Η σύσκεψη «κυβέρνησης» - Τούρκου Αντιπροέδρου στην Άγκυρα στον τ/κ Τύπο

Ο τ/κ Τύπος ασχολήθηκε τόσο το Σαββατοκύριακο, όσο και σήμερα με την σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην Άγκυρα μεταξύ των εταίρων στην «συγκυβέρνηση» στα κατεχόμενα και τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Τζεβντέτ Γιλμάζ στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Γιλμάζ είπε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία εφαρμογής της «συμφωνίας οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας» για το 2023.  Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον «πρωθυπουργό», Ουνάλ Ουστέλ στην Άγκυρα, ανέφερε σε σχέση με το ψευδοκράτος ότι «η ενίσχυση της ικανότητας της τδβκ

σε κάθε τομέα στον αιώνα της Τουρκίας και η ύπαρξη μιας αυτάρκους, παραγωγικής και βιώσιμης οικονομίας είναι μεταξύ των κύριων προτεραιοτήτων μας».

Συζήτησαν, είπε, τις εξελίξεις στον πολιτικό και οικονομικό τομέα, ιδιαίτερα τα έργα που εκτελούνται από κοινού στα κατεχόμενα και αναφέρθηκε στο νέο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου λέγοντας ότι: «Η τδβκ δεν έχει ούτε ένα λεπτό να χάσει, είτε λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών είτε για τεχνικούς λόγους». Στην κορυφή των θεμάτων που συζητήθηκαν, πρόσθεσε, ήταν η ταχεία ολοκλήρωση του αεροδιαδρόμου και του τερματικού σταθμού του, λέγοντας ότι το «αεροδρόμιο» θα παρέχει υπηρεσίες σε διεθνή πρότυπα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Προέδρου. «Το νέο αεροδρόμιο θα είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην Κύπρο. Θα προσφέρουμε στους Τούρκους της Κύπρου το συντομότερο αυτή τη σημαντική επένδυση, η οποία θα είναι η βιτρίνα έλξης της τβδκ».

Συζήτησαν επίσης, συνέχισε, το «διασυνδεδεμένο ενεργειακό σύστημα», το συγκρότημα του νέου «προεδρικού», οι κοινωνικές εστίες στην Δερύνεια, έργα στον τομέα της υγείας και σε πολλούς άλλους τομείς. «Θα συνεχίσουμε να τα συζητάμε και να τα διαπραγματευόμαστε όλα αυτά κατά την επόμενη περίοδο με επιτόπιες επισκέψεις και συναντήσεις αντιπροσωπειών».

Κυπριακό

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης το Κυπριακό, το οποίο χαρακτήρισε εθνική υπόθεση της Τουρκίας, και επανέλαβαν την πλήρη υποστήριξή τους στο «όραμα» που πρότεινε Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ. «Εκφράσαμε τη κοινή αντίληψή μας για την ανάγκη επιβεβαίωσης της κυρίαρχης ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τούρκων της Κύπρου, τα οποία αποτελούν εγγενή δικαιώματά τους, προκειμένου να επιτευχθεί λύση στην Κύπρο. Σήμερα υπάρχουν δύο ίσοι λαοί και δύο ίσα κράτη στο νησί, παρόλο που ορισμένοι κύκλοι αγνοούν αυτό το γεγονός. Μόνο μια λύση που διαμορφώνεται γύρω από αυτή την πραγματικότητα μπορεί να είναι μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη».

Επισημαίνοντας ότι η λύση που θα επιτευχθεί στο Κυπριακό θα έχει επίσης εξαιρετικά θετικές περιφερειακές επιπτώσεις, ο Γιλμάζ σημείωσε ότι είναι πάντα έτοιμοι να ανταποκριθούν θετικά σε ειλικρινείς και εποικοδομητικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση μαζί με το κατοχικό καθεστώς.

Ουστέλ

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ εξέφρασε την άποψη ότι «οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και τβδκ είναι ζωτικής σημασίας και απαραίτητες για την υλοποίηση ζωτικών έργων που θα ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη της τδβκ και για να πάρει το κράτος τη θέση που του αξίζει στη διεθνή σκηνή και για να συνεχίσει ο λαός το μελλοντικό του ταξίδι με εμπιστοσύνη και ευημερία».

«Πιστεύω ότι το νέο μας αεροδρόμιο θα επιταχύνει σοβαρά τόσο τον τουριστικό όσο και τον πανεπιστημιακό τομέα, που αποτελούν τους σημαντικότερους οικονομικούς πυλώνες της ΤΔΒΚ, και θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν εκθετικά τις δυνατότητές τους. Το νέο αεροδρόμιο, το οποίο θα γίνει ένα από τα πιο σύγχρονα αεροδρόμια στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αποτελέσει επίσης ένα από τα πιο σημαντικά σημάδια του πόσο έτοιμη είναι η ΤΔΒΚ να αγκαλιάσει τον κόσμο».

Σύμφωνα με τον κ. Ουστέλ στα υπόλοιπα 3 χρόνια της θητείας της υφιστάμενης «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα, θα πρέπει να γίνουν τα εξής έργα, με βάση και την συμφωνία – πρωτόκολλο με την Τουρκία:

1. Ολοκλήρωση όλων των ημιτελών οδικών έργων.

2. Κατασκευή νέων σχολείων.

3. Έναρξη και ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων μετασκευής για να καταστούν τα σχολεία αντισεισμικά.

4. Θέσπιση των θεμελίων για ένα νοσοκομείο 500 κλινών στην κατεχόμενη Λευκωσία, έναρξη και ολοκλήρωση του έργου.

5. Ολοκλήρωση του νοσοκομείου της κατεχόμενης Κερύνειας και των νοσοκομείων της κατεχόμενης Μόρφου.

6. Κατασκευή ενός κέντρου υγείας στον κατεχόμενο Ταύρο, το οποίο αποτελεί μια από τις βασικότερες ανάγκες υγείας της περιοχής της Καρπασίας.

7. Κατασκευή ενός κέντρου υγείας στην κατεχόμενη Λάπηθο.

8. Έναρξη και ολοκλήρωση των κοινωνικών κατοικιών Βαρωσιού.

9. Ολοκλήρωση μετά από 20 χρόνια των έργων κοινωνικής στέγασης που θα ξεκινήσουν.

10. Έναρξη του έργου της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία μέσω καλωδίου διπλής κατεύθυνσης το συντομότερο δυνατό και ολοκλήρωσή του σε σύντομο χρονικό διάστημα 4 ετών.

Συζήτησαν επίσης, είπε, τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν από τον πληθωρισμό λέγοντας ότι άμεσα θα εξαγγείλουν μέτρα για τους νέους, όπως παροχή στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.  «Έχουμε επίσης εξασφαλίσει σοβαρή στήριξη από τη μητέρα πατρίδα μας όσον αφορά τις επιχορηγήσεις και τις δανειακές ενισχύσεις που θα παρασχεθούν στον ιδιωτικό τομέα, τη βιομηχανία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία», είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι ως «κυβέρνηση» συνεχίζουν να υποστηρίζουν πλήρως το «όραμα» της λύσης των δύο κρατών.

Σε δηλώσεις στην Κίπρις που δημοσιεύονται σήμερα, ο «υπουργός συγκοινωνιών και δημοσίων έργων», Ερχάν Αρικλί είπε ότι η Άγκυρα τους ζήτησε να αξιοποιήσουν σωστά τα τρία χρόνια που τους απομένουν ως «συγκυβέρνηση», να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, να μην εμπλακούν σε «φαύλους διαπληκτισμούς», να μην δημοσιεύουν «πράγματα που θα αποσταθεροποιήσουν την χώρα». Πρόσθεσε ότι με τα εγκαίνια του νέου «αεροδρομίου», θα ανοίξουν ολοκαίνουργιοι ορίζοντες στις αερομεταφορές και ο τουρισμός θα επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό. «Το πεπρωμένο της χώρας μας θα αλλάξει», είπε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Αυτή την εβδομάδα, συνέχισε, ενώπιον του «υπουργικού συμβουλίου» θα έρθει η σύμβαση με την Aksa (εταιρεία ηλεκτρισμού) για το ρεύμα, ενώ μέχρι τις 20 Ιουλίου θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τον νέο κόμβο που θα κατασκευαστεί για τη σύνδεση του περιφερειακού δρόμου Λευκωσίας με την Κερύνεια και τη Μόρφου».

Ο κ. Αρικλί είπε ότι με τον Τούρκο ομόλογό του είχε μια μακρά συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση των κατεχόμενων λιμανιών. «Μέχρι το τέλος του έτους, θα ολοκληρώσουμε τις απαραίτητες εργασίες για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η έκθεση της τεχνικής ομάδας από την τουρκική διοίκηση ιδιωτικοποιήσεων βρίσκεται ενώπιον μας. Η τεχνική ομάδα αναφέρει ότι ειδικά το λιμάνι της Αμμοχώστου έχει τρία χρόνια ζωής ακόμα. Υπάρχει μια σοβαρή κατάρρευση στο λιμάνι. Εκκενώσαμε κάποια κτίρια. Άλλα κτίρια επίσης αποτελούν κίνδυνο. Πρέπει να λάβουμε πολύ επείγοντα μέτρα».

Διαβάστε επίσης: Ένοπλη επίθεση δέχθηκε τ/κ δικηγόρος στα κατεχόμενα

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα