Η Ρωσία εκτόξευσε 100 πυραύλους στην Ουκρανία- Στόχος υποδομές ενέργειας

Η Ρωσία εκτόξευσε "περίπου" 100 πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας σήμερα, πλήττοντας πολλές βασικές ενεργειακές υποδομές, δήλωσε εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας.

"Περίπου εκατό πύραυλοι εκτοξεύθηκαν (...) από την Κασπία Θάλασσα, τη (ρωσική) περιοχή Ροστόφ" και επίσης "από τη Μαύρη Θάλασσα", δήλωσε ο Γιούρι Ιγκνάτ στην ουκρανική τηλεόραση, διευκρινίζοντας πως "μέχρι τώρα, δεν έχει καταγραφεί η χρήση επιθετικών drones (μη επανδρωμένων αεροσκαφών)".

Η επιχείρηση της Ρωσίας

στην Ουκρανία είναι πλέον αμυντική, δηλώνει δυτικός αξιωματούχος 

Η Ρωσία συμμετέχει πλέον σε μια αμυντική επιχείρηση στην Ουκρανία μετά την αποχώρησή της από την πόλη Χερσώνα στον νότο της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα δυτικός αξιωματούχος, αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκε ότι θα ανακτήσει όλα τα κατεχόμενα εδάφη της.

Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε τη Χερσώνα χθες, Δευτέρα, και δήλωσε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει την αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος.

«Είναι σαφές ότι προς το παρόν, η ρωσική κατοχή της Ουκρανίας είναι μια αμυντική επιχείρηση», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η αποχώρηση της Ρωσίας από τη Χερσώνα ήταν σχετικά ομαλή και επισήμανε ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί πως απομακρύνθηκαν 30.000 στρατιώτες ήταν μάλλον υπερβολικοί, εκτιμώντας ότι ο αριθμός ήταν πιο κοντά στους 20.000 στρατιώτες.

Ο ίδιος δήλωσε ότι αναμένει πως η κατάσταση στο πεδίο της μάχης θα μείνει σε γενικές γραμμές στάσιμη μέχρι το επόμενο έτος.

«Εάν ο κόσμος περιμένει πως θα καταρρεύσουν δυνάμεις και από τις δύο πλευρές, δεν βλέπουμε κάτι το οποίο να υποδηλώνει κάτι τέτοιο από τώρα έως το τέλος του έτους», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι σε τέτοια κατάσταση που οι δυνάμεις της να καταρρεύσουν».

Η Μόσχα λέει ότι τα δυτικά όπλα και οι ξένοι μισθοφόροι είναι κορυφαίοι στόχοι για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία

Ο πανίσχυρος γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πάτρουσεφ δήλωσε σήμερα ότι τα όπλα που παρέχει η Δύση και οι ξένοι μισθοφόροι είναι στόχoι προτεραιότητας για τις ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν στην Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Οι συνεργάτες της κατοχικής «διοίκησης» της Νόβαγια Καχόφκα εγκατέλειψαν την πόλη

Οι κατοχικές αρχές της Νόβαγια Καχόφκα στην περιοχή της Χερσώνας εγκατέλειψαν την πόλη, μετέδωσε η ίδια η «διοίκηση» αποδίδοντας την απόφασή της αυτή στους βομβαρδισμούς του ουκρανικού στρατού.

Στην ανακοίνωση της κατοχικής διοίκησης αναφέρεται ότι οι υπάλληλοι των κρατικών και δημοτικών υπηρεσιών εγκατέλειψαν την πόλη και μετεγκαταστάθηκαν σε ασφαλείς τοποθεσίες της περιοχής.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την ανακοίνωση της κατοχικής διοίκησης στη Νόβαγια Καχόφκα, στο Ταβρίσκ και σε άλλες κατοικημένες περιοχές, ομάδες σε τομείς κοινής ωφέλειας και υπηρεσιών, κοινωνικοί λειτουργοί και εθελοντές βρίσκονται σε υπηρεσία.

Την 1η Νοεμβρίου οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την Χερσώνα. Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι ολοκλήρωσε την μεταφορά των στρατευμάτων του στη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού.

Στις 12 Νοεμβρίου στην Χερσώνα άρχισε να επαναλειτουργεί η στρατιωτική διοίκηση της περιοχής, η αστυνομία και η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας. Χθες την πόλη επισκέφθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Διαβάστε επίσης: 

Ουκρανία: Διπλή πυραυλική επίθεση στο Κίεβο – Καπνοί πάνω από την πόλη (vid)

Ουκρανία: Κρίσιμη η κατάσταση στις ενεργειακές υποδομές- Ένας νεκρός

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσία, 100, Ουκρανία#45 Στόχος,rosia, 100, oukrania#45 stochos