Η πρόταση Αναστασιάδη και η γεφυρωτική απόπειρα Έιντε

Πρώτα συμφωνία στο Εδαφικό και το χάρτη, μετά Ασφάλεια και Εγγυήσεις και μετά συζήτηση για εκ περιτροπής προεδρία, τέσσερις ελευθερίες και περιουσιακό, ήταν τα στοιχεία της πρότασης Αναστασιάδη για τη διαδικασία προς μια νέα Γενεύη.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση αυτή, καθώς θεώρησε ότι δεν μπορεί να πάει σε μια διαδικασία όπου η ε/κ πλευρά θα έχει διασφαλίσει τα κύρια αιτήματά της και να εκκρεμούν τα αιτήματα της τ/κ πλευρά. Αντ' αυτού πρότεινε μια πακετοποίηση όλων των σημαντικών

ζητημάτων, τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν μαζί, σύμφωνα με τον ίδιο.

Πρότεινε επίσης όπως καθοριστεί ημερομηνία εντός Ιουνίου για τη νέα Διάσκεψη, η οποία θα πρέπει να είναι χωρίς προϋποθέσεις.

Μια άλλη παράμετρος των προτάσεων Ακιντζί, αφορά στη γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ τον Ιούλιο, με τον Τ/κ ηγέτη να ζητά αναβολή της μέχρι να ξεκαθαρίσει το τι θα γίνει με τη λύση στο Κυπριακό. Κάτι που φυσικά απέρριψε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

"Αυτό που αναμένει τώρα", είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, είναι μια αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση του ΓΓ του ΟΗΕ για τα τεκταινόμενα από τον κ. Έιντε", παραπέμποντας ξεκάθαρα με τη δήλωσή του αυτή σε επίρρηψη ευθυνών από μέρους των Ηνωμένων Εθνών.

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι μετά το τέλος των διαμεσολαβητικών προσπαθειών Έιντε για γεφύρωση των διαφορών, θα ενημερώσει τόσο το Εθνικό Συμβούλιο όσο και τον Κυπριακό λαό, για τις προτάσεις που κατέθεσε αλλά και για το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι έτοιμος να αποδεχθεί οι συνομιλίες να συνεχισθούν επί ελβετικού εδάφους, υπό τον όρο ότι η τουρκική πλευρά θα συμφωνήσει να συζητήσουν πρώτα το εδαφικό, με χάρτες και μετά να προχωρήσουν με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Στις 12.30 το μεσημέρι ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, έτσι ώστε να διαφανεί αν υπάρχει "ακτίδα φωτός" ή χαραμάδα για εξεύρεση συμβιβαστικής πρότασης που να μπορέσει να οδηγήσει σε μια νέα Γενεύη. Αντίστοιχη συνάντηση θα έχει και με τον Μουσταφά Ακιντζί, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα των διαφωνιών.

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιθυμούν σε καμιά περίπτωση να επέλθει αδιέξοδο και καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας του Κυπριακού, για το λόγο αυτό αναμένεται να επιχειρήσουν να εξαντλήσουν όλα τα πιθανά σενάρια και να ασκήσουν πιέσεις προς την κατεύθυνση μιας νέας Γενεύης.

Keywords
Τυχαία Θέματα