«Η πράξη στην ΣΚΤ θα γίνει είτε θέλουν οι μέτοχοι είτε όχι»

Τη θέση ότι η επένδυση της Ελληνικής Τράπεζας στον Συνεργατισμό θα πραγματοποιηθεί είτε αρέσει στους μετόχους είτε όχι, καθώς θα την επιβάλει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, τόσο στο ένα όσο και στο άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, εξέφρασε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Ονούφριος Κουλλά.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κος Κουλλά σημείωσε ότι η πράξη θα γίνει παρά την ενδεχόμενη καθυστέρηση λίγων εβδομάδων.

Ερωτηθείς αν τελικά ο φορολογούμενος «θα βάλει το χέρι στην τσέπη» λόγω ανάγκης επιπλέον κεφαλαίων στον Συνεργατισμό, απάντησε ότι αυτό έχει ήδη συμβεί, καθώς είχε κριθεί αναγκαίο, ώστε να αποφευχθεί κούρεμα και σε αυτή την τράπεζα το 2013.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνο που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης είναι σε τι ποσοστό επί της ισχύουσας τιμής ο Φορέας Διαχείρισης ΜΕΔ, ο οποίος αναμένεται να δημιουργηθεί, θα αγοράσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Αυτά έχουν μια αξία, είναι στα €7,5 δισ., με την αξία των υποθηκών που συνδέονται με τα ΜΕΔ να ανέρχεται στα €9,5 δισ. Το ερώτημα είναι αν θα τα αγοράσεις στο 1/3 της αξίας ή πιο ακριβά», τόνισε, προσθέτοντας ότι λαμβάνοντας τα δάνεια και αλλάζοντας το εποπτικό πλαίσιο ώστε να πιεστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτομάτως η αξία του χαρτοφυλακίου αυξάνεται, μειώνοντας τις απώλειες για τους πολίτες.

Όπως είπε ο ίδιος, διεξάγεται μια δύσκολη και πολύπλοκη διαπραγμάτευση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καλώντας άπαντες σε αναμονή εν όψει του τελικού αποτελέσματος.

«Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ισχυρά θεμέλια, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ισχυρούς κινδύνους για οτιδήποτε», τόνισε.

ΑΚΕΛ: Συντελείται έγκλημα

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ Χάρης Πολυκάρπου ανέφερε ότι, επί της ουσίας, δεν συζητάμε μόνο για το «ξεπούλημα» του Συνεργατισμού που αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία, αλλά για τη συντέλεση ενός ακόμα «οικονομικού εγκλήματος» εις βάρος της κοινωνίας.

«Μέσα από τις αποφάσεις που φαίνεται να λαμβάνονται, έχουμε φορτώσει για άλλη μια φορά ένα τεράστιο οικονομικό βάρος στις πλάτες των φορολογούμενων. Ο φορολογούμενος έβαλε €1,7 δισ. και η Κυβέρνηση έβγαινε και έλεγε ότι έχουμε ένα ισχυρά κεφαλαιοποιημένο τραπεζικό ίδρυμα, ότι ο οργανισμός είναι υγιής και ότι θα δημιουργηθεί μια νέα εποχή για τον Συνεργατισμό. Δεσμευόταν, μάλιστα, –και χρησιμοποιώ την λέξη σκοπίμως- ότι θα επιστρέψει τον Συνεργατισμό στους πολίτες. Αντί να κάνει το ελάχιστο, να προστατεύσει τα λεφτά των φορολογούμενων, σήμερα φτάνουμε να λέμε ότι από το 2013 έχουμε εξανεμίσει όλο το ποσό που μπήκε και να έχουμε δημοσιεύματα που λένε ότι η Ελληνική εκβιάζει να δώσουμε και περισσότερα», είπε.

Επανέλαβε δε ότι το κράτος και οι φορολογούμενοι θα κληθούν να επωμιστούν και πάλι τη ζημιά, αφήνοντας τα κέρδη στον ιδιώτη επενδυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα