ΕΕ: Εγκρίθηκε ενεργοποίηση αντιμέτρων σε δασμούς ΗΠΑ

Το Koλέγιο των Επιτρόπων ενέκρινε σήμερα την απόφαση να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί στον πλήρη κατάλογο των αμερικανικών προϊόντων που κοινοποιήθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), στο πλαίσιο της απάντησης της Ε.Ε. στους δασμούς των ΗΠΑ για τα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Μετά τη σημερινή απόφαση να επιβληθούν επιπρόσθετα τέλη σε επιλεγμένες εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κομισιόν αναμένει να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία σε συντονισμό με τα κράτη μέλη πριν από τα

τέλη Ιουνίου, έτσι ώστε να αρχίσουν να ισχύουν τον Ιούλιο. Η εφαρμογή των δασμών εξισορρόπησης είναι πλήρως σύμφωνη με τους κανόνες του ΠΟΕ και αντιστοιχεί σε κατάλογο των προϊόντων που κοινοποιήθηκαν προηγουμένως στον ΠΟΕ. Η συμφωνία διασφαλίσεων του ΠΟΕ επιτρέπει την επαν-εξισορρόπηση που αντιστοιχεί στις ζημίες που προκλήθηκαν από τα αμερικανικά μέτρα ύψους 6,4 δισ. Ευρώ (2017). Ως εκ τούτου, η Ε.Ε. θα ασκήσει αμέσως τα δικαιώματά της για τα αμερικανικά προϊόντα αξίας έως και 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η εναπομένουσα εξισορρόπηση των συναλλαγών αξίας 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο - σε τρία χρόνια ή μετά τη θετική διαπίστωση της επίλυσης διαφορών στο πλαίσιο του ΠΟΕ, εάν αυτό θα συμβεί νωρίτερα.

Η Επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε σχετικά: "Πρόκειται για μια μετρήσιμη και αναλογική απάντηση στη μονομερή και παράνομη απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου".

"Η αντίδραση της Ε.Ε. είναι πλήρως σύμφωνη με το Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο. Λυπούμαστε που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μας άφησαν άλλη επιλογή παρά να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Ε.Ε.", τόνισε η Επίτροπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα