, κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. μπορεί να λάβει διαφορετική απόφαση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, επειδή η μάσκα είναι ένας ήπιος περιορισμός, «πρέπει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή γραμμή».

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πάντως ιδανικά θα ήθελε να διαφοροποιηθεί η χώρα μας από τα υπόλοιπα κράτη και να συνεχίσει να είναι υποχρεωτική η μάσκα στα αεροπλάνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελλάδα, Τέλος, 1η Ιουνίου,ellada, telos, 1i iouniou