Η παραλίγο τραγωδία με 9χρονο θορύβησε Αρμοδίους

Κοινή εκστρατεία διαφώτισης του κοινού και ενημέρωσης, διοργανώνει η ΜΚΟ Reaction, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Συγκοινωνιών Επαρχίας Λευκωσίας.

Το τελευταίο περιστατικό με ατύχημα στο λεωφορείο, που λίγο έλειψε να αποβεί μοιραίο για 9χρονο κορίτσι από την Πάφο, θορύβησε τους Αρμοδίους, οι οποίοι και προχωρούν σε εκστρατεία διαφώτισης και ενημέρωσης.

Ο οργανισμός REACTION και ο Οργανισμός Συγκοινωνιών

Επαρχίας Λευκωσίας (ΟΣΕΛ), παρουσίασαν σήμερα την κοινή ενημερωτική τους εκστρατεία για την ασφάλεια στα λεωφορεία. Η ασφάλεια του κοινού και ιδιαίτερα των παιδιών κατά τη διάρκεια της χρήσης των λεωφορείων, αποτελεί προτεραιότητα για τους δυο οργανισμούς και κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, μέσα από ενημερωτικά φυλλάδια αλλά και βιωματικά/πρακτικά εργαστήρια, θα γίνει μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του κόσμου.

Παραλίγο τραγωδία – 9χρονη έπεσε από λεωφορείο σε εκδρομή

Με αφορμή τα τελευταία ατυχήματα παγκύπρια, κοντά και μέσα στα λεωφορεία, η Μονάδα Οδικής Ασφάλειας του REACTION θορυβήθηκε και σε συνεργασία με τον ΟΣΕΛ και στη βάση των διεθνών πρακτικών και προτύπων, ξεκινούν σήμερα αυτή την εκστρατεία.

Ο Επικεφαλής της Μονάδας Οδικής Ασφάλειας του REACTION, κ. Μάριος Σταύρου τόνισε ότι όλοι όσοι χρησιμοποιούν τα λεωφορεία έχουν δικαιώματα, αλλά έχουν και υποχρεώσεις. Πρέπει όλοι να σεβόμαστε τόσο τους άλλους επιβάτες αλλά και τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου. Παράλληλα, ακόμα μια φορά καλούμε τους οδηγούς των αυτοκινήτων, όταν προσπερνούν ένα λεωφορείο που είναι σταματημένο, να είναι πολύ προσεκτικοί, ιδιαίτερα εάν το λεωφορείο μεταφέρει παιδιά. Οι Δημόσιες Μεταφορές, σε πάρα πολλές χώρες στον κόσμο, αποτελούν το πρώτιστο μέσο μεταφοράς των νέων και εάν θέλουμε να κτίσουμε ένα σωστό περιβάλλον δημοσίων μεταφορών στην Κύπρο, πρέπει να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση και την ασφάλεια.

O Γενικός Διευθυντής του ΟΣΕΛ, κ. Ανδρέας Αθανασιάδης τόνισε ότι παραμένει πρώτιστο μέλημα για τον ΟΣΕΛ η ασφάλεια των 14.000 μαθητικών μεταφορών που εκτελεί ο Οργανισμός κάθε σχολική μέρα. Για να γίνει αυτό, συνέχισε, θα πρέπει όλοι μας να αναπτύξουμε σωστή συνείδηση για την ασφάλεια, κάτι στο οποίο ενδεχομένως να υστερούμε σε σχέση με άλλες χώρες.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που σε αγαστή συνεργασία με την Reaction, προσπαθούμε να επιμορφώσουμε την πιο ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού μας, που είναι τα παιδιά, στοχεύοντας διπλά: στην ασφαλή μεταφορά τους με τα λεωφορεία στο παρόν και τη διαμόρφωση συνειδητοποιημένων πολιτών, έτσι ώστε στο μέλλον, είτε ως επιβάτες είτε ως οδηγοί είτε ως πεζοί, να διαθέτουν την ορθή συνείδηση και παιδεία τόσο σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των ιδίων όσο και των συμπολιτών τους.

Σημαντικές Συμβουλές για την ασφάλειά μας κατά τη χρήση των λεωφορείων:

Κατά την αναμονή του λεωφορείου

 Ποτέ δεν τρέχουμε από ή προς το Λεωφορείο.
 Αναμένουμε στην ΣΤΑΣΗ σε ασφαλές σημείο από τον δρόμο.
 Δεν στεκόμαστε ποτέ στην επικίνδυνη ζώνη του Λεωφορείου. Η ζώνη αυτή είναι σε οποιοδήποτε σημείο γύρω από το λεωφορείο εκτός του καθορισμένου (μπροστινή πόρτα επιβίβασης).
 Αν χρειαστεί να διασταυρώσουμε τον δρόμο για να επιβιβαστούμε, πάντα περιμένουμε το λεωφορείο να σταματήσει. Όταν ο οδηγός μας κάνει σήμα για να διασταυρώσουμε, ελέγχουμε την κίνηση του δρόμου και περπατάμε προς το λεωφορείο με αργό και σταθερό βήμα.
 Επιβιβαζόμαστε από την μπροστινή πόρτα.
 Χρησιμοποιούμε πάντα τις διαβάσεις πεζών, όπου υπάρχουν.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής

 Μένουμε στη θέση μας κατά τη διάρκεια όλης της διαδρομής.
 Οι τσάντες και τα προσωπικά μας αντικείμενα είναι κλειστά και ασφαλή κάτω από το κάθισμά μας ή ανάμεσα στα πόδια, χωρίς να εμποδίζουμε τη διέλευση άλλων επιβατών.
 Ο διάδρομος του λεωφορείου πρέπει να είναι καθαρός από αντικείμενα.
 Δεν βγάζουμε τα χεριά ή το κεφάλι έξω από το παράθυρο του λεωφορείου.
 Μιλούμε χαμηλόφωνα, καθώς ο οδηγός πρέπει να συγκεντρωθεί, ούτως ώστε να γίνει με ασφάλεια το κάθε δρομολόγιο. Μετακινήσεις, φωνές, καβγάδες και ανάρμοστες συμπεριφορές δεν επιτρέπονται.
 Συμμετέχετε στις εκκενώσεις. Μάθετε για τις εξόδους ασφάλειας του λεωφορείου.
 Ακολουθείτε τις οδηγίες του οδηγού.
 Εάν είμαστε ιστάμενοι επιβάτες, κρατούμε πάντα τα σημεία στήριξης του λεωφορείου κατά τη διαδρομή.

Κατά την Αποβίβαση

 Αποβιβαζόμαστε πάντα από την πίσω πόρτα του Λεωφορείου. Εκτός αν μας δοθεί οδηγία από τον οδηγό.
 Μένουμε στις θέσεις μας μέχρι να σταματήσει το Λεωφορείο. Αφαιρούμε τη ζώνη μας και κατεβαίνουμε με σειρά χωρίς σπρωξίματα. Στις περιπτώσεις που θα αποβιβαστούν όλοι οι επιβάτες, προτεραιότητα έχουν τα άτομα μπροστά μας.
 Ποτέ δεν στεκόμαστε πίσω από το λεωφορείο.
 Διασταυρώνουμε τον δρόμο μόνο από μπροστά και αφότου ελέγξουμε ότι ο δρόμος είναι καθαρός από διερχόμενα οχήματα ή πεζούς και έχουμε πάντα οπτική επαφή με τον οδηγό.
 Αν δεν βλέπετε τον οδηγό, ούτε και αυτός σας βλέπει.

Keywords
Τυχαία Θέματα