Αλταμίρα&συμφωνία Ελληνικής-Δήμητρας σε μικροσκόπιο Ερευνητικής

Το θέμα της έλευσης της Αλταμίρα στην Κύπρο αλλά και η συμφωνία της Ελληνικής Τράπεζας με την Δήμητρα Επενδυτική εξετάστηκαν σήμερα από την Ερευνητική Επιτροπή για τα αίτια της κατάρρευσης του Συνεργατισμού.

O Αντώνιος Αχιλλεούδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Axia Ventures Group Ltd, ανέφερε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής

ότι η εταιρεία του ήταν σύμβουλοι της Αλταμίρα και ότι τον Φεβρουάριο του 2016 έφεραν στελέχη της στην Κύπρο, όπου είχαν επαφές με όλες τις τράπεζες γιατί ήθελαν να επεκταθούν εκτός Ισπανίας σε άλλες χώρες. Ετσι, τους έφεραν στην Κύπρο και τους βοήθησαν να κατανοήσουν το περιβάλλον στην Κύπρο.

Είπε ότι η Axia είναι μια επενδυτική τράπεζα και ότι ο μόνος Κύπριος μέτοχος είναι ο ίδιος. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τον ρόλο του κ. Ομηρου Πισσαρίδη, είπε ότι έχει διευθυντική θέση, υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις της εταιρείας παγκοσμίως και διευθυντής του γραφείου στην Κύπρο.

Ερωτηθείς εάν πριν φέρουν σε επαφή την Αλταμίρα με την ΣΚΤ υπήρξε επαφή με την ΣΚΤ, είπε ότι αυτό έγινε, και ότι πολύ πιθανόν να την έκανε την επαφή ο κ. Πισσαρίδης.

Είπε ότι η εταιρεία έκανε την αρχική επαφή της Αλταμίρα με την ΣΚΤ, αλλά δεν είχαν κάτι να κάνουν με τη συμφωνία και σήμερα δεν έχουν σχέση με την Αλταμίρα.

Ερωτηθείς τί αναμένετο να προσφέρει η Αλταμίρα στην ΣΚΤ, είπε ότι πρόκειται για εταιρεία υπηρεσιών με τα κακά δάνεια και με έμφαση στα λιανικά δάνεια. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι προσπάθειες της Αλταμίρα με την συνεργασία ήταν να βελτιώσει την απόδοση των κακών δανείων στον Συνεργατισμό, έχοντας ήδη εμπειρία από άλλες χώρες.
Η εταιρεία του, είπε, δεν είχε ανάμειξη στις συνομιλίες που έγιναν.

Είπε ότι η Αλταμίρα στην Ισπανία βελτίωσε την είσπραξη δανείων στην τράπεζα Σαντατέρ και πρόσθεσε ότι η εταιρεία του πίστευε ότι η τεχνογνωσία και η τεχνολογία της Αλταμίρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην Κύπρο για τις τράπεζες, λέγοντας ότι προβλήματα είχαν και η Ελληνική και η Κύπρου, και όχι μόνον η Συνεργατική.

Ανέφερε ότι η Αλταμίρα είδε ως καταλληλότερο συνέταιρο τον Συνεργατισμό.

Σε ερώτηση εάν η εταιρεία του κάλεσε την Αλταμίρα στην Κύπρο, είπε δεν είναι σίγουρος για αυτό λέγοντας ότι η βούληση ήταν εκεί και τους δείξαμε τον δρόμο τους φέραμε στην Κύπρο επειδή ήθελαν να κάνουν επέκταση και εκτός Ισπανίας.Ερωτηθείς εάν υπήρχε ‘αμοιβή για το προξενιό’, είπε ναι, υπήρχε αμοιβή.

Ερωτηθείς εάν είχαν επίσημη εσωτερική πληροφορία για τα ΜΕΔ της ΣΚΤ, είπε ότι δεν είχαν πληροφόρηση η οποία να μην ήταν ήδη δημόσια.

Σε ερώτηση εάν είτε ο ίδιος είτε άλλος συνεργάτης του είχαν κάποια ιδιαίτερη σχέση με τον Υπουργό Οικονομικών, είπε ότι ο ίδιος τον συνάντησε τότε που ήταν βουλευτής το 2013.

Ανέφερε ότι τον Φεβρουάριο του 2016 συναντήθηκαν με την Αλταμίρα χωριστά με τον Υπουργό Οικονομικών, όπως και με τις τρεις τράπεζες και την ΚΤΚ.

Σε ερώτηση εάν ο Υπουργός τους είπε να συναντήσουν ‘τον άλφα ή τον βήτα στην ΣΚΤ’, απάντησε ‘όχι’.

Ερωτηθείς εάν άλλες κυπριακές τράπεζες επέλεξαν την Αλταμίρα για να τους βοηθήσει στην είσπραξη των ΜΕΔ, είπε όχι, λέγοντας ότι στο πρώτο ταξίδι το 2016 για τον ίδιο η καλύτερη εκλογή θα ήταν η Ελληνική, αλλά για την Αλταμίρα επειδή ήταν πιο μικρό το πορτφόλιο δεν τους ενδιέφερε να κάνουν συνεργασία με την Ελληνική και μετά αποφάσισαν ότι το καλύτερο για αυτούς θα ήταν ο Συνεργατισμός γιατί ήταν μεγαλύτερο το πορτφόλιο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι το ποσοστό των ΜΕΔ στην Ελληνική σε σχέση με την ΣΚΤ ήταν το ένα τέταρτο.

Δεν νομίζω ότι η Ελληνική απέρριψε την Αλταμίρα, απλώς η Αλταμίρα έδωσε περισσότερη έμφαση στο να κάνει μια συμφωνία με τον Συνεργατισμό, κατέληξε, απαντώντας στις ερωτήσεις της Επιτροπής.

Η συμφωνία Ελληνικής με Δήμητρα

Ακολούθησε ο Νίκος Μιχαηλάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Δήμητρα Επενδυτική Δημόσια Λτδ, η οποία είναι μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας. Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι η Δήμητρα ενώ είναι ο τρίτος πιο μεγάλος μέτοχος στην Ελληνική από το 2013 δεν είχε παρουσία στο ΔΣ της Ελληνικής και άρα δεν είχε ακριβή πληροφόρηση για το θέμα της εξαγοράς του καλού Συνεργατισμού και μάθαιναν τις εξελίξεις από τον Τύπο.

Πρόσθεσε ότι αφού είχε καταλήξει το περίγραμμα της συμφωνίας μεταξύ Ελληνικής και του Συνεργατισμού, τούς κάλεσε η διεύθυνση της Ελληνικής στις 11 Ιουνίου για να τους ενημερώσει για την συμφωνία και τους ρώτησαν εάν τους ενδιέφερε να αναλάβουν κάτι από την εξασφάλιση της έκδοσης.

Είπε ακόμη ότι στη συνάντηση τότε υπογράφηκε μια συμφωνία μεταξύ της Δήμητρας και της Ελληνικής και ότι η Ελληνική έδωσε περισσότερη πληροφόρηση όσον αφορά την συμφωνία με τον Συνεργατισμό και τις ανάγκες σε κεφάλαια. Σημείωσε ότι εκεί κατάλαβαν ότι στο τέλος της ημέρας δεν υπήρχε κανένας άλλος για να βοηθήσει την Τράπεζα να προχωρήσει με τη συμφωνία.

Πρόσθεσε ότι αφού μελέτησαν τα οικονομικά στοιχεία και έχοντας ως γνώμονα τη μεγάλη τους επένδυση στην Ελληνική, υπέγραψαν συμφωνία με την Ελληνική. Εξήγησε ότι η συμφωνία είναι ότι θα δοθούν όλα τα δικαιώματα / rights που θα εκδοθούν προς όλους τους μετόχους δημοκρατικά να εξασκήσει ο κάθε μέτοχος τα δικαιώματα που θα ήθελε να εξασκήσει, και ότι εάν μείνουν αδιάθετα δικαιώματα τότε η Δήμητρα θα έχει την υποχρέωση να εξασκήσει αδιάθετα δικαιώματα για το ποσό μέχρι 82 εκατ. που ήταν η αρχική συμφωνία αλλά το οποίο στη συνέχεια μειώθηκε και η δέσμευσή τους είναι στα 50 εκατ.

Αρα, αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε μια συμφωνία που όταν εκδοθούν τα rights και διαφανεί πόσα θα μείνουν ανεξάσκητα η Δήμητρα έχει υποχρέωση να επενδύσει μέχρι 50 εκατ. στην Ελληνική, είπε.

Ερωτηθείς γιατί έλαβε την απόφαση αυτή, είπε ότι γνώμονας πάντα είναι το συμφέρον των μετόχων της εταιρείας, να προστατευθεί η υφιστάμενη επένδυση και είπε ότι με αυτή τη συμφωνία στο τραπέζι δημιουργείται ένα πολύ μεγαλύτερο τραπεζικό σχήμα που σε βάθος χρόνου θα αποφέρει αξία στους μετόχους και ότι ως Κύπριοι πολίτες ένιωσαν την ηθική υποχρέωση να υποστηρίξουν την Ελληνική για να προχωρήσει η πράξη διότι, όπως είπε, μετά θα ήταν δύσκολα τα πράγματα για την κυπριακή οικονομία γενικότερα.

Κληθείς να αναφερθεί στο ψηλό ποσό της επένδυσης σε σχέση με το ενεργητικό της Δήμητρας και κατά πόσον το Συμβούλιο το θεώρησε λογικό να υπάρχει μια τεράστια συγκέντρωση κινδύνου βάζοντας μεγάλο μέρος των περιουσιακών τους στοιχείων στην Ελληνική Τράπεζα, είπε ότι τους προβλημάτισε πολύ, ζύγισαν τα συν και τα πλην και πήραν την απόφαση μετά από ενδελεχή μελέτη και ότι εάν η απόφαση αυτή ήταν σωστή η λάθος θα φανεί στο μέλλον.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον απέσυραν καταθέσεις από τον Συνεργατισμό, είπε ότι αυτό δεν ευσταθεί, λέγοντας ότι ως επενδυτική εταιρεία περί τα τέλη του 2017 έκαναν μια επένδυση στο Λουξεμβούργο λέγοντας ότι αυτό δεν αφορά απόσυρση καταθέσεων.

Ερωτηθείς εάν στο ΔΣ της Δήμητρας υπήρχε εκπροσώπηση από στελέχη του Συνεργατισμού, είπε ότι κατά καιρούς υπήρχαν διάφοροι, συνήθως 2- 3 άτομα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα