Η παραδοξότητα στη συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου και η Τουρκία (vid)

Ο δρ Θεόδωρος Τσακίρης, επίκουρος καθηγητής γεωπολιτικής και ενεργειακής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και γραμματέας διεθνών σχέσεων στο ΔΗΚΟ ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο, αναλύοντας την ιστορική διακρατική συμφωνία Κύπρου και Αιγύπτου.

Ερωτηθείς γιατί η συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου

χαρακτηρίζεται ως «ιστορική», ο κ. Τσακίρης απάτησε ως εξής: «ιστορική γιατί θέτει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει η πρώτη ουσιαστική δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να μετεξελιχθεί σε εξαγωγό φυσικού αερίου».

Ο κ. Τσακίρης, πρόσθεσε ότι παρότι είχαμε υποστεί μεγάλη ζημιά τον Φεβρουάριο στο τεμάχιο «Σουπιά» με την παρεμπόδιση της ΕΝΙ, μπορείς να φέρεις αποτελέσματα.

Η ουσία, υπογράμμισε ο κ. Τσακίρης, είναι να υπάρξει εμπορικό συμβόλαιο πώλησης φυσικού αερίου για μην μείνουν «κενού περιεχομένου» οι διακυβερνητικές συμφωνίες.

«Το εμπορικό περιεχόμενο για να σταθεί πρέπει να μπορεί να σταθεί από μόνο του», τόνισε

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσακίρης, χαρακτήρισε την ανακάλυψη υδρογονανθράκων ως παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να εκμεταλλευτεί δεδομένων και των πρόσφατων ανακαλύψεων της Αιγύπτου που την καθιστούν και την ίδια σιγά – σιγά εξαγωγική χώρα.

Κληθείς να σχολιάσει πώς η Τουρκία μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ενεργειακά, ο κ. Τσακίρης, υποστήριξε ότι ένεκα και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Άγκυρα θεωρεί ως απομακρυσμένο σενάριο να δούμε μια παρόμοια συμπεριφορά όπως αυτή που επέδειξε στην «Σουπιά» με την ΕΝΙ.

Παράλληλα, ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι είναι θέμα χρόνου η Τουρκία να προβεί σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ωστόσο, όπως είπε, δεν αναμένει αυτό να γίνει εντός των επόμενων 2 – 3 μηνών.

Αναφορικά με την συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου υπήρξε και μια «παραδοξότητα», όπως χαρακτηρίστηκε από το στούντιο της εκπομπής Πρωτοσέλιδο του ΣΙΓΜΑ, αφού η εταιρεία (shell) που θα πουλάει το φυσικό αέριο είναι αυτή που θα το αγοράζει.

Ο κ. Τσακίρης, χαρακτήρισε σπάνιο το φαινόμενο αυτό το οποίο όμως δεν θα έχει πρόβλημα να λειτουργήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα