Η συμμαχία ευρωπαϊκών πρακτορείων ειδήσεων αναστέλλει συμμετοχή ρωσικού TASS

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων (EANA) επιβεβαίωσε την Παρασκευή την αναστολή της συμμετοχής του ρωσικού πρακτορείου TASS λόγω μη τήρησης των προτύπων του.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του EANA στην πρωτεύουσα της Βοσνίας, Σεράγεβο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της συμμαχίας Κλέμενς Πιγκ.

Τον Φεβρουάριο, τρεις ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το εκτελεστικό όργανο της EANA που αποτελείται από πέντε μέλη, αποφάσισε να αναστείλει «αμέσως» το TASS εν αναμονή της απόφασης της γενικής συνέλευσης.

Τότε, η EANA είπε

ότι αυτό ήταν λόγω ενός νέου κανονισμού που επιβλήθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση, «ο οποίος περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης».

Όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών της Ρωσίας διέταξε τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης να αποφύγουν τη χρήση λέξεων όπως «επίθεσης εισβολή ή κήρυξη πολέμου», προειδοποιώντας ότι αντιμετωπίζουν αποκλεισμό και πρόστιμο.

Είχε πει επίσης ότι «αξιόπιστες πληροφορίες» μπορούν να βρεθούν σε «επίσημα ρωσικά μέσα ενημέρωσης».

Το TASS αψηφούσε έναν από τους «πιο σημαντικούς σκοπούς της συμμαχίας... να διεξάγει δημοσιογραφικές δραστηριότητες με τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα,» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του EANA, Αλεξάντρο Ιον Γκιμπόι.

Η συμμαχία εξέφρασε επίσης πλήρη υποστήριξη στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υποστηρίξουμε την Ukrinform, τους συναδέλφους μας και τους φίλους μας εκεί», είπε ο Γκιμπόι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα