Το Υπουργείο καλεί τα κόμματα να συζητήσουν λύσεις για ΜΕΔ

Σε συνεδρίαση τεχνοκρατών κάλεσε τα κόμματα το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να συζητηθούν οι σημαντικές νομοθετικές αλλαγές στις οποίες επιδιώκει να προχωρήσει η Κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, στις 9:00, στο Υπουργείο και σε αυτή αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι-τεχνοκράτες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς και διευθυντικά υπουργικά στελέχη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος των ΜΕΔ σήμερα ανέρχεται στα €20 δισ.,

με το τραπεζικό σύστημα να παραμένει ιδιαιτέρως επιβαρυμένο, προβληματίζοντας τόσο την Κυβέρνηση όσο και τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι πιέζουν συνεχώς για πιο δυναμικές δράσεις.

Οι αλλαγές που αναμένεται να καταθέσει η Κυβέρνηση υπό τη μορφή προτάσεων, άπτονται του πλαισίου αφερεγγυότητας, των τιτλοποιήσεων, αλλά και τις εκποιήσεις, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι επίκειται άνοιγμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προς επιτάχυνση των διαδικασιών.

Εν πολλοίς, η Κυβέρνηση επιδιώκει, αφενός, να διορθώσει τις αδυναμίες οι οποίες προκύπτουν στην πράξη από την ισχύουσα νομοθεσία, εμποδίζοντας την αντιμετώπιση των προβλημάτων και διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα το πρόβλημα, και, αφετέρου, να ενισχύσει το οπλοστάσιο των τραπεζών, ώστε να κάνουν καλύτερη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με δάνεια.

Εκπρόσωποι των κομμάτων οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη σύσκεψη της Πέμπτης αναφέρουν ότι ανταποκρίνονται στην πρόσκληση έχοντας τις δικές τους θέσεις αναφορικά με το ζήτημα, οι οποίες έχουν εν πολλοίς εκφραστεί και δημοσίως, αλλά όντας ανοιχτοί σε νέες προτάσεις οι οποίες μπορούν, άμα τη εφαρμογή τους, να βελτιώσουν την κατάσταση, αφ' ενός ελαφρύνοντας τα νοικοκυριά κι αφ' ετέρου βοηθώντας τις τράπεζες να απαλλαγούν από ένα βάρος, ώστε να επιστρέψουν στην κανονική δανειοδοτική τους δραστηριότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα